- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κατσαρόλες με βιβλία: Η ψαρόσουπα του Μονταλμπάν, που μάλλον δεν είναι σούπα
Η συνταγή της ιδιόρρυθμης σούπας του Πέπε Καρβάλιο
Κατσαρόλες με βιβλία: Η νέα στήλη της Athens Voice που συνδυάζει βιβλία και μαγειρική. Η ψαρόσουπα του Πέπε Καρβάλιο από το «Τιρκουάζ» του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν.
«Το Sauternes ήταν το αγαπημένο του λευκό κρασί, ενώ απέφευγε επιμελώς το άπιαστο Poully-Fuisse, ένα κρασί που, κατά τον Καρβάλιο, άξιζε να φυλάσσεται αποκλειστικά για την τελευταία επιθυμία των έξυπνων γαστρονόμων, όταν θα είναι πια άσχημα στριμωγμένοι. Αναστέναξε συγκαταβατικά με το Fefinanes στο χέρια και ανέβηκε πάλι στην κουζίνα. Καθάρισε το ψάρια από τα κόκαλα και τις καραβίδες από τα κελύφη. Έβρασε τα κόκαλα και τα κόκκινα κελύφη μαζί με μια ντομάτα, ένα σκόρδο, μια καυτερή πιπεριά και ένα ματσάκι σέλινο με πράσο. Ο ζωμός των ψαριών ήταν απαραίτητος για την ιδιόρρυθμη σούπα του Πέπε Καρβάλιο» γράφει ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν στο «Τιρκουάζ».
Η συνταγή αυτή μαζί με πολλές άλλες από τα βιβλία του, γεννημένου το 1939 στη Βαρκελώνη, Μονταλμπάν, περιλαμβάνονται σε μία ειδική έκδοση με τίτλο «Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο». Ο συγγραφέας εκτός από δεξιοτέχνης της γλώσσας ήταν και άνθρωπος που απολάμβανε το φαγητό. Κι όπως έλεγε ο ήρωας που δημιούργησε, ο ιδιόρρυθμος Πέπε Καρβάλιο, «κανένα ανθρώπινο ον, αδιάφορο μπροστά στο φαγητό, δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης».
Στη φιλόξενη ATHENS VOICE θα στήνουμε τραπέζι με βιβλία και θα ακούμε μουσικές και θα είστε όλοι καλεσμένοι. Η φωτιά θα καίει και στις κατσαρόλες θα μπαίνει η έμπνευση από τις συνταγές των λογοτεχνών για να φτιάξουμε φαγητό. Το ευρισκόμενο, που λένε στην Κρήτη, ή και κάτι παραπάνω.
Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην «ψαροφαγία του Πέπε Καρβάλιο» και πάμε να φτιάξουμε μια ψαρόσουπα που δεν είναι και τόσο σούπα, τελικά.
Τα υλικά
- 4 μεγάλες φέτες πεσκανδρίτσα, 8 καραβίδες, 1/2 κιλό πατάτες,
- 1 σάλτσα ντομάτας,
- 1 κρεμμύδι, 1 καυτερή πιπεριά, σκόρδα,
- 1 ματσάκι σέλινο και πράσο, λάδι, αλάτι
Η συνταγή
Τηγανίζετε τα κεφάλια από τις καραβίδες και στη συνέχεια τα βράζετε μαζί με τα κόκαλα από την πεσκαντρίτσα, το σέλινο, το πράσο και μια καυτερή πιπερίτσα. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεται το κρεμμύδι και την ντομάτα, τις πατάτες και προσθέτετε τη σάρκα της καυτερής πιπεριάς (αφού την αδειάσετε με ένα κουταλάκι), και σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες.
Ρίχνετε όσο ζωμό χρειαστεί ώστε να βράσουν οι πατάτες και, όταν είναι σχεδόν έτοιμες, προσθέτετε πρώτα τις φέτες της πεσκανδρίτσας και μετά τις καραβίδες. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται και το βγάζετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι ζουμερό, χωρίς όμως να είναι και σούπα.
Σερβίρουμε το φαγητό και ακούμε «Barcelona Zona Bastarda», έχοντας δίπλα μας τις «Συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και ταξιδεύουμε στην Καταλονία – η οποία το διάστημα αυτό πλήττεται από την ξηρασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο συγγραφέας αναδεικνύει τους δεσμούς ανάμεσα στον Γάλλο συγγραφέα και τον Έλληνα ποιητή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.