Hans Magnus Enzensberger: Ένας αιώνας γεμάτος γεγονότα
Ο Δυτικογερμανός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα έχοντας διασχίσει έναν αιώνα
Hans Magnus Enzensberger: Η ζωή και τα βιβλία του Γερμανού συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή, που έφυγε από τη ζωή.
Ο Hans Magnus Enzensberger, που έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου, ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της «δυτικογερμανικής» διανόησης. Σήμερα που η δυτική Γερμανία έχει ενοποιηθεί με την ανατολική, οι συγγραφείς της κάποτε ΟΔΓ φαίνονται σαν μια λογοτεχνική παράδοση από τα βάθη του χρόνου. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ο Enzensberger ενέπνεε το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 και συμμετείχε στην Ομάδα 47: ως διανοούμενος που διαμορφώθηκε από την εμπειρία της ναζιστικής Γερμανίας, υπήρξε ένας ζωντανός χάρτης των γεγονότων του 20ού αιώνα. Το 1931, όταν η οικογένεια Enzensberger μετακόμισε στη Νυρεμβέργη, στο γειτονικό σπίτι ζούσε ο ιδρυτής και εκδότης του αντισημιτικού εντύπου «Der Stürmer»· τότε, ο Hans Magnus εντάχθηκε, όπως οι περισσότεροι έφηβοι, στη χιτλερική Νεολαία αλλά τον έδιωξαν γρήγορα. Πέρασε τη νιότη του σπουδάζοντας στο Ερλάγκεν, στο Φράιμπουργκ, στο Αμβούργο και στη Σορβόννη, ενώ, στη συνέχεια, εργάστηκε ως ραδιοφωνικός συντάκτης στη Στουτγάρδη και πήρε μέρος, μαζί με κορυφαίους συγγραφείς, στην Ομάδα 47 η οποία διαμόρφωσε την κουλτούρα της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Enzensberger εξελίχθηκε στον «zorniger junger Mann» (οργισμένος νέος), το αντίστοιχο του βρετανικού Angry Young Man της δεκαετίας του 1950: ποιητής, δημοσιογράφος, εκδότης, λογοτεχνικός κριτικός, δοκιμιογράφος, έμοιαζε πανταχού παρών, μοιρασμένος σε μια ντουζίνα χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ιταλία, το Μεξικό και η Κούβα, και σε γερμανικές πόλεις: στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, στο Μόναχο —όπου πέθανε σε ηλικία 93 ετών.
Ο Enzensberger ήταν άνθρωπος της εποχής του: από την οπτική της επαναστατικής αριστεράς ασκούσε κριτική στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» που στα μέσα του 20ού αιώνα βρισκόταν στο στόχαστρο της ταξικής ρητορικής. Αν και κυρίως ποιητής και δοκιμιογράφος, ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, το ραδιοφωνικό δράμα, το ρεπορτάζ και τη μετάφραση. Έγραψε μυθιστορήματα και πολλά βιβλία για παιδιά, συμπεριλαμβανομένης μιας εξερεύνησης των μαθηματικών, που μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες, καθώς και μια αυτοβιογραφική αντανάκλαση της δεκαετίας του 1960 μέσα από τα ταξίδια του στη Σοβιετική Ένωση και στην Κούβα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα «Η ζωή και ο θάνατος του Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι», «Γλυκό τέρας στις Βρυξέλλες», «Οι κεραίες της εποχής μου: Ταξιδεύοντας με 33 διάσημους συγγραφείς σ' ένα δωμάτιο», «Χάμερσταϊν ή Περί ιδιορρυθμίας: Μια γερμανική ιστορία», «Η Ιωσηφίνα κι εγώ», «Το πειραχτήρι των μαθηματικών», «Πολιτική και πολιτισμός», «Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας», «Οικολογικές μελέτες», «Αναβρασμός», «Η ιστορία των νεφών και άλλα ποιήματα», «Επτά ταξίδια μέσα στον χρόνο», «Για μια θεωρία των μέσων επικοινωνίας», «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ένα ποίημα του Σάββα Σαββόπουλου για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου των εορτών
Η βιβλιοθήκη δίνει την ευκαιρία για γνώση μέσα από μια ξεχωριστή πρωτοβουλία
Θέλουμε ελευθερία από ή ελευθερία για; Κι έχει άραγε κόστος η απάντηση;
Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης ο πιονιέρος της κυβερνητικής είναι πιο επίκαιρος από ποτέ
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.