Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2013
Η απονομή των βραβείων που αφορούν εκδόσεις του 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
H τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013 που αφορούν εκδόσεις του 2012 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 στις 19.00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την εκδήλωση διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικά τα βραβεία:
Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Δημήτρης Ραυτόπουλος για το σύνολο των βιβλίων του
Βραβείο Ποίησης: Μάρκος Μέσκος για το βιβλίο «Τα λύτρα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης)
Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας: Γιάννης Παλαβός για το βιβλίο «Αστείο» (εκδόσεις Νεφέλη)
Βραβείο Μυθιστορήματος: Νίκη Αναστασέα για το βιβλίο «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (εκδόσεις Πόλις)
Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής: Μιχάλης Χρυσανθόπουλος για το βιβλίο «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης» (εκδόσεις Άγρα)
Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας: Θοδωρής Καλλιφατίδης για το βιβλίο «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» (εκδόσεις Γαβριηλίδης)
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Χρήστος Αρμάντο Γκέζος για το βιβλίο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» (εκδόσεις Πολύτροπον)
Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Βασίλης Λαδάς για το βιβλίο «Παιχνίδια Κρίκετ» (εκδόσεις Γαβριηλίδης)
Τιμητική Διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία: περιοδικά «Η Παρέμβαση» και «Εμβόλιμον»
Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα: Συμεών Σταμπουλού για τη μετάφραση του βιβλίου «Ελεγείες από το Ντουίνο» του Ρίλκε (εκδόσεις Στιγμή) και Διονύσης Καψάλης για τη μετάφραση του βιβλίου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ (εκδόσεις Άγρα)
Βραβείο Απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά: Γιώργης Γιατρομανωλάκης για τη μετάφραση του βιβλίου «Ιεροί λόγοι» του Αίλιου Αριστείδη (εκδόσεις Άγρα) και Λίνος Μπενάκης για τη μετάφραση του βιβλίου «Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν» του Ιαμβλίχου Χαλκιδέως (εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών)
Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη: Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου και Rika Lesser για τη μετάφραση ποιημάτων της Κικής Δημουλά, στον τόμο Selected Poems:The brazen plagiarist, της Κικής Δημουλά (εκδόσεις Yale University Press-New Haven & London)
Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Ροδούλα Παππά για το βιβλίο «Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο» (εκδόσεις Νεφέλη)
Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Φίλιππος Μανδηλαράς για το βιβλίο του «Ζωή σαν ασανσέρ» (εκδόσεις Πατάκη)
Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Αλέξης Κυριτσόπουλος για το βιβλίο «Βεγγαλικά. Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου» (εκδόσεις Ίκαρος και Μουσείο Μπενάκη)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων Για Παιδιά: Μαρία Αγγελίδου για το βιβλίο «Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα» (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005800
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ένα ποίημα του Σάββα Σαββόπουλου για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου των εορτών
Η βιβλιοθήκη δίνει την ευκαιρία για γνώση μέσα από μια ξεχωριστή πρωτοβουλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.