Βιβλιο

Στους λύκους αρέσει η ομίχλη: Το βιβλίο για τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

Ένα καινούργιο βιβλίο αποκαλύπτει τις υποχθόνιες δραστηριότητες της τουρκικής MIT, το αόρατο δεξί χέρι του Ερντογάν

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Les loups aiment la brume» (Στους λύκους αρέσει η ομίχλη): Το νέο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει για την Milli Istihbarat Teskilati (MIT) της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί τους αντιπάλους του και έξω από τα σύνορα της Τουρκίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δύο Γάλλων δημοσιογράφων, της Laure Marchand και του Guillaume Perrier, οι πράκτορες του Ερντογάν εργάζονται πυρετωδώς στο ευρωπαϊκό έδαφος, με το Στρασβούργο να έχει εξελιχθεί στη φωλιά των κατασκόπων. H περιβόητη Milli Istihbarat Teskilati (MIT), την οποία διευθύνει ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν, ο Hakan Fidan, είναι, στην πραγματικότητα, μια οργάνωση ανθρωποκυνηγητού. Στο βιβλίο τους, με τίτλο «Les loups aiment la brume» (Στους λύκους αρέσει η ομίχλη) οι Marchand και Perrier περιγράφουν τη δράση των πρακτόρων και την αίγλη που απολαμβάνουν ως «ανώνυμοι ήρωες που εργάζονται νυχθημερόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου». Η ΜΙΤ βρίσκεται πολύ κοντά στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) την οποία διευθύνει ένας άλλος στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ο Ali Erba: ο Erba την περιγράφει ως φρουρό του επίσημου σουνιτικού Ισλάμ που «αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας». Στην περίπτωση αυτή «τρομοκρατία» σημαίνει τους εχθρούς του Ερντογάν, της Τουρκίας και των σουνιτών ―ο όρος δεν αναφέρεται, φυσικά, στην ισλαμική τρομοκρατία.

Στις 6 Ιανουαρίου 2020, η MIT απέκτησε καινούργια έδρα στην περιοχή Kale ―το «κάστρο»― της Άγκυρας: η τελετή των εγκαινίων ήταν μεγαλοπρεπής και κάπως επιδεκτική εφόσον υπογράμμιζε τη σπουδαιότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην παγκόσμια σκηνή. Η «μετακόμιση» έγινε, μεταξύ άλλων, διότι στις 15 Ιουλίου 2016, οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν τα γραφεία της, πράγμα που καταδείκνυε ότι η έδρα της ΜΙΤ ήταν ευάλωτη. Αλλά μαζί την αλλαγή έδρας, η ΜΙΤ αναβαθμίστηκε, φανερά πλέον, σε δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου ο οποίος ασκεί πολεμοχαρή διπλωματία, άρα χρειάζεται ένα όλο και πυκνότερο δίκτυο πρακτόρων. Καθώς ο Ερντογάν πιστεύει, ίσως με μια δόση παράνοιας, ότι περιβάλλεται από εχθρούς, αναφέρεται στη ΜΙΤ ως τον υπ’ αριθμόν 1 παράγοντα «επιβίωσης της Τουρκίας».

«Les loups aiment la brume» (Στους λύκους αρέσει η ομίχλη)

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΜΙΤ; Κατ’ αρχάς ο αγώνας εναντίον των Κούρδων του PKK ―αυτοί είναι οι κατ’ εξοχήν «τρομοκράτες»· στη συνέχεια, ο αγώνας εναντίον του Φετουλάχ Γκιουλέν και των οπαδών του όπου κι αν βρίσκονται· ύστερα, έρχονται οι Δυτικοί που δήθεν επιβουλεύονται την Τουρκία και ίσως στηρίζουν την Ελλάδα. Ανάμεσα στους εχθρούς, τις κινήσεις των οποίων παρακολουθεί η ΜΙΤ, συγκαταλέγονται ορισμένοι σιίτες ηγέτες, οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές, διανοούμενοι και opinion makers. Ο 53χρονος Hakan Fidan, ένας Κούρδος από την περιοχή του Βαν (ανατολική Τουρκία), βρίσκεται κοντά στον Ερντογάν από το 2007: ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται σ’ αυτόν ως «το μαύρο του κουτί» εννοώντας ότι ξέρει όλα του τα μυστικά ―αυτός είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στον τομέα των πληροφοριών, δηλαδή των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών και των στρατολογήσεων πρακτόρων. Επισήμως, η αποστολή της ΜΙΤ είναι βεβαίως η Πανεθνική Ασφάλεια, η συλλογή πληροφοριών επικοινωνιών, η αντικατασκοπία και η κυβερνοάμυνα, ενώ συνεργάζεται με την ισραηλινή Μοσάντ και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ τις οποίες επίσης παρακολουθεί. To βιβλίο φωτίζει την ιστορία της ΜΙΤ, στο έμβλημα της οποίας περιλαμβάνεται η εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ: η ΜΙΤ δρύθηκε το 1965 για να αντικαταστήσει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (MEH) η οποία είχε οργανική σχέση με τον στρατό. Στο πέρασμα του χρόνου, το ποσοστό του στρατιωτικού προσωπικού μειώθηκε από 35% στο 4,5% περίπου. Σήμερα, το ανθρώπινο δυναμικό της είναι άγνωστο αλλά οι μισθωτοί υπολογίζονται σε 8.000 άτομα στους οποίους προστίθενται 6.000 εξωτερικοί πληροφοριοδότες.

Το 2019, η Τουρκία εγκαινίασε στο Στρασβούργο, κοντά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα προξενικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας με εμβαδόν 9.000 τ.μ., το μεγαλύτερο διπλωματικό κτίριο στον κόσμο. Ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί την τουρκική κοινότητα της ανατολικής Γαλλίας ―140.000 άτομα― αλλά προπάντων να παρακολουθεί τις κινήσεις των Γάλλων και των Γερμανών διπλωματών. Το Στρασβούργο, συνοριακή πόλη με μεγάλο βάρος για την ΕΕ, θεωρείται το επίκεντρο των επιχειρήσεων της τουρκικής κατασκοπίας, όπως επιβεβαιώνει και ο Κωνσταντίνος Πικραμένος, συγγραφέας του βιβλίου «Οι μυστικές υπηρεσίες στον 21ο αιώνα» (εκδ. Ινφογνώμων), στον οποίον παραπέμπουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Στα ελληνικά το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Στερέωμα μέσα στο 2023.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ