Βιβλιο

Πάσχα και βιβλία: Ελληνική και ξένη πεζογραφία, αστυνομικά και διηγήματα

Τι να διαβάσεις και τι να δωρίσεις, τι να προσέξεις και τι να χαρίσεις.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 824
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα κοριτσι διαβάζει ένα βιβλίο.
© Unsplash

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το Πάσχα: Προτάσεις ελληνικής, ξένης και αστυνομικής λογοτεχνίας και διηγήματα.

Ελληνική Πεζογραφία

Κατά Ιωάννη
Σπύρος Πετρουλάκης, Μίνωας 

Κατά Ιωάννη Σπύρος Πετρουλάκης, Μίνωας

Χανιά, σήμερα: Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής, ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της;Χανιά, 1900-1922: Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώνα μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…


Ονειρεύτηκα τη Διδώ
Λένα Διβάνη, Πατάκης

Ονειρεύτηκα τη Διδώ, Λένα Διβάνη, Πατάκης

«Μέσα στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων ένιωσα ξαφνικά την έντονη ανάγκη να ανασάνω λίγο φρέσκο αέρα, να αισιοδοξήσω» λέει η συγγραφέας. «Αποφάσισα λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα να ξαναζωντανέψω το ίνδαλμά μου, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας (από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα) και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της, κόκκινο μπερέ, κολιέ και άρωμα. Ελπίζω ότι έγραψα μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο Ονειρεύτηκα τη Διδώ. Γιατί πράγματι την ονειρεύτηκα ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή, όπως ήταν πάντα, να μου διηγείται με το νι και με το σίγμα τη ζωή της που ήταν αγρίως απίθανη!»


Άγραφος Νόμος
Σόφη Θεοδωρίδου,Ψυχογιός

Άγραφος Νόμος, Σόφη Θεοδωρίδου,Ψυχογιός

Η Αιμιλία αφήνει την πρωτεύουσα το 1937, όταν δέχεται να παντρευτεί τον μουσικό και τραγουδοποιό Δάμο. Στο χωριό του, όπου συμβιώνουν μετά την Ανταλλαγή ντόπιοι και πρόσφυγες, οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους θα την αντιμετωπίσουν με καχυποψία και θα την αποκαλέσουν «η Πρωτευουσιάνα». Εκεί θα γνωρίσει και θα δεθεί με τη Σόνια, τη διάσημη μοδίστρα νυφικών, την προδομένη απ’ τον αρραβωνιαστικό της Κατινούλα, τη νεαρή Αννίτα και τη Νίνα, που έχει τα κότσια να ζήσει τη ζωή της όπως θέλει.Είναι μια εβδομάδα παντρεμένη, όταν η φωτιά, που αφάνισε τις αδελφές της στον Πόντο, της καταστρέφει ξανά τη ζωή. Ο Δάμος την εγκαταλείπει στους γονείς του και πηγαίνει στη Σαλονίκη. Ωστόσο, ο πόλεμος που θα έρθει θα αλλάξει τις ζωές όλων τους καταλυτικά και θ’ ανατρέψει πολλά κατεστημένα.


Αγία οικογένεια
Αντώνης Ε. Χαριστός, Γράφημα
Σουηδία, 1970. Ο Alfred Johansson, παιδίατρος, αναγνωρισμένος για τα αποτελέσματα της τελευταίας του επιστημονικής έρευνας, καλείται να παρέμβει στον δημόσιο λόγο και να στρατευτεί με την καθολική εκκλησία, σε νομοθέτημα του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών που επιβάλλει τον έλεγχο και τον περιορισμό των αμβλώσεων. Μέσα απ’ το ξεδίπλωμα της προσωπικής του ιστορίας, τα τραύματα του παρελθόντος καθορίζουν το παρόν και τον εξωθούν στην αυτοκριτική και την αναζήτηση της αληθινής του ταυτότητας. Βυθισμένος σε ένα σύμπλεγμα διανοητικού, ψυχικού και συναισθηματικού ευνουχισμού, ήδη από τα χρόνια κατά τα οποία υπήρξε οικότροφος σε καθολικό σχολείο, μένει μετέωρος ανάμεσα στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση. Αγγίζει τα όρια της ηθικής και καταλήγει να αναπαράγει τις ίδιες μορφές βίας και εξουσιαστικής επιβολής.


Η νύφη που δεν γέλασε
Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά, Βακχικόν

Η νύφη που δεν γέλασε, Θεοδώρα Παπαδοπούλου-Χαμουζά, Βακχικόν

Μια νέα κοπέλα, η Ελπίδα, έρχεται στην Αθήνα για να κάνει το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνιολογία. Θα γνωριστεί με το ζευγάρι που κατοικεί στο διπλανό διαμέρισμα και θα συνδεθεί βαθιά συναισθηματικά με τη γυναίκα, την κυρία Βιολέτα. Μέσα από τη ζωή της Βιολέτας, η Ελπίδα θα προσπαθήσει να κατανοήσει τις δυναμικές των ανθρώπινων σχέσεων και τα δεσμά που πονούν και λυτρώνουν συνάμα. Λίγο καιρό μετά, η Ελπίδα θα γνωρίσει τον Άνθιμο, τον πρωτότοκο γιο της Βιολέτας, και θα τον ερωτευτεί. Ο Άνθιμος όμως, σε αυτή την περίοδο της ζωής του, δεν επιθυμεί να συνδεθεί με καμία γυναίκα. Έτσι, θα δοκιμαστούν οι αντοχές της Ελπίδας, καθώς και η σχέση της με τη Βιολέτα. Δύο παράλληλες ιστορίες εξελίσσονται με τις διαφορές και τις ομοιότητές τους.


Μην μιλάς, δεν είναι απαρέμφατο
Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Δίαυλος

Μην μιλάς, δεν είναι απαρέμφατο, Στέργιος Χατζηκυριακίδης, Δίαυλος

Κάπου στο κοντινό μέλλον. Η κυβέρνηση της Ανακαινισμένης Δημοκρατίας μετά χρόνια διακυβέρνησης καυχιέται ότι είναι η πρώτη πραγματικά νεοφιλελεύθερη, εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας. Στα πλαίσια του προγράμματος παλινόρθωσης της χώρας, η ΝΑΕ (Νέα Ανακαινισμένη Ελληνική) θεσπίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Όχι μόνο πρέπει να πληρώνεις για να μιλάς τη ΝΑΕ, αλλά δεν έχεις και άλλη επιλογή, μια και ειδική υπηρεσία παρακολουθεί τους πάντες για οποιαδήποτε γλωσσική παρέκκλιση επιβάλλοντας τις ανάλογες ποινές.  τέσσερις βασικοί αντιφρονούντες, που με τη συνδρομή πλήθους γλωσσολόγων, τη Σάντρα με τον παγκολίνο της, τον ατάλαντο συγγραφέα Χατζηκυριακίδη και τη Βίνα την μπαργουμάνα, το απειλούμενο νησί του Τουβαλού με τους ωραίους σέρβερ, τον μακαρίτη τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη, και μερικές και μερικούς ακόμα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν στην αντεπίθεση.


Αγκάθια και Πικραλίδες
Κυριάκος Αθανασιάδης, Bell

Αγκάθια και Πικραλίδες, Κυριάκος Αθανασιάδης, Bell

Δύο γυναίκες. Η Ελληνίδα: μεγάλη σε ηλικία, ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί, αμίλητη και κλεισμένη στον εαυτό της, και, το κυριότερο, με Αλτσχάιμερ. Δεν θυμάται τίποτε πια. Έχει ξεχάσει ποια ήταν, τι έζησε, ποιον και πόσο αγάπησε. Κι αν τη δονούν ακόμη κάποιες εκλάμψεις, σύντομα θα πάψουν κι αυτές… Η Αλβανίδα: μεσόκοπη, πληγωμένη, προδομένη, αλλά δυνατή και αισιόδοξη ταυτόχρονα, με χιούμορ, με πίστη στη ζωή, με αγάπη για όλο τον κόσμο και κυρίως γι’ αυτήν εδώ τη γυναίκα που τη φροντίζει και της βουρτσίζει κάθε μέρα τα μαλλιά. Και ομιλητική: Δεν σταματά να μιλά, να θυμάται και να αφηγείται τρομερά πράγματα για μια ζωή και για μια χώρα, που τώρα πια μοιάζουν ξένες και μακρινές… Οι δυο τους μένουν συνέχεια μαζί, κοιμούνται και ξυπνούν μαζί, μαγειρεύουν, τρώνε, βλέπουν τηλεόραση και κάνουν βόλτες στην πόλη μαζί. Ίσως καταφέρουν κάποια στιγμή να αποδείξουν πως δεν τελείωσαν όλα εδώ, πως υπάρχει συνέχεια, πως υπάρχει ακόμη μνήμη. Πως υπάρχει ελπίδα.


Η άλλη Κατερίνα
Αύγουστος Κορτώ, Πατάκης

Η άλλη Κατερίνα, Αύγουστος Κορτώ, Πατάκης

Η Κατερίνα, χήρα εξήντα επτά ετών, ψάχνει δώρο για την κόρη της, τη Ζωή, που έχει γενέθλια. Στο παλαιοβιβλιοπωλείο ενός φίλου, πέφτει πάνω στο «Βιβλίο της Κατερίνας». Δεν έχει ακουστά τον συγγραφέα με το παράξενο όνομα, μα η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι δική της. Διαβάζοντάς το, ανακαλύπτει πως η πλοκή είναι μια γκροτέσκα παραχάραξη της ιστορίας της, ένα χαοτικό, εφιαλτικό ψέμα: η Κατερίνα του βιβλίου, ναυαγισμένη απ’ την αρρώστια και τις καταχρήσεις, αυτοκτονεί στα σαράντα εννιά, κι όλη η αφήγηση είναι μια ζοφερή, βάναυση καρικατούρα της δικής της ζωής. Η πραγματικότητα αρχίζει να μπατάρει. Μια αδιόρατη απειλή τυλίγει την οικογένεια της Κατερίνας, κι ανεξήγητα συμβάντα, άγρια σαν του βιβλίου, μολύνουν τις μέρες γαλήνης κι ευτυχίας που σχεδίαζε. Μόνο μία απ’ τις δυο μπορεί να επιβιώσει – στη ζωή ή στο χαρτί. Όμως ποια; Ποια είναι η αληθινή Κατερίνα;


Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα,
Αναστασία Ευσταθίου, Κάκτος

Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα, Αναστασία Ευσταθίου, Κάκτος

Η ζωή της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου θα ήταν ενδιαφέρουσα και μόνο από το γεγονός πως η «Μαριγώ» γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του ’21 και βίωσε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανασύσταση του ελληνικού έθνους. Όμως αυτό που κάνει το μυθιστόρημα συγκλονιστικό είναι η γνωριμία και η καθοριστική σχέση της με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε στη Νωνάκριδα, έζησε κοντά στον Γέρο του Μοριά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στους αγώνες του, τον στήριξε στον εμφύλιο, μοιράστηκε την αγωνία και την πίκρα του στην περιβόητη δίκη και στη μετέπειτα φυλάκισή του και έκανε μαζί του ένα παιδί. Βασισμένη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών.


«Πράμα» Ολλανδίας
Άγγελος Εβάν, Ιβίσκος
Μετά το Ίχνος Ντροπής που κυκλοφόρησε το 2001, ο «γνωστός Άγνωστος» συγγραφέας (μπορεί κάποτε να σου έχει … σώσει τη ζωή σαν dj Mr Starvag) έρχεται με το καινούργιο του βιβλίο να σε «εθίσει» στον έρωτα. «Απόψε ο χρόνος ξεχάστηκε σ’ εσένα. Άφησε την εικόνα σου να τη βλέπω μέχρι να τη χορτάσω μπροστά στα μάτια μου. Θέλω τόσο πολύ να χαϊδέψω αυτή τη στιγμή που καθρεφτίζομαι μέσα στα μάτια σου. Να την κρατήσω αιώνια στη μνήμη μου. Κι αν ο χρόνος μου σταματήσει εκεί, θα την πάρω μαζί μου και στην επόμενη ζωή, να ’χω να θυμάμαι ότι ήσουν εκεί και σ’ αντίκρισα να μου χαμογελάς». Μέσα από μία ιστορία γεμάτη αισθησιασμό, sex, hugs and full of love και συγκλονιστικές, ερεθιστικές, ρεαλιστικές ερωτικές σκηνές θα σε ταξιδέψει στην πιο αναπάντεχη μορφή του έρωτα, εκεί που οι αισθήσεις και τα συναισθήματα συναντιούνται ανεξέλεγκτα.


Ξένη Πεζογραφία

Ο Πόλεμος του Κάλιμπαν
James S.A. Corey, Anubis

Ο Πόλεμος του Κάλιμπαν, James S.A. Corey, Anubis

Στον Γανυμήδη, τον τροφοδοτικό σταθμό των εξωτερικών πλανητών, μια Αρειανή πεζοναύτης παρακολουθεί τη διμοιρία της να σφαγιάζεται από έναν τερατώδη υπερ-στρατιώτη. Στη Γη, μια πολιτικός των ανώτερων κλιμακίων πασχίζει να αποτρέψει την αναζωπύρωση ενός διαπλανητικού πολέμου. Και στην Αφροδίτη, το εξωγήινο πρωτομόριο έχει πάρει τα ηνία, φέρνοντας φοβερές και αμφίβολες αλλαγές και απειλώντας να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Ο Τζέιμς Χόλντεν και το πλήρωμα του Ροσινάντε φροντίζουν για τη διατήρηση της ειρήνης στη Συμμαχία των Εξωτερικών Πλανητών. Όταν αποφασίζουν να βοηθήσουν έναν επιστήμονα να ψάξει στον ισοπεδωμένο Γανυμήδη για το αγνοούμενο παιδί του, το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από το εάν ένα μοναχικό πλοίο θα μπορέσει να αποτρέψει μια εξωγήινη εισβολή που μπορεί να έχει ήδη αρχίσει…


Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια - Η ιστορία της μυστικής βιβλιοθήκης στη Συρία,
Ντελφίν Μινουί, Μίνωας

Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια - Η ιστορία της μυστικής βιβλιοθήκης στη Συρία, Ντελφίν Μινουί, Μίνωας

Η δημοσιογράφος Ντελφίν Μινουί καταγράφει την επικοινωνία της με τους μαχητές του ελεύθερου Συριακού στρατού, μεταφέροντας το χρονικό της δημιουργίας της βιβλιοθήκης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το φως θα συνεχίσει να αναδύεται από το σκοτάδι… Από το 2012 έως το 2016 η εξεγερμένη Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, υπέστη μια ανελέητη πολιορκία από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Τέσσερα χρόνια σημαδεμένα από βομβαρδισμούς, επιθέσεις με χημικά αέρια, στερήσεις και πείνα. Μπροστά στη βία του καθεστώτος Άσαντ, σαράντα περίπου νεαροί επαναστάτες αποφασίζουν να ελευθερώσουν χιλιάδες βιβλία θαμμένα κάτω από τα ερείπια και να τα συγκεντρώσουν σε μια βιβλιοθήκη κρυμμένη σε ένα υπόγειο. Η αντίστασή τους μέσω των βιβλίων είναι αλληγορική: ενσαρκώνει την απόλυτη άρνηση απέναντι σε κάθε μορφή πολιτικής ή θρησκευτικής επιβολής.


Αριάδνη - Μια μαγευτική αναδιατύπωση του αρχαίου ελληνικού μύθου,
Ennifer Saint, Κάκτος

Αριάδνη - Μια μαγευτική αναδιατύπωση του αρχαίου ελληνικού μύθου, Ennifer Saint, Κάκτος

Η Αριάδνη, πριγκίπισσα της Κρήτης, μεγαλώνει χαιρετίζοντας κάθε πρωί την αυγή με χορούς και ακούγοντας τις ιστορίες της τροφού της για θεούς και ήρωες. Όμως κάτω από το χρυσό παλάτι αντηχούν τα συνεχή χτυπήματα από τις οπλές του αδερφού της, του Μινώταυρου, ενός τέρατος που ζητά θυσίες αίματος. Όταν ο πρίγκιπας της Αθήνας Θησέας φτάνει για να εξοντώσει το τέρας, η Αριάδνη διακρίνει στα πράσινα μάτια του όχι μια απειλή αλλά ένα μέσο διαφυγής. Αψηφώντας τους θεούς, προδίδοντας την οικογένεια και τη χώρα της και διακινδυνεύοντας τα πάντα για την αγάπη, η Αριάδνη βοηθά τον Θησέα να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Όμως η απόφαση της Αριάδνης θα της εξασφαλίσει μια ευτυχή κατάληξη; Και τι θα γίνει με τη Φαίδρα, την αγαπημένη μικρότερη αδερφή της, την οποία αφήνει πίσω;


Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου και άλλες ιστορίες
Carson McCullers, Διόπτρα

Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου και άλλες ιστορίες, Carson McCullers, Διόπτρα

Σε μια πόλη πληκτική, μικρή, ξεκομμένη απ’ όλα τα άλλα μέρη του κόσμου στέκει γερμένο ένα κτίριο, με τα παντζούρια του κλειστά, καρφωμένα με σανίδες. Δεν ήταν πάντα έτσι θλιμμένο και ετοιμόρροπο. Ήταν το καφενείο της δεσποινίδας Αμέλια κι έσφυζε από ζωή. Αυτή είναι η ιστορία της και η ιστορία του Εξαδέλφου Λάιμον, που ζούσε μαζί της εκείνον τον καιρό. Και η ιστορία του πρώην συζύγου της, που γύρισε μια μέρα στην πόλη κι έφερε την καταστροφή… Με κοινωνική ευαισθησία και τρυφερότητα η McCullers αφηγείται ιστορίες για ανθρώπους διαφορετικούς που παλεύουν μάταια να ξεφύγουν από τη μοναξιά τους. Ιστορίες για τους αταίριαστους, τους χαμένους αυτού του κόσμου. Ιστορίες για το άπιαστο όνειρο της αγάπης και το αιώνιο βάσανο της μοναξιάς.


Σούλεϊ
John Grisham, Πεδίο

Σούλεϊ, John Grisham, Πεδίο

Ο δεκαεπτάχρονος Σάμιουελ Σούλεϊμον γεννιέται στο Νότιο Σουδάν, μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πρόσφυγες. Η μεγάλη του αγάπη είναι το μπάσκετ. Το ταλέντο του ανακαλύπτει ένας προπονητής που πρόκειται να συνοδεύσει την Εθνική Ομάδα Νέων του Νότιου Σουδάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στο απόλυτο όνειρό του και τον εφιάλτη που εκτυλίσσεται χιλιάδες μίλια μακριά, ο «Σούλεϊ», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν πλέον οι συμπαίκτες του, καλείται να κάνει δύσκολες επιλογές για το μέλλον του και να πάρει τις πιο σκληρές αποφάσεις. Θα πρέπει να κατακτήσει αυτό που κανένας άλλος παίκτης δεν έχει πετύχει στην ιστορία του παιχνιδιού που έχει επιλέξει: να γίνει ο κορυφαίος παίκτης του NBA σε δώδεκα μόνο μήνες.


Όσα εμπιστευόμαστε στον άνεμο
Λάουρα Ιμάι Μεσσίνα, Πατάκης

Όσα εμπιστευόμαστε στον άνεμο, Λάουρα Ιμάι Μεσσίνα, Πατάκης

Μπελ Γκάρντια, ένας τεράστιος κήπος. Στη μέση του, εγκατεστημένος ένας τηλεφωνικός θάλαμος με τηλέφωνο χωρίς τηλεφωνική σύνδεση. Το τηλέφωνο αυτό μεταφέρει τις φωνές μέσω του ανέμου. Μια μέρα, μέσα σε μια τρομακτική καταιγίδα, καταφθάνει μια γυναίκα. Ονομάζεται Γιούι, είναι τριάντα χρονών και στις 11η Μαρτίου 2011το τσουνάμι αφάνισε το χωριό της, κατάπιε τη μητέρα και την κόρη της, στερώντας της τη χαρά της ζωής. Μαθαίνοντας τυχαία για την ύπαρξη αυτού του εξωπραγματικού τόπου, η Γιούι πηγαίνει να τον επισκεφθεί και στο Μπελ Γκάρντια γνωρίζει τον Τακέσι, έναν γιατρό που ζει στο Τόκιο και έχει μια τετράχρονη κόρη, βουβή από τη μέρα που πέθανε η μητέρα της. Ένα βιβλίο για αυτά που χάθηκαν και για όσους τα ψάχνουν.


Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο
Adam Silvera, Διόπτρα

Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο, Adam Silvera, Διόπτρα

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καλούν από το Δελτίο Θανάτου τον Ματέο Τόρεζ και τον Ρούφους Εμετέριο για να τους αναγγείλουν ότι έφτασε η μοιραία μέρα. Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο. Έχουν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες.
Μέσα από την εφαρμογή Ο Τελευταίος Φίλος, ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια· να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μία μέρα… Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα συγκινητικό για δύο ανθρώπους των οποίων η ζωή αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας αξέχαστης ημέρας. Ένα βιβλίο που έρχεται να σου θυμίσει τη σημασία τού να ζεις τη στιγμή.


Σμύρνη, Ταξίδι στον Χρόνο
Lutz Kleveman,Ψυχογιός

Σμύρνη, Ταξίδι στον Χρόνο, Lutz Kleveman,Ψυχογιός

Μεταφερόμαστε στη Χίο στο τέλος του 18ου αιώνα και παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό του πληθυσμού της, καθώς και στο προσφυγικό κύμα προς τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στη συνέχεια περνάμε απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τότε που ζούσαν ειρηνικά εκεί Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Ξαναζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας οι εξελίξεις που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την Καταστροφή του 1922. Με βάση τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά και την επιτόπια έρευνά του, ο συγγραφέας αναζητά το νήμα της Ιστορίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αλλά και τις μετακινήσεις των πληθυσμών στο Αιγαίο, οι οποίες δείχνει να μην έχουν τέλος…


Η Ηχώ της Ψυχής
Diana Gabaldon, Anubis

Η Ηχώ της Ψυχής, Diana Gabaldon, Anubis

Ο Τζέιμι Φρέιζερ, ιακωβίτης και απρόθυμος επαναστάτης, είναι βέβαιος για τρία πράγματα γύρω από την Αμερικανική Επανάσταση: ότι οι Αμερικανοί θα νικήσουν, ότι η μάχη στο πλευρό των νικητών δεν εξασφαλίζει την επιβίωση και ότι προτιμά να πεθάνει παρά να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον νόθο γιο του, έναν νεαρό υπολοχαγό του βρετανικού στρατού, με το όπλο στραμμένο πάνω του. Στη σχετική ασφάλεια του εικοστού αιώνα, η Μπριάννα, κόρη του Τζέιμι και της Κλαιρ, και ο άντρας της έχουν εγκατασταθεί σε ένα σκωτσέζικο σπίτι, όπου ξεδιπλώνεται το παρελθόν των γονιών της μέσα από τα γράμματα της μητέρας της. Οι σελίδες αποκαλύπτουν την αγάπη της Κλαιρ για τον Τζέιμι Φρέιζερ, καθώς και τη φυγή τους από τη Βόρεια Καρολίνα προς τις ανοιχτές θάλασσες, όπου τους περιμένουν πειρατές και ναυμαχίες.


Βιολέτα
Ιζαμπέλ Αλιέντε, Ψυχογιός

Βιολέτα, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Ψυχογιός

Η Βιολέτα ήρθε στον κόσμο εν μέσω μιας καταιγίδας το 1920. Ήταν η πρώτη κόρη μιας οικογένειας που είχε ήδη πέντε ζωηρά αγόρια. Από την αρχή, η ζωή της σημαδεύτηκε από ξεχωριστά γεγονότα: οι αναταράξεις του Μεγάλου Πολέμου ήταν ακόμη αισθητές, όταν η ισπανική γρίπη έφτασε στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου ήταν η πατρίδα της, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννησή της.Σε ένα γράμμα που η Βιολέτα γράφει στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής της, που καλύπτει εκατό χρόνια με αβάσταχτους καημούς και παθιασμένους έρωτες, πλούτη και φτώχεια, τρομερές απώλειες και μεγάλες χαρές. Η Ιζαμπέλ Αλιέντε μάς προσφέρει για άλλη μια φορά ένα έπος που εμπνέει αλλά και συγκινεί.


Αστυνομικά

Άδεια σπίτια
Μπρέντα Ναβάρο, Carnivora

Άδεια σπίτια, Μπρέντα Ναβάρο, Carnivora

Το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως «Ένα εκτυφλωτικό ντεμπούτο» και χαιρετίστηκε από το ελληνικό κοινό ως μια συγκλονιστική αναγνωστική εμπειρία.Με το πρώτο της αυτό μυθιστόρημα, η νεαρή Μεξικανή συγγραφέας κατακτά ένα λογοτεχνικό επίπεδο που είναι δύσκολο να προσεγγιστεί, τόσο χάρη στην ένταση της πλοκής που αφορά την απαγωγή ενός παιδιού, όσο και χάρη στη δομή του βιβλίου που βασίζεται στους συνταρακτικούς και συνάμα αποκαλυπτικούς μονολόγους των δυο εμπλεκόμενων γυναικών.


Το μυστήριο Μοντ Ντίξον
Αλεξάντρα Άντριους, Ψυχογιός

Το μυστήριο Μοντ Ντίξον, Αλεξάντρα Άντριους, Ψυχογιός

Η Φλόρενς Ντάροου θέλει να γίνει συγγραφέας. Όταν την απολύουν από την πρώτη της δουλειά στον εκδοτικό χώρο, αρπάζει την ευκαιρία να γίνει βοηθός της διάσημης Μοντ Ντίξον, μιας ευπώλη της συγγραφέως που κρατά κρυφή την αληθινή της ταυτότητα. Η συγγραφέας και η βοηθός της θα ταξιδέψουν στο Μαρόκο για να κάνουν έρευνα για το πολυαναμενόμενο δεύτερο βιβλίο της Μοντ. Βόλτες στις αμμουδιές, υπέροχα ηλιοβασιλέματα και λογοτεχνικές συζητήσεις με τη συνοδεία ουίσκι… Ώσπου η Φλόρενς ξυπνά σε ένα νοσοκομείο. Παρά τρίχα την έχει γλιτώσει από αυτοκινητικό δυστύχημα. Πώς συνέβη αυτό και πού είναι η Μοντ Ντίξον, με την οποία βρισκόταν στο αυτοκίνητο; Αν η Μοντ δεν είναι πλέον τριγύρω, ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία για τη Φλόρενς να αφήσει το συγγραφικό της αποτύπωμα…


Ομηρία
Clare Mackintosh, Μεταίχμιο

Ομηρία, Clare Mackintosh, Μεταίχμιο

Η Μίνα Χόλµπρουκ είναι µέλος της επίλεκτης ομάδας αεροσυνοδών που συμμετέχει στην παρθενική απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ, ένα ταξίδι- σταθµός διάρκειας είκοσι ωρών. Ενώ όμως το Boeing 777 µε τους 353 επιβάτες βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαμβάνει ένα ανατριχιαστικό σημείωμα από έναν ανώνυμο επιβάτη, κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά της για να πετύχει τον στόχο του· να εμποδίσει το αεροσκάφος να φτάσει στον προορισμό του. Και ξέρει ακριβώς πώς να την κάνει να συνεργαστεί: Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σώσουν τη ζωή της κόρης σου. Όταν ένας επιβάτης πέφτει νεκρός, η Μίνα καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να επιλέξει. Να σώσει τις ζωές εκατοντάδων επιβατών ή τις ζωές των δικών της ανθρώπων;


Φύλακες διάβολοι
Χριστίνα Σωτηροπούλου, Bell

Φύλακες διάβολοι, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Bell

Ο Αλέξανδρος είναι προγραμματιστής και ζει μια ήσυχη, μοναχική ζωή. Όταν ο αδερφός του ο Άρης σκοτώνεται στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν ως γιατρός, όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ο σχεδόν ταυτόχρονος θάνατος ενός εισαγγελέα στο ίδιο νοσοκομείο, όμως, βάζει σε υποψίες τον Αλέξανδρο. Με σύμμαχό του την Υπατία, την αινιγματική γειτόνισσά του, προσπαθεί να βρει τα στοιχεία που θα αποδείξουν ότι ο αδερφός του δεν ήταν αυτόχειρας, αλλά το δεύτερο θύμα μιας καλά οργανωμένης δολοφονίας.


Ο Βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος
Κλαίρη Θεοδώρου, Ψυχογιός

Ο Βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος, Κλαίρη Θεοδώρου, Ψυχογιός

Μια διάσημη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων αποφασίζει να σκοτώσει τον βασικό ήρωα των βιβλίων της και πέφτει ξαφνικά σε δυσμένεια. Ένας σύζυγος-τρόπαιο ετοιμάζεται να την εγκαταλείψει για τη νεότερη ερωμένη του. Ο πανταχού παρών Βασιλιάς και ο Γελωτοποιός του στοιχειώνουν κάθε κίνησή της. Κι ένας ανώτατος επιθεωρητής, σε μια γκρίζα και παγωμένη πόλη, κινείται κόντρα σε όλα τα μυθιστορηματικά κλισέ. Μόναχο, 2018. Η Λούνα Μάρκος, πασίγνωστη συγγραφέας, σκηνοθετεί με τη συγκατάθεση του σύντομα πρώην συζύγου της τη δολοφονία του, προκειμένου να προκαλέσει εκ νέου φρενίτιδα στα μίντια με το όνομά της. Δε φαντάζεται όμως πως η πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές κάθε φαντασία. Ένας ειδεχθής φόνος οδηγεί τους πάντες στην παράνοια. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και κανένας δεν είναι αθώος, ενώ τα γεγονότα μοιάζουν να διαστρεβλώνονται σαν σε παραμορφωτικό καθρέφτη.


Το Φιλί της Γυναίκας - Αράχνης
Μανουέλ Πουίχ, Carnivora

Το Φιλί της Γυναίκας - Αράχνης, Μανουέλ Πουίχ, Carnivora

Το κλασικό πλέον αριστούργημα του Πουίχ, το οποίο συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα έργα που έχουν γραφεί στην ισπανική γλώσσα τον 20ό αιώνα. Πίσω από τους τοίχους μιας φυλακής, ο ομοφυλόφιλος Μολίνα και ο μαρξιστής Βαλεντίν, δυο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι μέχρι χτες, μοιράζονται το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης, δηλητηριώδες και συγχρόνως τρυφερό, ασφυκτικό και βαθιά απελευθερωτικό την ίδια στιγμή. Δημοσιευμένο το 1976, απαγορευμένο για πολλά χρόνια από τη λογοκρισία της Αργεντινής, με ισχυρό αντίκτυπο στην εποχή του, το έργο του Μανουέλ Πουίχ εξακολουθεί να φυλάει και για εμάς σήμερα άθιχτο το λογοτεχνικό του μυστικό.


Τέρρα Άλτα
Χαβιέρ Θέρκας, Πατάκης

Τέρρα Άλτα, Χαβιέρ Θέρκας, Πατάκης

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα συγκλονίζει την ειρηνική ζωή στην Γκαντέζα, μια μικρή πόλη της ισπανικής Τέρρα Άλτα: ο Φρανθίσκο και η Ρόζα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ιδιοκτήτες της μεγαλύτερης επιχείρησης της περιοχής, βρίσκονται δολοφονημένοι και κατακρεουργημένοι. Στην ομάδα αστυνομικών που θα αναλάβουν την υπόθεση συμμετέχει και ο Μελτσόρ Μαρίν, ένας νέος αστυνομικός, φανατικός αναγνώστης λογοτεχνίας και λάτρης των «Αθλίων» του Βικτόρ Ουγκό. Με σκοτεινό παρελθόν, έχει έρθει από τη Βαρκελόνη τέσσερα χρόνια πριν, ύστερα από μια ενέργεια που τον έχει μετατρέψει σε μύθο του σώματος. Όταν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο, ο Μελτσόρ θα συνεχίσει κρυφά τις έρευνες, γεγονός που θα ανατρέψει τραγικά τη ζωή του. Το «Τέρρα Άλτα» είναι ένας στοχασμός για την αξία του νόμου, την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και τη νομιμότητα της εκδίκησης.


Ο Αφανιστής
Tim Weaver, Bell

Ο Αφανιστής, Tim Weaver, Bell

Για εκατομμύρια Λονδρέζους, το πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου είναι σαν όλα τ’ άλλα. Όχι όμως και για τον Σαμ Ρεν. Μία ώρα αφότου φεύγει από το σπίτι του, μπαίνει σ’ ένα τρένο του υπόγειου σιδηρόδρομου και δεν κατεβαίνει ποτέ. Δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Κανένα ίχνος του στις κάμερες ασφαλείας. Έξι μήνες αργότερα, εξακολουθεί να αγνοείται. Χωρίς επιλογές και απελπισμένη για απαντήσεις, η σύζυγος του Σαμ, Τζούλια, προσλαμβάνει τον Ντέιβιντ Ρέικερ για να τον εντοπίσει.Σ’ αυτή την υπόθεση, όμως, τα μυστικά φτάνουν πιο βαθιά απ' ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Καθώς ο Ρέικερ αρχίζει να υποψιάζεται ότι ακόμη και η αστυνομία τού λέει ψέματα, γίνεται ξεκάθαρο ότι κάποιος παρακολουθεί.


Στη θέση του οδηγού
Muriel Spark, Κλειδάριθμος

Στη θέση του οδηγού, Muriel Spark, Κλειδάριθμος

Η Λιζ έχει εξαντληθεί μετά από συνεχή δουλειά δεκάξι χρόνων στο ίδιο γραφείο. Έτσι αφήνει τα πάντα πίσω της, μεταµορφώνεται σε µια γελαστή, κακόγουστα ντυµένη ξελογιάστρα και φεύγει αεροπορικώς στο εξωτερικό για τις καλύτερες διακοπές της ζωής της. Αλλά η αναζήτηση περιπετειών, σεξ και καινούργιων εμπειριών παίρνει µια σκοτεινή τροπή και μετατρέπεται σε ένα ταξίδι αυτοκαταστροφής. Σε µια ανώνυμη πόλη του νότου, η Λιζ θα συναντήσει τελικά τη μοίρα της. Ένα καθηλωτικό, ψυχολογικό θρίλερ που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος είναι ο δολοφόνος και κυρίως το κίνητρό του. Όταν η αποκάλυψη έρχεται, ο αναγνώστης υποκλίνεται στην πένα της Μιούριελ Σπαρκ.


Η Συνωμοσία της Μογγολίας
Ραφαέλ Μπερνάλ, Carnivora

Η Συνωμοσία της Μογγολίας, Ραφαέλ Μπερνάλ, Carnivora

Δημοσιευμένη για πρώτη φορά το 1969, «Η συνωμοσία της Μογγολίας» θεωρείται ομόφωνα σήμερα ως έργο-σταθμός για τη νουάρ λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής. Ένα αναμφίβολα καλτ ανάγνωσμα, με μπόλικη δόση χιούμορ, ανελέητο κυνισμό και, πάνω απ’ όλα, μια θρυλική μορφή ντετέκτιβ: Τον Φιλιμπέρτο Γκαρσία που θα σας μείνει κυριολεκτικά αλησμόνητος.


Διηγήματα

Κάποτε στην Ελλάδα,
​Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Γράφημα
Διηγήματα των μελών του Ομίλου τα οποία περιστρέφονται γύρω από πραγματικά κοινωνικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 1900-1930. Εν μέσω πολεμικών συρράξεων, τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα διευρύνει τα σύνορά της. «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» αποκτά σάρκα και οστά για να καταλήξει στην καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελληνισμού απ’ τις πατρογονικές του εστίες, σε Μικρά Ασία και Πόντο. Είναι η στιγμή κατά την οποία συγκροτείται η πρώιμη αστική τάξη και διαμορφώνονται τα ανώριμα, ακόμη, χαρακτηριστικά της εργατικής.Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της εποχής και να αναδείξουν τις μεταβολές στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας.


Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα
Γρηγόρης Φεϊζατίδης, Βακχικόν

Ο Θεός πίσω από την ντουλάπα, Γρηγόρης Φεϊζατίδης, Βακχικόν

Ένας σαξοφωνίστας πασχίζει να ξεφορτωθεί όλα τα φανταστικά πρόσωπα που κάθε τόσο εμφανίζονται μπροστά του. Γιατί τα βλέπει μόνο εκείνος; Είναι ικανό το Κρύο Νερό Στο Αυτί, αυτή η παλιά ιατρική πρακτική, να επαναφέρει την αντικειμενική πραγματικότητα; Ένας πολιτικός μηχανικός προσπαθεί μάταια να διώξει τη Φωνή Tου Θεού, που τρύπωσε στο σπίτι του. Μια σερβιτόρα με μίνι φόρεμα, ένας άντρας που έχασε τη μουσική, μια γιατρός υποψήφια δολοφόνος, ένας παππούς στο πάρκο, ένας Πολεμιστής με Σιδερένια Κόκαλα… Αγωνίζονται, αναρωτιούνται, βαλτώνουν, ανασταίνονται, νικούν ή γονατίζουν νικημένοι μέσα στον βούρκο της νεοελληνικής πραγματικότητας.


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ