Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, «Το κλίμα είμαστε εμείς»
Ο Φόερ ίσως να μην ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, ανησυχεί ωστόσο για τα παιδιά του. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας του είναι τούτο το βιβλίο που αφορά την κλιματική αλλαγή.
Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ με τίτλο «Το κλίμα είμαστε εμείς», που κυκλοφορεί από τις εκδ. Κέδρος.
Μας ενδιαφέρει πραγματικά η κλιματική αλλαγή; Ανησυχούμε μήπως χαθούν οι ατόλες του Ειρηνικού Ωκεανού και τα ακριβά θέρετρα των Μαλδίβων; Μας απασχόλησαν ουσιαστικά οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ή στην Αυστραλία; Οι φωτιές στην Εύβοια μας ξεβόλεψαν καθόλου ή απλώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις πλημμύρες; Κι αν όχι αυτά –ασήμαντα αλήθεια–, περνάει απ’ το μυαλό μας τι θα συμβεί όταν εκατομμύρια πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα αρχίσουν να περιφέρουν τα ράκη τους ανά τον πλανήτη;
Θα μου πείτε, και ευλόγως, ας μας χτυπήσει ο πρόσφυγας την πόρτα και τότε θα δούμε τι θα γίνει. Όμως ενώ εμείς παρακολουθούμε στις Ειδήσεις από τον καναπέ μας τις καταστροφές εδώ κι εκεί στη μητέρα Γη, ο πρόσφυγας έχει ήδη σηκώσει το χέρι να χτυπήσει την πόρτα. Νιώθουμε αρκετά αλληλέγγυοι να ανοίξουμε;
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο του Αμερικάνου συγγραφέα Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, «Το κλίμα είμαστε εμείς» (και υπότιτλο: Η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας). Ο Φόερ είναι ένας νέος συγγραφέας, ετών 44, που τον γνωρίσαμε τελευταία από το σπουδαίο του μυθιστόρημα «Ιδού εγώ». Ο Φόερ ίσως να μην ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, ανησυχεί ωστόσο για τα παιδιά του. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας του είναι τούτο το βιβλίο που αφορά την κλιματική αλλαγή.
Ο Φόερ αφιερώνει χρόνο από τη ζωή του, προσλαμβάνει ερευνητές, αρχίζει να επισκέπτεται διάφορα μέρη της μεγάλης κτηνοτροφικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στην παραγωγή και κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Θεωρεί ότι: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα παζλ που το αφήνουμε μισοτελειωμένο στο τραπεζάκι του σαλονιού και το ξαναπιάνουμε σε μια καταλληλότερη στιγμή όταν ο υπόλοιπες ασχολίες μας το επιτρέπουν και η διάθεσή μας το ευνοεί. Είναι ένα σπίτι που φλέγεται. Όσο πιο πολύ αργούμε να ξεκινήσουμε την πυρόσβεση, τόσο πιο δύσκολη γίνεται».
Και μερικές σελίδες απολαυστικής πεζογραφίας αργότερα –επειδή ο Φόερ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς νέους Αμερικανούς συγγραφείς και οτιδήποτε γράφει έχει μυθιστορηματική υφή και διαβάζεται εξίσου απολαυστικά είτε αφορά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων («Εξαιρετικά δυνατά, απίστευτα κοντά»), είτε την αναδιαμόρφωση της αγγλικής γλώσσας στο «Όλα έρχονται στο φως»– μερικές σελίδες λοιπόν αργότερα ο Φόερ μας δίνει περιληπτικά τι πιστεύει ο ίδιος ότι μπορούμε να κάνουμε.
Γράφει: «Οι τέσσερις ατομικές ενέργειες με τη μεγαλύτερη επίδραση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι να υιοθετήσει κανείς μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία, να αποφεύγει τα αεροπορικά ταξίδια, να μη χρησιμοποιεί αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του και να κάνει λιγότερα παιδιά».
Από τα παραπάνω, εγώ προσωπικά συνεισέφερα κάνοντας ένα μόνο παιδί, χρησιμοποιώ το μετρό όσο γίνεται περισσότερο , τρώω κρέας σπάνια πλέον (ενώ έχω κόψει γάλα και αυγά). Όσο για τα αεροπορικά ταξίδια, αυτά φρόντισε να μου τα βγάλει από το μενού ο Covid-19.
Οι μεταφραστές (τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο εξώφυλλο) έκαναν σωστή δουλειά, ενώ οι εκδόσεις Κέδρος έβαλαν κι αυτές το λιθαράκι τους για τη σωτηρία του πλανήτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.