Ο θρυλικός Σούπερμαν αποκαλύπτεται ως μπαϊσέξουαλ
Όταν οι υπερήρωες της DC γίνονται συμπεριληπτκοί απλώς επειδή αποφάσισαν να δράσουν
Ο γιος του Σούπερμαν αποκαλύπτεται ως μπαϊσέξουαλ: Σχόλιο για την ανακοίνωση της DC ότι ο Τζον Κεντ θα αναπτύξει μια ρομαντική σχέση με ένα άλλο αγόρι.
Aπό την προηγούμενη εβδομάδα, η είδηση στην επονομαζόμενη βιομηχανία των κόμικς είναι πως ο θρυλικός Σούπερμαν αποκαλύπτεται ως μπαϊσέξουαλ. Συγκεκριμένα, η DC ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου 2021, ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται ως «Coming Out Day», ότι στην τρέχουσα σειρά ιστοριών του Σούπερμαν «Superman: Son of Kal-El», σε σενάριο του Τομ Τέιλορ και σχέδιο του Τζον Τιμς, ο γιος του Σούπερμαν –που ακούει στο όνομα Τζον Κεντ, μας συστήθηκε το 2015 και έχει πάρει το χρίσμα από τον πατέρα του ως ο «νέος Σούπερμαν»– θα αναπτύξει μια ρομαντική σχέση με ένα άλλο αγόρι σε ιστορία που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Νοέμβριο.
Τα νέα είναι αναμφισβήτητα σπουδαία. Το coming out του Σούπερμαν, ίσως του πιο αρχετυπικού Αμερικανού σούπερ ήρωα, αυτού που συμβολίζει επακριβώς πώς φαντάζονταν οι Αμερικανοί την τέλεια εκδοχή ανθρώπου, είναι μια σημαντική στιγμή, ακόμα και σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά κόμικς έχουν αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και συχνά καταπιάνονται με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Έχουμε δει τα περασμένα χρόνια και άλλους ήρωες να αποκαλύπτονται ως μη στρέιτ. Μια εκδοχή του Ρόμπιν, του βοηθού του Μπάτμαν, ερωτεύτηκε έναν άνδρα φίλο του, το 2016, ο χαρακτήρας της DC, Aqualad, αποκάλυψε ότι είχε αγόρι, ενώ πρόσφατα είδαμε σε ένα νέο κόμικς του Άκουαμαν έναν μαύρο γκέι χαρακτήρα. Τώρα βλέπουμε μια βερσιόν του γιου του Σούπερμαν να έχει οικολογικές ευαισθησίες και να είναι αμφιφυλόφιλος.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η πρόοδος μιας βιομηχανίας. Από τη δεκαετία του 1950, οπότε και θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Κογκρέσου ο «Comics Code Authority», ένας μηχανισμός στις ΗΠΑ, με σκοπό να θέσει κανόνες για το τι θα μπορούσαν να απεικονίσουν τα κόμικς, βλέπουμε τη βιομηχανία των κόμικς να μη διστάζει στην απεικόνιση της διαφορετικότητας. Το δεύτερο είναι ότι όλο και περισσότεροι αναγνώστες μπορούν να δουν πλέον τον εαυτό τους στα κόμικς που διαβάζουν. Όπως δήλωσε μάλιστα και ο σεναριογράφος Τομ Τέιλορ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, «ο Σούπερμαν ανέκαθεν ήταν σύμβολο δικαιοσύνης, αλήθειας και ελπίδας. Σήμερα αυτός ο ήρωας συμβολίζει κάτι ακόμα: πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν τον εαυτό τους στον δυνατότερο σούπερ ήρωα των κόμικς».
Η ανακοίνωση της DC, ότι ο υιός Σούπερμαν, Τζον Κεντ, θα δώσει ένα φιλί με έναν ρεπόρτερ ονόματι Τζέι Νακαμούρα, φυσικά και προκάλεσε αντιδράσεις εκτός από ενθουσιασμό. Οι υπερσυντηρητικοί διερωτήθηκαν γιατί η εταιρεία αποφασίζει να «χαλάσει» τον ήρωα. «Τι ακολουθεί; Μήπως να τον κάνουν και Μεξικανό; Δεν μπορούν απλώς να φτιάξουν δικούς τους χαρακτήρες;» διερωτήθηκε ένα χρήστης στο Twitter. Όταν, όμως, η κατεύθυνση είναι: περισσότερη ελευθερία στη συνείδηση, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η συμπερίληψη. Είμαστε, άλλωστε, τα πρότυπά μας – και πρότυπα που δεν απεικονίζουν συνολικά μια κοινωνία ανήκουν σε μια άλλη εποχή.
Το γεγονός ότι ο χαρακτήρας Τζον Κεντ θα εξακολουθεί να είναι στρέιτ στο τηλεοπτικό σόου που «τρέχει» αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ («Superman and Lois») και οι δηλώσεις του σεναριογράφου Τέιλορ, πως μπορεί σε ένα παράλληλο σύμπαν ο χαρακτήρας να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά του, θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να πει ότι τις μεγάλες στιγμές που κάποιος χαρακτήρας των υπερηρωικών συμπάντων «κάνει coming out» υπάρχει αστερίσκος. Στην περίπτωση του Ρόμπιν, δεν ήταν ομοφυλόφιλος ο πρωτότυπος Ρόμπιν, αλλά ο Τιμ Ντρέικ Ρόμπιν, ο τρίτος χαρακτήρας που έπαιξε τον ρόλο του βοηθού και συνεργάτη του ανθρώπου-νυχτερίδα. Στην περίπτωση του Σούπερμαν, δεν είναι queer ο αυθεντικός Σούπερμαν αλλά ο γιος του, που μας συστήθηκε πρόσφατα. Ωστόσο, όλη αυτή η εναρμόνιση «σε παράλληλα σύμπαντα» με το κύμα του προοδευτισμού, αν και φαίνεται σε πολλούς (και είναι) ημίμετρα, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε και ο Τομ Τέιλορ: «Πάντα πίστευα ότι όλοι πρέπει να έχουμε ήρωες και να βλέπουμε τους εαυτούς μας να καθρεφτίζονται σε αυτούς. Το να κάνει come out ο δυνατότερος σούπερ ήρωας των κόμικς είναι τρομερά ενθαρρυντικό, παρήγορο και δίνει δύναμη σε πολλούς ανθρώπους».
Προς το παρόν, λοιπόν, το κοινό θα πάρει ό,τι έχει να του δώσει η DC, περιμένοντας για τον δικό του, πλήρως queer σούπερ ήρωα να καταφθάσει από έναν μακρινό πλανήτη συνταράζοντας τη Γη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.