Βιβλιο

Σικελία: Εγκαινιάστηκε η δανειστική παιδική βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη»

Η Ελληνική Κοινότητα του Στενού τίμησε την σπουδαία συγγραφέα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η συγγραφέας Άλκη Ζέη © Θανάσης Καρατζάς
Η συγγραφέας Άλκη Ζέη © Θανάσης Καρατζάς

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην γειτονική Σικελία η δανειστική παιδική βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη - Ταξίδι στα γράμματα».

Η Ελληνική Κοινότητα του Στενού, στην πόλη Μεσσήνα στη Σικελία, τίμησε την σπουδαία συγγραφέα μας, την Άλκη Ζέη δίνοντας το όνομά της στην βιβλιοθήκη στην οποία συνέβαλε και η ίδια, όχι μόνο με τις δικές της εκδόσεις αλλά και με βιβλία από την προσωπική της βιβλιοθήκη.  

Τα εγκαίνια επρόκειτο να γίνουν τον Μάρτιο του 2020, αλλά τόσο η πανδημία COVID-19 όσο και η ξαφνική απώλειά της, στις 27 Φεβρουαρίου 2020, καθυστέρησαν την πραγματοποίησή τους. 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καθηγητής Δανιήλ Μακρής, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη της Κοινότητας καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί ιταλικών σχολείων, στα οποία διδάσκεται η ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, ήταν εκεί να χαιρετίσουν την έναρξή της. Την ίδια ημέρα μάλιστα άρχισε και ο δανεισμός των πρώτων βιβλίων.  

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της παιδικής βιβλιοθήκης «Άλκη Ζέη - Ταξίδι στα γράμματα»
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της παιδικής βιβλιοθήκης «Άλκη Ζέη - Ταξίδι στα γράμματα»

Η ανάγκη ύπαρξης της βιβλιοθήκης ήταν μεγάλη, αφού διδάσκονται τα ελληνικά τόσο στα σχολεία όσο και στην Κοινότητα και έτσι ο ρόλος της είναι βοηθητικός στην περαιτέρω μελέτη. 

Βιβλία για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης προσέφεραν οι εκδόσεις Μεταίχμιο, Κοροντζής, Πατάκης, συγγραφείς/εικονογράφοι και ιδιώτες.

Η SUPERFAST FERRIES στηρίζει την βιβλιοθήκη καθώς και την Ελληνική Κοινότητα του Στενού μέσα από το πρόγραμμά της «Ταξίδι στα γράμματα με την SUPERFAST FERRIES».  Επιμελήτρια και συντονίστρια του, εδώ και τέσσερα χρόνια, εν λόγω προγράμματος είναι η κα Μαίρη Κρητικού. 

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη © Γιούλη Τσακάλου
Η συγγραφέας Άλκη Ζέη © Γιούλη Τσακάλου

Λίγα λόγια για την σπουδαία συγγραφέα Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη, σπουδαία συγγραφέας και μεγάλη προσωπικότητα των γραμμάτων, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 σε ηλικία 97 ετών.

Γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα και ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το γράψιμο. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και κάποια από αυτά θεωρούνται κλασικά της παιδικής λογοτεχνίας.

Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο - σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. 

Παράλληλα με το γράψιμο, αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα καθόρισε την προσωπική ζωή της.  

Από το 1952 μέχρι το 1964 έζησαν μαζί με τον άντρα της, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, σαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση, αρχικά στην Τασκένδη και ύστερα στη Μόσχα, όπου γεννήθηκαν και τα δυο παιδιά τους. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’64 για να ξαναφύγουν το ’67 στο Παρίσι, όπου παρέμειναν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 λόγω της δικτατορίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ