Βιβλιο

LawVid - 19: Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος για Νομικούς

Οι νικητές του λογοτεχνικού διαγωνισμού με θέμα την πανδημία

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
LawVid - 19: Οι νικητές του διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος για Νομικούς με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού
© Scott Graham / Unsplash

LawVid - 19: Οι νικητές του διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος για Νομικούς με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού

Στην εποχή του κορωνοϊού, η δημιουργική απασχόληση ήταν διέξοδος, αντίβαρο στον εγκλεισμό, στα προβλήματα και στις αγωνίες όλων μας. Προσπαθώντας να κάνουν την περίοδο αυτή όσο πιο εποικοδομητική γίνεται ο Δικηγορικός Σύλλογος προκήρυξε λογοτεχνικό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος, με τίτλο «Law Vid – 19» και με θέμα την πανδημία και οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται με αυτήν στην κοινωνική ζωή ή στον εσωτερικό κόσμο κάθε συμμετέχοντα.
Ο διαγωνισμός διήρκεσε από τις 28 Μαρτίου 2020 έως τις 31 Μαΐου 2020, κατά τη διάρκεια δηλαδή της πρώτης (και πιο σκληρής) καραντίνας, όπου το αίσθημα της αβεβαιότητας και του εγκλεισμού ήταν εντονότερο για όλους. Στην Athens Voice αγκαλιάσαμε αυτή την προσπάθεια θεωρώντας και εμείς τη δημιουργική έκφραση των ανθρώπων όχι μόνο εξαιρετική ιδέα αλλά και ευκαιρία επανιεράρχησης των αξιών, ευκαιρία να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας και να επανασυνδεθούμε, εκφράζοντας το πιο δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας, αφήνοντας πίσω συνήθειες, οπτικές και διαχωρισμούς που μας ταλαιπώρησαν.

Ο διαγωνισμός αρχικά απευθυνόταν μόνο σε νομικούς (δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές), αργότερα όμως, μετά και την εκδήλωση του έντονου ενδιαφέροντος εκ μέρους της φοιτητικής κοινότητας, έγιναν δεκτές και οι συμμετοχές φοιτητών νομικής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν ξεχωριστά. Κάθε υποψήφιος μπορούσε να λάβει μέρος με 3 έργα, ποιήματα ή διηγήματα, που θα έπρεπε να έχουν ως θέμα την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ όποιος επιθυμούσε μπορεί αντί του ονόματός του να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο.

Η επιλογή των έργων έγινε από μια κριτική Επιτροπή, η οποία απαρτίστηκε από ξεχωριστά πρόσωπα, νομικούς και μη, που άπαντα έχουν μια αναμφίβολα ιδιαίτερη σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες:

  1. Μανώλης Ανδριωτάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
  2. Ευαγγελία Βαγενά, δικηγόρος, διευθύντρια Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας
  3. Άννα Λαμπαρδάκη, φιλόλογος
  4. Νίκη Κόλλια, σπουδάστρια Εθνικής Σχολής Δικαστών, κειμενογράφος
  5. Αριστείδης Μπαλτάς, ομοτ. καθ. φιλοσοφίας των επιστημών, συγγραφέας, π. Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού
  6. Πάνος Νιαβής, ποιητής
  7. Παναγιώτης Ρίζος, δικηγόρος, συγγραφέας
  8. Ελένη Τροβά, δικηγόρος, συγγραφέας
  9. Μανώλης Χάρος, ζωγράφος
  10. Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας.

LawVid - 19: Οι νικητές του διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος για Νομικούς

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής διάβασαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ποιητικά και πεζά κείμενα των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, αξιολογώντας με θετική διάθεση και κριτικό πνεύμα την σχέση τους με το θέμα, την πρωτοτυπία στην σύνθεση μορφής και περιεχομένου, την εσωτερική συνοχή και αρτιότητα, την γλωσσική και αισθητική οργάνωση του υλικού, την συγκινησιακή ανταπόκριση σε επίπεδο συναισθηματικό ή διανοητικό. Διαπίστωσαν ότι το ποιοτικό επίπεδο των συμμετοχών ήταν υψηλό, ιδιαίτερα στην κατηγορία των διηγημάτων του κυρίως διαγωνισμού (νομικοί). Συμφώνησαν ότι το σύνολο των έργων αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία του τρόπου με τον οποίο η πανδημία και η αντιμετώπισή της επηρέασαν τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, αφού, μέσα από την ιδιαίτερη οπτική γωνία του νομικού, αποτυπώθηκαν λογοτεχνικά προβληματισμοί και αγωνίες για τις αλλαγές που επήλθαν στην εργασία, στην οργάνωση άρα και αντίληψη του χώρου και του χρόνου της καθημερινής ζωής, στις μορφές επικοινωνίας, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, στον ανθρώπινο ψυχισμό, στην ιεράρχηση αξιών και διαμόρφωση αντιλήψεων, με ποικίλες πραγματικές ή ενδεχόμενες οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές και ηθικές προεκτάσεις.

Τώρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την επιστροφή στην κανονικότητα, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση, που θα ανακοινωθεί, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι συμμετέχοντες, με βραβεύσεις, παρουσιάσεις, απαγγελίες, μουσική, στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, το παλιό κτίριο της Λυρικής Σκηνής στην οδό Ακαδημίας, απέναντι από τον ΔΣΑ.


Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού LawVid - 19

Α΄ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Α΄-1 ΔΙΗΓΗΜΑ 

  1. Το 1ο Βραβείο διηγήματος απονέμεται στη δικηγόρο Αθηνών Μαριάνθη Νταφούλη, για το διήγημά της «Για τα μάτια της Χαρούλας».
  2. To 2ο Βραβείο διηγήματος απονέμεται από κοινού στη δικηγόρο Πειραιώς Αλεξάνδρα Θεολόγου, για το διήγημά της «Συγκατοίκηση» και στη δικηγόρο Χανίων Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, για το διήγημά της «Rimedio».
  3. To 3ο Βραβείο διηγήματος απονέμεται από κοινού στην ασκούμενη δικηγόρο Αθηνών Βασιλική Δέδε, για το διήγημά της «Κατσαρόλες» και στον δικηγόρο Αθηνών Αργύρη Καλλιρώση, για το διήγημά του «ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ».

Επιπλέον αυτών, στην κατηγορία διηγήματος, απονέμεται Έπαινος στους παρακάτω (κατ’ αλφαβητική σειρά) έξη συμμετέχοντες για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

  • Στον δικηγόρο Αθηνών Ελευθέριο Ε. Αθανασόπουλο, για το διήγημά του «Ἔρως εἰς τὴν Εὐελπίδων».
  • Στη δικηγόρο Αθηνών Αλεξάνδρα Βερνάρδου, για το διήγημά της «Πρόσωπο Αναφοράς».
  • Στον δικηγόρο Αθηνών Αλέξανδρο Μαράτο (ψευδώνυμο Μάριος Αλεξίου), για το διήγημά του «ΑΥΤΑ».
  • Στη δικηγόρο Αθηνών Όλγα Μοσχοχορίτου, για το διήγημά της «Ο ΘΕΟΣ ΚΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ».
  • Στη δικηγόρο Αθηνών Χριστίνα Ντούση, για το διήγημά της «Η δύναμη του ροδάκινου».
  • Στη δικαστική λειτουργό με το ψευδώνυμο Stella Blau, για το διήγημά της «ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

Α΄-2 ΠΟΙΗΣΗ 

  1. Το 1ο Βραβείο ποίησης απονέμεται στη δικηγόρο Αθηνών με το ψευδώνυμο Ρω, για τα ποιήματά της «Τα ανείπωτα» και «Αλμύρα».
  2. Το 2ο Βραβείο ποίησης απονέμεται στον δικηγόρο Αθηνών Ιωάννη Θ. Αβαρκιώτη, για το ποίημά του «Άτιτλο ΙΙ».
  3. Το 3ο Βραβείο ποίησης απονέμεται στη δικηγόρο Αθηνών Ιωάννα Μπαλαούρα (ψευδώνυμο Αγράμπελη), για το ποίημά της «Κλειστόν λόγω κορωνοϊού».

Επιπλέον αυτών, στην κατηγορία ποίησης, απονέμεται Έπαινος στους παρακάτω (κατ’ αλφαβητική σειρά) τέσσερις συμμετέχοντες για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

  • Στη δικηγόρο Ηρακλείου Βούλα Επιτροπάκη, για το ποίημά της «Κατ αγγελία».
  • Στον Πρόεδρο Εφετών Φώτη Μουζάκη (ψευδώνυμο Φραγκίσκος Μύρωνας), για το ποίημά του «Μεγάλη Παρασκευή, 2020 μ.Χ.».
  • Στον επίτιμο δικηγόρο και ομότιμο καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, για το ποίημά του «Έγκλειστος Αναστοχασμός».
  • Στην Εφέτη Ελένη Σκριβάνου, για το ποίημά της «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ».

Β΄ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ)

Β-1 ΔΙΗΓΗΜΑ

  1. Το 1ο Βραβείο απονέμεται στον Ευστάθιο-Ραφαήλ Πασγιάνο, για το διήγημά του «MUSICIEN RATÉ».
  2. Το 2ο Βραβείο απονέμεται στην Τζένη Τσαμάκου, για το διήγημά της «Ένα λεπτό».
  3. Το 3ο Βραβείο απονέμεται στην Δήμητρα Μαρινάκου, για το διήγημά της «Άνθος της Σιωπής»

Β-2 ΠΟΙΗΣΗ 

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να μην απονεμηθούν Βραβεία στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά μόνο Έπαινοι. Απονέμεται Έπαινος στους παρακάτω τρεις συμμετέχοντες (χωρίς αξιολογική σειρά) για τα έργα τους που διακρίθηκαν:

  • Στην Μαρία Κασούμη, για το ποίημά της «Δίκη αγγέλων».
  • Στον Απόστολο Ρούσση, για το ποίημά του «ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ».
  • Στον Ανδρέα Σταφυλίδη, για το ποίημά του «Του γένους μου, ο πόνος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ