- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η πρώτη εντύπωση» της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ: Γιατί να το διαβάσεις;
Το ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο βασίστηκε η σειρά «The Undoing» (εκδ. Μίνωας)
Κριτική του βιβλίου «Η πρώτη εντύπωση» της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ, που κυκλοφορει από τις εκδόσεις Μίνωας.
Υπόθεση: Η Γκρέις, μία επιτυχημένη ψυχοθεραπεύτρια κοντά στα σαράντα, έχει τα πάντα. Όσα θα ονειρευόταν μια γυναίκα. Και είναι περήφανη για όσα έχει καταφέρει. Είναι παντρεμένη με έναν υπέροχο άντρα –που είναι παιδίατρος και απόλυτα δοσμένος στα παιδιά– και έχουν έναν γιο δώδεκα χρονών, τον Χένρι, ένα καταπληκτικό και ταλαντούχο πλάσμα. Τελευταίο της επίτευγμα είναι το βιβλίο της, που αναμένεται να κερδίσει το κοινό και βασίζεται στην πεποίθηση της Γκρέις πως κάθε γυναίκα ξέρει ποιος είναι ο άντρας δίπλα της, ακόμα και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί και να αντικρίσει την αλήθεια κατάματα. Η άποψή της είναι πως η πρώτη εντύπωση είναι πάντα αυτή που μετράει και δεν απογοητεύει ποτέ.
Όλα όμως ανατρέπονται όταν η μητέρα ενός παιδιού από το σχολείο που φοιτά ο γιος της, δολοφονείται. Οι αρχές αρχίζουν να ερευνούν και να παίρνουν καταθέσεις, μα η Γκρέις δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Μόνο που οι ώρες περνούν και ο άντρας της δεν εμφανίζεται. Το κινητό του είναι στο σπίτι και εκείνη δεν ξέρει πώς να τον βρει αφού υποτίθεται πως ήταν σε ένα συνέδριο. Χωρίς να προλάβει να πάρει ανάσα, η ηρωίδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σαρωτικό κύμα αποκαλύψεων που θα τη διαλύσουν και θα την αναγκάσουν να ψάξει για να πειστεί. Να πειστεί αν τελικά η πρώτη της εντύπωση τότε ήταν σωστή.
Συγγραφέας: Η Τζιν Χανφ Κόρελιτζ έχει γράψει 6 μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το Admission (2009), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2013 με πρωταγωνιστές τους Τίνα Φέι και Λίλι Τόμλιν. Το πέμπτο μυθιστόρημά της, «Η πρώτη εντύπωση», σκαρφάλωσε με το που εκδόθηκε στις πρώτες θέσεις με τα ευπώλητα βιβλία των New York Times, ενώ τα δικαιώματα πουλήθηκαν σε 18 χώρες. Η σειρά της HBO με τίτλο «The Undoing» με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν και Χιου Γκραντ βασίζεται σε αυτό το βιβλίο. Έχει ιδρύσει ακόμα την υπηρεσία ΒOOKTHEWRITER, με την οποία δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να συζητούν βιβλία με τους συγγραφείς τους.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους προτιμούν τα ψυχολογικά θρίλερ που χτίζουν αργά το οικοδόμημα των ανατροπών τους και ταυτόχρονα θέτουν εύστοχους προβληματισμούς.
Θα σε συνεπάρουν:
1. Η τραγική ειρωνεία πάνω στην οποία στηρίζει η υπόθεση: η Γκρέις είναι υπέρμαχος της άποψης πως κάθε γυναίκα ξέρει από την αρχή ποιος είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπός της, και όμως είναι εκείνη που ανακαλύπτει πως όλα όσα πίστευε για τον άντρας της ήταν ένα τεράστιο ψέμα. Η κατάρρευση του οικοδομήματος του γάμου της και η σταδιακή αποκάλυψη της σοκαριστικής αλήθειας, σε βάζουν αμέσως σε τροχιά αγωνίας.
2. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις της πρωταγωνίστριας και οι εναλλαγές ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν, ανεβάζουν την αδρεναλίνη, επιτείνουν το μυστήριο και παίζουν με το μυαλό σου. Ζωντανές περιγραφές, έξυπνοι διάλογοι και απρόβλεπτες αντιδράσεις προσθέτουν επιπλέον πόντους.
3. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση της συγγραφέως σε συνδυασμό με την αποτύπωση του σύγχρονου τρόπου ζωής, της επίπλαστης ευτυχίας που όλοι προσπαθούν να κερδίσουν ώστε να είναι αρεστοί, η διάβρωση των διαπροσωπικών σχέσεων και η αγωνία της απόρριψης, επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα θρίλερ με κοινωνικές αποχρώσεις.
Φράση που ξεχωρίζει:
«Το ξέρατε από την αρχή».
Ενδιαφέρων χαρακτήρας: Η Γκρέις είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια και καταφέρνει να σε παρασύρει στις ομιχλώδεις διαδρομές, που διατρέχει για να ανακαλύψει την αλήθεια, και να σε πείσει για την άγνοιά της όσον αφορά τον πραγματικό χαρακτήρα του συζύγου της. Η σταδιακή συναισθηματική της κατάρρευση, οι αντιδράσεις της και οι αποφάσεις της είναι η μεγάλη δύναμη του μυθιστορήματος.
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Οι πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική και επαγγελματική ζωή ατόμων που δεν έχουν κάποιο κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, μπορεί να βοηθούν ώστε να αποπροσανατολιστεί ο αναγνώστης, αλλά τον κουράζουν και κόβουν απότομα το νήμα της έντασης που έχει υφανθεί.
Μετάφραση: Ανήκει στη Βασιλική Κοκκίνου και είναι πολύ καλή.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόλυτη βίβλος για τον αθλητισμό, την πολιτική και το παιχνίδι που κατέκτησε, κυριολεκτικά, τον κόσμο
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.