- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Διάσωση: Οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής
Μιλήσαμε με τους συγγραφείς του συγκλονιστικού βιβλίου, Ιακώβ Σιμπή και Καρίνα Λάμψα, λίγο μετά τη βράβευσή τους από την Ακαδημία Αθηνών.
Συνέντευξη με τους συγγραφείς του βιβλίου «Η Διάσωση», Ιακώβ Σιμπή και Καρίνα Λάμψα.
Πότε έμαθε ο κόσμος για τη γενοκτονία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης; Τι έκαναν οι Σύμμαχοι για να σταματήσουν τη σφαγή; Μπορούσε ο αρχιραβίνος Κόρετς να αποτρέψει τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης; Γιατί σώθηκαν οι Εβραίοι που είχαν συγκεντρωθεί στην Αθήνα; Ποιοι οργάνωσαν την επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο;
Στις 23 Μαρτίου, μόλις δύο μέρες πριν από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών μέσα από μία πανηγυρική διαδικτυακή συνεδρία. Πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στην τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών για το έτος 2020, απονεμήθηκε στον καθηγητή εβραϊκής ιστορίας Ιακώβ Σιμπή και στην δημοσιογράφο-μεταφράστρια Καρίνα Λάμψα για το βιβλίο τους «Η Διάσωση - Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής» (εκδ. ΚΑΠΟΝ, Β΄ έκδοση).
Οι συγγραφείς της «Διάσωσης», Ιακώβ Σιμπή και Καρίνα Λάμψα, μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών και για τη νέα εμπλουτισμένη έκδοση.
Πώς νιώθετε με τη βράβευσή σας από την Ακαδημία Αθηνών;
Ιακώβ Σιμπή: Χαίρομαι που ένα ίδρυμα σαν την Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε ένα έργο που εισήγαγε το θέμα του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων σε μια εποχή που επικρατούσε ακόμη στην ελληνική κοινωνία η σιωπή. Είναι ένα βιβλίο που δίνει μια σφαιρική εικόνα για τον διωγμό των Εβραίων, καταρρίπτοντας αρκετούς μύθους. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια έρευνας γι’ αυτό.
Καρίνα Λάμψα: Η βράβευση ήταν εντελώς αναπάντεχη. Ήταν μια απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών που μας χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για έναν συγγραφέα να αναγνωρίζεται ο κόπος του, ιδίως όταν αυτός συνεπάγεται χρόνια έρευνας. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι με τη βράβευση αυτή αναδεικνύεται ο διαχρονικός χαρακτήρας της «Διάσωσης»
Τι βρίσκουμε στη νέα αυτή έκδοση της «Διάσωσης»;
Τι σας δίδαξε το «ταξίδι» της συγγραφής του βιβλίου;
Καρίνα Λάμψα: Πρέπει να πω ότι δεν ήταν το πρώτο, ούτε το τελευταίο ταξίδι, που κάναμε με τον Ιακώβ. Έχουμε μάθει πλέον να συνταξιδεύουμε, με όλους τους καιρούς. Η συγγραφή της «Διάσωσης» ήταν για μένα μια πολύ διδακτική και οδυνηρή περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο του Γ΄ Ράιχ. Παράλληλα, ήταν μια συναρπαστική περιήγηση, ιδίως επειδή οι «πηγές» αλληλοσυμπληρώνονταν, «έδεναν» η μία με την άλλη, δημιουργώντας στο τέλος ένα μεγάλο, συγκροτημένο παζλ.
Ιακώβ Σιμπή: Με την Καρίνα γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια κι έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της συγγραφής της «Διάσωσης» διδαχτήκαμε ο ένας από τον άλλον. Εγώ έζησα τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος στο σπίτι μου, δεδομένου ότι πολλά μέλη της οικογένειάς μου (ο παππούς μου, η γιαγιά μου, οι θείες μου, τα ξαδέλφια μου) δεν επέστρεψαν από το Άουσβιτς. Σε ορισμένα θέματα ήμουν, ας πούμε, «φορτισμένος». Μέσα από τις συζητήσεις μας, σε συνδυασμό με τις ποικίλες πηγές που χρησιμοποιήσαμε, βρήκαμε κάποιες «χρυσές τομές». Με δυο λόγια, αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Και ελπίζω να κάνουμε πολλά ταξίδια ακόμη.
Υπάρχουν κάποιες πτυχές και σημεία της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας που ίσως δεν έχουν αναδειχθεί όπως πρέπει; Μουσική, μαγειρική...
Πάντως, πτυχές όπως αυτές που αναφέρετε (μουσική, μαγειρική), όπως και πολλές άλλες, παρουσιάζονται εκτενώς στο νέο βιβλίο μας, που αφορά τους Σεφαραδίτες, δηλαδή τους Εβραίους που διώχτηκαν από την Ισπανία και εγκαταστάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Καπόν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.