- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βιβλία στο τυπογραφείο: Τι θα διαβάσουμε τους επόμενους μήνες
Ρωτήσαμε τους υπεύθυνους εκδόσεων για τα καλύτερα βιβλία τους που θα κυκλοφορήσουν σύντομα
Κλειδάριθμος, Διόπτρα, Μεταίχμιο, Πατάκης, Παπαδόπουλος, Ψυχογιός, Bell: 7 Εκδοτικοί μάς αποκαλύπτουν σε αποκλειστικότητα δύο βιβλία από τις νέες τους εκδόσεις
Ασημίνα Γιαννοπούλου
Υπεύθυνη Λογοτεχνίας των εκδόσεων Κλειδάριθμος
Μια πραγματική ιστορία γεμάτη προσδοκία και ελπίδα. Παρακολουθούμε πώς μια διαφήμιση ανοίγει δίοδο ελευθερίας σε μια χώρα βυθισμένη στη δικτατορία και τη σιωπή. Την 5η Οκτωβρίου 1988 στη Χιλή, δεκαπέντε λεπτά στάθηκαν αρκετά για να βάλουν τέλος σε δεκαπέντε χρόνια μιας από τις σκαιότερες δικτατορίες στον κόσμο, αυτής του Πινοτσέτ. (κυκλοφορεί 22 Μαρτίου)
Ένα δικαστικό θρίλερ που μιλάει με πολύ διεισδυτική γλώσσα για τα προβλήματα της σημερινής Αμερικής. Ένας νεαρός αφροαμερικανός κατηγορείται ότι σκότωσε την κόρη επιφανούς οικογένειας. Απίστευτα επίκαιρο, φέρνει στην επιφάνεια τον ρατσισμό, τις ταξικές προκαταλήψεις, την αστυνομική αυθαιρεσία, τις κοινωνικές ανισότητες και τις διακρίσεις με γνώμονα το φύλο. (κυκλοφορεί 9 Ιουνίου)
Γλυκερία Δημητροπούλου
Rights & Acquisitions Manager των εκδόσεων Διόπτρα
Η ιστορία μιας ομάδας Άγγλων μαθητών που απομονωμένοι σε ένα τροπικό νησί κατρακυλούν στη βαρβαρότητα, είναι ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το απαισιόδοξο συμπέρασμα του νομπελίστα William Golding για την αγριότητα που κρύβουμε κάτω από τον πολιτισμένο μας εαυτό παραμένει δυσοίωνα επίκαιρο σήμερα που η μισαλλοδοξία και η βία κερδίζουν ξανά έδαφος.
Η βασίλισσα του εγκλήματος Val McDermid συνδυάζει αριστοτεχνικά μια σειρά από αινιγματικές υποθέσεις, πρωτοπόρα εγκληματολογική επιστήμη και στοιχεία από την Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η ντετέκτιβ Κάρεν Πίρι είναι απολαυστικά κυνική και ασυμβίβαστη, χαρακτήρας βασισμένος σε έρευνα που προσδίδει αληθοφάνεια στην ίδια και στο περιβάλλον της.
Στέλα Ζουμπουλάκη
Υπεύθυνη έκδοσης Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο
Ένα βιβλίο που περιμένουμε πώς και πώς, ένα σύγχρονο «κλασικό» μυθιστόρημα. Έρχεται με τη φόρα του βραβείου Booker 2020, που δικαιολογημένα κέρδισε ο πρωτοεμφανιζόμενος Douglas Stuart. Μια δυνατή, βαθιά συγκινητική ιστορία, όπου πρωταγωνιστούν ο Σάγκι και η μητέρα του, αλλά και η Γλασκόβη της δεκαετίας του ’80, η εργατική τάξη, η φτώχεια, ο εθισμός. Ο Stuart, με γραφή ωμή αλλά και τρυφερή, μιλά για την ανέχεια, τις καταχρήσεις και τις διαλυμένες οικογένειες. Μέσα από το σκοτάδι όμως μας φανερώνει και το φως, την αφοσίωση και τελικά την ελπίδα. Το «Σάγκι Μπέιν» δικαιολογημένα αγαπήθηκε πολύ σε όλο τον κόσμο, κατακτώντας ολοένα και περισσότερους αναγνώστες. (κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου)
Η «Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν, κόρης του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν, σε ξαφνιάζει με την αφηγηματική του δύναμη. Ξεκινώντας την, περιμένεις να διαβάσεις ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις για τους διάσημους γονείς, τελικά όμως διαβάζεις για έναν πατέρα, μία μητέρα και ένα παιδί, για την οικογενειακή ζωή και την πολυπλοκότητα των σχέσεων, για την παιδική ηλικία και τα γηρατειά, την απώλεια και τη μνήμη. Μυθοπλασία και πραγματικότητασυνδυάζονται αριστοτεχνικά στη λιτή και συγκινητική πρόζα της Ούλμαν και κάνουν την Ανησυχία να ξεχωρίζει στο ολοένα και δημοφιλέστερο ρεύμα του autofiction. (κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου)
Ελένη Σταματέλου
Υπεύθυνη Τμήματος Δημοσίων σχέσεων εκδόσεων Πατάκη
Ο Ίαν ΜακΓιούαν συνθέτει ένα δυναμικό μυθιστόρημα για τη φιλία, τον έρωτα, τις μηχανορραφίες στον πολιτικό στίβο, τον νεοκυνισμό και τη σκληρότητα μιας εποχής που ακροβατεί ανάμεσα στη γενικευμένη απάθεια και την εκ νέου επινόηση της συγκίνησης, του συναισθήματος και της ευαισθησίας.
Ένα φωτεινό, δυνατό και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τα μυστικά και την αφήγηση, τη μητρότητα και τη φιλία, για το πώς χάνει κανείς και βρίσκει τον εαυτό του, από τη συγγραφέα του «Κουκλόσπιτου».
Κατερίνα Τριανταφύλλου
Executive Editor των εκδόσεων Παπαδόπουλος
Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα για την αναζήτηση ταυτότητας, δύο παράλληλες πορείες με μία διαφορά, το χρώμα του δέρματος, που αναπόφευκτα θα διασταυρωθούν για μια ακόμη φορά• στην επόμενη γενιά. Η Brit Bennett δημιουργεί κάτι περισσότερο από μια συναρπαστική, συναισθηματική οικογενειακή ιστορία. Μιλάει για το πώς το παρελθόν και η επιλογή της ταυτότητας μπορεί να καθορίσει, να επηρεάσει και να διαμορφώσει καταλυτικά τις αποφάσεις, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες ενός ατόμου, ξεδιπλώνοντας παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. H Brit Bennett επιλέχθηκε πρόσφατα από το περιοδικό TIMES, σαν μια από τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες του 2021 (The next 100 most influential people).
Το «Τραγούδι του Σόλομον», αγαπημένο βιβλίο του Μπάρακ Ομπάμα και σημείο τομής στην αφροαμερικανική λογοτεχνία, είναι ένα «επικό» μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Με επίκεντρο το ταξίδι, κυριολεκτικό και μεταφορικό, του νεαρού ήρωα, μέσα από το οποίο συγκροτεί την ταυτότητά του και συνδέεται με τις ρίζες του, η Τόνι Μόρισον δημιουργεί μια πολυεπίπεδη, σαγηνευτική αφήγηση που αντλεί από το παρελθόν για να προσγειωθεί στην ανάστατη δεκαετία του 1970, ανατέμνοντας τις συγκρούσεις και τα διλήμματά της.
Αγγέλα Σωτηρίου
Publishing Director των εκδόσεων Ψυχογιός
Φανταστείτε ένα υπέρλαμπρο ξενοδοχείο, πρώην σανατόριο, όπου γίνονταν πειράματα σε ανθρώπους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις Άλπεις, μια νύχτα όπου λυσσομανάνε ο αέρας και το χιόνι. Και μόνο το σκηνικό αυτό σου κόβει την ανάσα και νιώθεις έντονη την ανάγκη να κρυφτείς στη σκιά της ντετέκτιβ Γουόρνερ, καθώς πέφτει από παγίδα σε παγίδα αναζητώντας τον δολοφόνο.
Τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν τέσσερις συνταξιούχοι σε οικισμό ευγηρίας συστήνουν μια λέσχη έρευνας ανεξιχνίαστων δολοφονιών και αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν δύο φόνους στην περιοχή τους; Χιούμορ, πλοκή, ανατροπές, αγωνία; Ναι, όλα αυτά μαζί και, κυρίως, πολλή πολλή τρυφερότητα.
Χάρης Νικολακάκης
Διευθυντής των εκδόσεων Bell
Ο μετρ της λογοτεχνίας του αληθινού εγκλήματος Gregg Olsen έρχεται στα BELL με το «Αν το πεις»: μια απίστευτη υπόθεση κακοποίησης –και φόνων– που ξετυλιγόταν αθόρυβα επί χρόνια σε μια μικρή πόλη της Αμερικής. Ένα συγκλονιστικό πορτρέτο του τρόμου που έζησαν τρεις αδελφές στα χέρια της μητέρας τους, μια συνταρακτική ιστορία για τα όσα μπορεί να καταφέρει το θάρρος και η δύναμη της ψυχής. (κυκλοφορεί 19 Μαρτίου)
Η Samantha Downing είναι αυτή τη στιγμή η πιο φρέσκια και αναζωογονητική φωνή στο ψυχολογικό θρίλερ και το ντεμπούτο της «Η υπέροχη γυναίκα μου» έγινε #1 bestseller σε πάνω από 20 χώρες. Αυτή η συναρπαστική ιστορία για ένα ζευγάρι που για να κρατήσει ζωντανό το γάμο του ξεκινάει τους… φόνους, είναι πανέξυπνη, σκοτεινή και γεμάτη ανατροπές. (κυκλοφορεί 7 Μαΐου)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.