Βιβλιο

«Το βιολί της Σαμπίν» είναι μια δυνατή, συγκινητική ιστορία

Το νεανικό μυθιστόρημα του Πασχάλη Ρετζέπη συγκινεί και προβληματίζει (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Το βιολί της Σαμπίν» του Πασχάλη Ρετζέπη, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Παρουσίαση του βιβλίου «Το βιολί της Σαμπίν» του Πασχάλη Ρετζέπη που θίγει κοινωνικά ζητήματα όπως η σύγκρουση των θρησκειών, ο ρατσισμός, το προσφυγικό κ.ά.

Υπό τους ήχους των μελωδιών που ξεχύνονται από το «Βιολί της Σαμπίν», ο συγγραφέας και δικηγόρος Πασχάλης Ρετζέπης ζωντανεύει την ιστορία δύο νέων που τους χωρίζουν πολλά και τους ενώνουν η ελληνική τους καταγωγή και οι ματαιωμένες επιθυμίες τους. Ο Μανώλης και η Σαμπίν καταφέρνουν μέσω των social media να θέσουν τα θεμέλια μια δυνατής φιλίας, να εξομολογηθούν τις πληγές της ψυχής τους, να μοιραστούν τις απογοητεύσεις τους, να εκμυστηρευτούν όσα δεν τολμούν να πουν στους οικείους τους και να τολμήσουν το ακατόρθωτο κόντρα σε όλους. Τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τις πόλεις που ζουν εκμηδενίζονται από τον αόρατο δεσμό που τελικά ενώνει τις καρδιές τους, δίνοντας φωνή και βήμα σε κοινωνικούς προβληματισμούς, μάστιγες της σύγχρονης εποχής και αγωνίες που τριβελίζουν το μυαλό των νέων στις μέρες μας και στέλνοντας ένα ηχηρό, αισιόδοξο μήνυμα.

Πασχάλης Ρετζέπης
Ο συγγραφέας Πασχάλης Ρετζέπης

Η πλοκή ξεκινά το 1896 στα Χανιά, ανήμερα τα Χριστούγεννα στο σπίτι του Μανώλη και της Ελευθερίας Γιαννακουλάκη. Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, γιορτάζουν παρέα με τους φίλους τους Κουρμούληδες, Αχμέτ και Αϊσέ, και τα παιδιά τους. Δύο ο Αχμέτ και τέσσερα ο Μανώλης, ομορφαίνουν τη βραδιά με τις φωνές και τα παιχνίδια τους, με απόλυτη πρωταγωνίστρια την αβάπτιστη Αριάδνη Γιαννακουλάκη που είναι και το μοναδικό κορίτσι της συντροφιάς. Μα τη χαρά τους στοιχειώνει η αγωνία για τις αντιδράσεις των Τούρκων στο χτύπημα των Καλησπεράδων λίγες μέρες νωρίτερα. Αγωνία που επιβεβαιώνεται στις 10 Φεβρουαρίου 1897. Το βράδυ εκείνο που το χώμα βάφτηκε κόκκινο και η μικρή Αριάδνη βρέθηκε ξαφνικά σε άλλη αγκαλιά καθορίζοντας το μέλλον της γενιάς της. Τα χρόνια περνούν, οι καταστάσεις αλλάζουν, τα γεγονότα τρέχουν με τον δικό τους αμείλικτο ρυθμό. Και έρχεται το 2013 και ένα αίτημα φιλίας στο Facebook για να φέρουν κοντά δύο νέους. Τη Σαμπίν από το Αλ Χαμιντιέ της Συρίας και τον Μανώλη από το Ρέθυμνο. Δυο παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες που προσκρούουν με βία στις τραγικές συνέπειες του εμφύλιου και του σχολικού εκφοβισμού. Μα εκείνα τολμούν να προσπαθήσουν για όσα αγαπούν, να ρισκάρουν, να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις τους, σωματικές και ψυχικές, και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Η Σαμπίν ξεκινάει το ταξίδι της για την Ελλάδα ως πρόσφυγας και ο Μανώλης μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη για να ξεφύγει από το μένος και τον χλευασμό των συμμαθητών του λόγω της διαφορετικότητάς του. Θα καταφέρουν τελικά τα δύο παιδιά να συναντηθούν και να ζήσουν όσα ονειρεύονται;

«Το βιολί της Σαμπίν» είναι ένα πρωτότυπο και δυνατό νεανικό μυθιστόρημα από εκείνα που έχει ανάγκη η νέα γενιά βιβλιογραφικά. Δυστυχώς, η σύγχρονη λογοτεχνία επιλέγει να προσφέρει περισσότερα αναγνώσματα για παιδιά και ενήλικες ξεχνώντας τους έφηβους, τις αγωνίες τους, την ανάγκη τους να βρουν καταφύγιο σε ιστορίες που να αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις βαθιές ανησυχίες τους. Η ιστορία του Πασχάλη Ρετζέπη έχει τη δύναμη να αγγίξει την καρδιά των νέων, να προβάλλει όσα τους απασχολούν, να δώσει φωνή στις σκέψεις τους, να τους προσφέρει μια μελωδική νότα πίστης, ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Και την ίδια στιγμή, είναι μια ιστορία που καλεί τους ενήλικους αναγνώστες της να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της νέας γενιάς, να καταλύσουν στερεότυπα δεκαετιών, νοοτροπίες που καταδυναστεύουν τις αθώες ψυχές και να αποδεχτούν πια την διαφορετικότητα ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. 

«Το βιολί της Σαμπίν» του Πασχάλη Ρετζέπη, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Οι λέξεις αποτελούν το όχημα του συγγραφέα για να αποτυπώσει αλήθειες που κρύβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, κοινωνικά ζητήματα όπως η σύγκρουση των θρησκειών, ο ρατσισμός κάθε μορφής, η κακοποίηση και η υποβάθμιση της γυναίκας, η αισχροκέρδεια εις βάρος της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, το προσφυγικό. Με τη λυρική και ταυτόχρονα λιτή του πένα, ο Πασχάλης Ρετζέπης αναδεικνύει τη δύναμη της φιλίας μέσα από τις βραχώδεις διαδρομές που καλούνται να διασχίσουν οι δύο νέοι και τονίζει τη δύναμη της θέλησης που μπορεί να νικήσει το μίσος, το μένος, την ξενοφοβία. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους δύο πρωταγωνιστές έχουν το δικό τους ειδικό βάρος στις εξελίξεις και με τη στάση και τις αποφάσεις τους δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η πλοκή ισορροπημένα.

«Το βιολί της Σαμπίν» είναι μια δυνατή, συγκινητική ιστορία που καταφέρνει να αγγίξει τον αναγνώστη, να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει βαθιά σε μια εποχή όπου αρχές και αξίες παλεύουν να ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι μια ιστορία που αφυπνίζει συνειδήσεις και αξίζει να διαβαστεί από όλους. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ