Βιβλιο

Κώστας Κατσουλάρης και Σώτη Τριανταφύλλου σε online διαλέξεις

Οnline διαλέξεις στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη για έργα του λόγου που θεμελίωσαν τον πολιτισμό μας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σώτη Τριανταφύλλου, Κώστας Κατσουλάρης

Online διαλέξειςαπό τους συγγραφείς Κώστα Κατσουλάρη και Σώτη Τριανταφύλλου και το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη για θεμελιώδη βιβλία του πολιτισμού μας.

Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος  Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη συνεχίζονται αποκλειστικά στο διαδίκτυο, όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν όλα τα live streaming και διαδικτυακά προγράμματά του. Διαλέξεις, συναυλίες αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα από το σπίτι είναι διαθέσιμα στο thf.gr

Από την Πέμπτη 4 Μαρτίου έως την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, οι συγγραφείς Κώστας Κατσουλάρης και Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζουν πότε με τη μορφή διάλεξης, πότε με τη μορφή συζήτησης, έργα του λόγου που συνδημιούργησαν τον πολιτισμό μας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Εξηγώντας τα βασικά σημεία βιβλίων από την «Τέχνη του πολέμου» του Σουν Τσου μέχρι «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» του Τομά Πικεττύ, θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν τη μεγάλη διαδρομή των ιδεών μέσα στους αιώνες, έτσι όπως τη σημάδεψαν μερικά βιβλία-σταθμοί.

Στρατηγική, φιλοσοφία, ηθική, βιολογία, ψυχανάλυση, οικονομία, λογοτεχνία. Ποιες ήταν οι ιδέες του Πίκο ντέλλα Μιράντολα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Ποιες ήταν οι ιδέες του Τόμας Χομπς και του Άνταμ Σμιθ για τη φύση του ανθρώπου; Και σε τι διαφωνεί ο Ζαν-Ζακ Ρουσσό; Πώς η μεγάλη λογοτεχνία εντάσσει αυτά τα ζητήματα στους κόσμους που δημιουργεί;

Σε αυτές τις διαλέξεις, με ευσύνοπτο και περιεκτικό τρόπο, θα γίνεται λόγος για βιβλία, για συγγραφείς και για το πώς οικοδομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος μέσα από τη μάχη των ιδεών. Οι διαλέξεις θα έχουν τη μορφή ζωντανής συζήτησης ανάμεσα στους δυο συγγραφείς, ενώ στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου με το κοινό, μέσω γραπτών ερωτήσεων.

Οι δέκα πρώτες συναντήσεις αφορούν έργα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα περίπου. Στους κύκλους διαλέξεων που θα ακολουθήσουν θα ενταχθούν και κομβικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και θεμελιώδη θεωρητικά κείμενα του 20ου αιώνα. Είναι προφανές ότι η επιλογή των βιβλίων αντικατοπτρίζει, ως έναν βαθμό, τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο ομιλητών. Κάθε σημαντικό βιβλίο, άλλωστε, μας οδηγεί αναπόφευκτα σε άλλα σημαντικά βιβλία, σε μια αλυσίδα που δεν έχει τέλος.

Οι 10 πρώτες διαλέξεις θα αφορούν τα κάτωθι βιβλία:

 1. Η τέχνη του πολέµου, 6ος αιώνας π.Χ. – ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ
 2. Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέµου, 5ος αιώνας π.Χ. – ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
 3. Εγχειρίδιον, 2ος αιώνας µ.Χ. – ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
 4. Λόγος περί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, 1489 – ΤΖΟΒΑΝΝΙ ΠΙΚΟ ΝΤΕΛΛΑ ΜΙΡΑΝΤΟΛΑ
 5. Περί της φύσεως του ανθρώπου, 1651 – ΤΟΜΑΣ ΧΟΜΠΣ
 6. Η θεωρία των ηθικών συναισθηµάτων, 1759 – ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ
 7. Το κοινωνικό συµβόλαιο, 1762 – ΖΑΝ-ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΟ
 8. Δοκίµιο για την αρχή του πληθυσµού, 1798 – ΤΟΜΑΣ ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΛΘΟΥΣ
 9. Η δηµοκρατία στην Αµερική, 1835-40 – ΑΛΕΞΙΣ-ΣΑΡΛ-ΑΝΡΙ ΚΛΕΡΕΛ ΝΤΕ ΤΟΚΒΙΛ
 10. Η καταγωγή των ειδών, 1859 – ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

 

Ημερομηνίες παρουσιάσεων

 • 4, 11, 18 Μαρτίου 2021
 • 1, 8, 15, 22 Απριλίου 2021
 • 6, 13, 20 Μαΐου 2021

Ώρες έναρξης-λήξης παρουσιάσεων: Πέμπτη, 18:00-20:00*

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

 • Κύκλος 10 διαλέξεων: 100€ / Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ
 • Μεμονωμένο εισιτήριο: 12€ / Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

Έκπτωση 10% για τους Φίλους του Ιδρύματος.

*Οι ώρες έναρξης και λήξης της διάλεξης αποτελούν πλαίσιο, εντός του οποίου κινείται ο διαλέκτης, κατά την κρίση του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) για κύκλο διαλέξεων (επιλογή «Θεμελιώδη βιβλία-Κύκλος Διαλέξεων»), εμφανίζεται μόνο η πρώτη ημερομηνία και είναι εφικτή μόνο μέχρι την ημερομηνία έναρξης του κύκλου. Μετά από την ημερομηνία αυτή, μπορεί να αγοραστεί μόνο μεμονωμένο e-ticket (επιλογή «Θεμελιώδη βιβλία-Μεμονωμένη Διάλεξη»).

Για να διασφαλίσετε τον σύνδεσμο που θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε την τηλεδιάλεξη, θα πρέπει να στείλετε το αποδεικτικό που σας δίνει το σύστημα των online tickets του Ιδρύματος ή το αποδεικτικό κατάθεσης/e-banking, στο info@thf.gr, τουλάχιστον 4 ώρες πριν την έναρξη της τηλεδιάλεξης. Κατόπιν, θα σας σταλεί με email ο σύνδεσμος συμμετοχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ