- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nicky & Vera: Το παιδικό βιβλίο για τον Νίκολας Γουίντον
Είναι ο άνθρωπος που έσωσε 669 παιδιά από το Ολοκαύτωμα
Ένα παιδικό, εικονογραφημένο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον «Βρετανό Σίντλερ», Νίκολας Γουίντον, θα κυκλοφορήσει ο Peter Sís.
Με τίτλο «Nicky & Vera: A Quiet Hero of the Holocaust and the Children He Rescued» κυκλοφορεί το νέο, παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, του γεννημένου στην Τσεχία, αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Peter Sís, ο οποίος διηγείται την ιστορία του Νίκολας Γουίντον. Ευρέως γνωστός ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο Νίκολας Γουίντον έσωσε συνολικά 669 παιδιά στην Τσεχοσλοβακία από το Ολοκαύτωμα.
«Πάντα προσπαθούσα να τιμήσω εξερευνητές, εφευρέτες και ονειροπόλους. Δεν έδινα ιδιαίτερη προσοχή στους αφανείς ήρωες» γράφει ο συγγραφέας Peter Sís. Το 2009, καθώς επισκεπτόταν το Εθνικό Μουσείο της Πράγας, έπεσε πάνω στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που κάποιοι αποκαλούσαν ο «Βρετανός Σίντλερ»: «Εκεί «βρήκα» έναν άντρα ο οποίος θα αντικρίσει μια αδικία και θα κάνει κάτι για να την διορθώσει και ο οποίος ποτέ δεν θα ανακηρύξει τον εαυτό του ήρωα» πρόσθεσε.
Η ιστορία της Vera Diamantova
Η Vera βρέθηκε, τον Ιούνιο του 1933, στο έβδομο από τα οκτώ τραίνα που μετέφεραν τα «Παιδιά του Γουίντον» από την Πράγα στο Λονδίνο, μαζί με την μεγαλύτερη αδερφή της Eva, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο βιβλίο, και άλλα 74 παιδιά. Ένα ένατο τραίνο, το οποίο θα μετέφερε, μεταξύ άλλων, τα ξαδέρφια της Vera, ήταν να αναχωρήσει την 1η Σεπτεμβρίου 1939, αλλά δεν έφυγε ποτέ από τον σταθμό. Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και τα σύνορα έκλεισαν. Μόνο δύο παιδιά από το τελευταίο αυτό τραίνο επέζησαν του πολέμου.
Σύμφωνα με το βιβλίο, μετά το τέλος του πολέμου η Vera επιστρέφει στην πατρίδα της, όπου βρίσκει μόνο μια θεία της και την γάτα της, την οποία είχε υιοθετήσει ένας γείτονας. Η υπόλοιπη οικογένειά της είχε σκοτωθεί. Τέσσερα χρόνια μετά πηγαίνει ξανά στην Αγγλία, παντρεύεται εκεί και μεγαλώνει τα τρία παιδιά της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.