Βιβλιο

Χάρης Βλαβιανός: «Adieu», μια επετειακή έκδοση

57 ποιήματα, κατανεμημένα σε πέντε ενότητες, διαγράφουν αλληλοτεμνόμενους κύκλους.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός
Φωτογραφία Χάρη Βλαβιανού ©Dirk Skiba

Το ποίημα της ημέρας είναι του Χάρη Βλαβιανού από το βιβλίο «Adieu», 4η επετειακή έκδοση (25 χρόνια) των εκδόσεων Νεφέλη

Χάρης Βλαβιανός, Adieu
Υιός της απώλειας
Απολογισμός καλοκαιριού:
δύο θάνατοι,
μία αποβολή,
μία καταδίκη,
τρεις αποτυχημένες απόπειρες απεξάρτησης.
Μάνες, κόρες, αδερφές, έμβρυα
νεκρά, φυλακισμένα, ξέπνοα
μες στα χέρια μου.
Τί άλλα υλικά να ζητήσω απ’ τη ζωή
για να συνθέσω την ανθεκτική θρηνητική μου ωδή;
*
Τώρα που ο λυγμός
παλεύει ακόμα με τις λέξεις
κι η φαντασία δεν έχει τη δύναμη
να εξευγενίσει τη μνήμη,
τώρα θα πρέπει να μιλήσω για σας
τρυφερές, σαρκοβόρες
γυναίκες της ζωής μου
να γράψω γι’ αυτό που κάποτε ήσαστε,
που ήμουν κάποτε
που οφείλω να γίνω και πάλι.
Πρέπει, πρέπει, λέω επίμονα
αλλά η σκέψη και μόνο
να ράνω με λουλούδια
τα παγωμένα σας σώματα
με γεμίζει ντροπή.
Χάρης Βλαβιανός «Adieu», εκδόσεις Νεφέλη
Δεν μπορώ να στηριχτώ πια στην εγκράτεια
αυτής της πένθιμης τέχνης
που περιέχει μόνο άσκοπη απόγνωση.
*
Μιλάω μετά βίας.
Προφέρω αργά τα ονόματα σας
– Αγλαΐα, Μαρίνα, Ευαγγελία –
παζαρεύοντας με τους ετερόμορφους
θεούς της ποίησης
το κομμάτι της ζωής που περισσεύει:
ένα αλλότριο τοπίο
το όνειρο όπου θα βρίσκεστε παντοτινά.


Χάρης Βλαβιανός - Σύντομο βιογραφικό

O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και Ιστορία, Πολιτική Θεωρία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο, Greece 1941-1949: From Resistance to Civil War, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Macmillan. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, με πιο πρόσφατες τις συλλογές «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» (2018) [Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστης», Βραβείο Public], Σονέτα της συμφοράς (2011) [Υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης], Διακοπές στην πραγματικότητα (2009) [Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» (2010)], καθώς και τρεις συλλογές δοκιμίων, Ο άλλος τόπος (1994), Ποιον αφορά η ποίηση; Σκέψεις για μια τέχνη περιττή (2007), το Διπλό όνειρο της γραφής (2010, από κοινού με τον Χρήστο Χρυσόπουλο).

Τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του, Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού: από τους Προσωκρατικούς έως τον Ντερριντά, το 2014 το αυτοβιογραφικό «μυθιστόρημα», Το αίμα νερό και το 2016 μια μελέτη της προσωπικότητας του Γερμανού δικτάτορα με τίτλο, Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο του, «Τώρα θα μιλήσω εγώ» ένας δραματικός μονόλογος με αφηγητή την αδελφή του συγγραφέα.

 Έχει μεταφράσει έργα κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των: Walt Whitman, Ezra Pound, T.S. Eliot, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, E. E. Cummings, Michael Longley, Wallace Stevens, και Anne Carson. Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε η μετάφρασή του της «Άγονη γη» του Τ.S.Έλιοτ, έργο εμβληματικό στην εξέλιξη της σύγχρονης ποίησης. Την Άνοιξη θα κυκλοφορήσει η μετάφρασή του της τελευταίας συλλογής της βραβευμένης με Νόμπελ, Louise Glϋck.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κίνα. 

Διευθύνει το περιοδικό «Ποιητική». Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Για την συμβολή του στην προώθηση των ιταλικών γραμμάτων στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον τίτλο του «Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών» (“Cavaliere”) και η Εταιρεία Dante Alighieri της Ρώμης με το «Παράσημο Δάντης».

Χάρης Βλαβιανός, Adieu, 4η επετειακή έκδοση (25 χρόνια), εκδόσεις Νεφέλη, σελ.112, €9,90

Ο ποιητής Χάρης Βαλβιανός
Χάρης Βλαβιανός ©Dirk Skiba

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ