Βιβλιο

Ηρώ Σκάρου, πώς είναι η ζωή;

«Η ζωή όπως είναι», τίτλος εμπνευσμένος από μία φράση στο «Δον Κιχώτης»: «Ίσως η πολλή λογική να είναι τρέλα. Και τι μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι».

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 767
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηρώ Σκάρου
Ηρώ Σκάρου

Το καινούργιο βιβλίο της Ηρώ Σκάρου «Η ζωή όπως είναι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Δύο χρόνια μετά το πρώτο σας βιβλίο «Μια χαρά είναι» επιστρέφετε με συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η ζωή όπως είναι» (εκδόσεις Κέδρος). Τι είναι αυτό που σας έλκει στη μικρή φόρμα;
Και ως αναγνώστρια αγαπώ το διήγημα, την εστίαση στο μερικό. Μου αρέσει ο τρόπος που ο αφαιρετικός λόγος και η υπαινικτική δράση οδηγούν σε εμβάθυνση και προβληματισμό. Γράφοντας η ίδια, απολαμβάνω την ευελιξία που προσφέρει μια συλλογή διηγημάτων σε σχέση με ένα μυθιστόρημα. Μου δίνεται η ευκαιρία να καταπιαστώ με ζητήματα που με απασχολούν, χωρίς περιορισμό στο ύφος και την οπτική γωνία. Υπάρχει μεν μια κοινή συνιστώσα στη θεματολογία, η αφήγηση όμως μπορεί και αλλάζει, προσφέροντάς μου έτσι μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση.

Από πού αντλείτε τα θέματά σας; 
Ερευνώ όσα με απασχολούν· κατά κύριο λόγο, τις αντιφάσεις των ανθρώπινων σχέσεων καθώς και το θέμα της ταυτότητας – σε τι συνίσταται και πώς δημιουργείται. Ξεκινώ να γράφω παίρνοντας ως βάση ένα περιστατικό που μου είπαν ή παρατήρησα η ίδια και στη συνέχεια επινοώ τις ειδικές λεπτομέρειες. Προσπαθώ, έχοντας τη ματιά ενός ουδέτερου παρατηρητή, να φωτίζω το γεγονός από κάποιες μόνο πλευρές και να αφήνω τις υπόλοιπες καθώς και τα συμπεράσματα στους αναγνώστες.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος του βιβλίου «Η ζωή όπως είναι»; 
Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μία φράση που απαντά στο έργο «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: «Ίσως η πολλή λογική να είναι τρέλα. Και τι μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι». Αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας, ο Δον Κιχώτης ακολουθεί πιστά μια προσωπική διαδρομή, υπερβαίνοντας συμβάσεις και στερεότυπα. Περιπλανιέται αντιμετωπίζοντας τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι. Από την άλλη, στο έργο του Θερβάντες, συναντάμε και τον Σάντσο Πάντσα, ο οποίος κοιτάζει την πραγματικότητα με καθαρότητα και την αξιολογεί. Πιστεύω ότι μέσα σε κάθε άνθρωπο συνυπάρχουν και οι δύο χαρακτήρες· ο ιππότης που ονειρεύεται περιπέτειες και αναζητά υψηλά ιδανικά και ο ακόλουθός του που τον γειώνει καθώς οδηγείται από την ανάγκη της επιβίωσης. Σε κάποιους υπερτερεί ο ένας χαρακτήρας και σε κάποιους ο άλλος. Άλλοι αρνούνται την πραγματικότητα και άλλοι τις φιλοδοξίες τους. Το στοίχημα λοιπόν είναι, τουλάχιστον για μένα, αντικρίζοντας τη ζωή όπως είναι να ξεκινήσουμε την περιπλάνηση που θα μας φέρει πιο κοντά στα όνειρά μας.

Υπάρχει κάποιος κεντρικός άξονας που συνδέει τα 24 διηγήματα της συλλογής; 
Κοινή συνιστώσα αποτελούν οι ανθρώπινες σχέσεις –ερωτικές, οικογενειακές, φιλικές– και το δίπολο σύγκρουση-αποδοχή. Στις ιστορίες κυριαρχούν τα θέματα της μοναχικότητας και της επικοινωνίας, της απιστίας και της προσκόλλησης, της απόρριψης και της συμμόρφωσης. Το κάθε διήγημα αναδεικνύει μια πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας και όλα μαζί, αλληλοσυμπληρούμενα, συνθέτουν μια πιο πανοραμική θέαση της ζωής όπως είναι.

Με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και επαγγελματική πορεία σε θέσεις μάρκετινγκ κάνατε μια στροφή προς τη διδασκαλία της γιόγκα, τη συγγραφή και τη μετάφραση. Πώς πήρατε την απόφαση; 
Παράλληλα με τις αρχικές σπουδές μου, στη φιλοσοφία, δίδασκα αγγλικά και έκανα μεταφράσεις. Δοκίμασα στη συνέχεια τις δυνάμεις μου στον χώρο της διαφήμισης και, μετά το μεταπτυχιακό, σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών. Τότε στράφηκα για πρώτη φορά στη γιόγκα, αναζητώντας τρόπους αποφόρτισης και ευεξίας. Μέσα από εντατική άσκηση και μαθητεία έφτασα στο επίπεδο να μπορώ να διδάξω. Η στροφή έγινε συνειδητά έπειτα από αυτοαξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό στόχων. Και κάπου εκεί αναδύθηκε η συγγραφή, που ήταν μέρος της ζωής μου από νωρίς περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνει πιο οργανωμένη και συστηματική. 

Βιογραφικό 
Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε σε θέσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Άλλαξε πορεία ύστερα από μία εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα. Με τη συλλογή διηγημάτων της Μια χαρά είναι (εκδόσεις Γκοβόστη, 2018) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού ο Αναγνώστης. Αγαπά τη μικρή φόρμα και τα μεγάλα ταξίδια.

skarou_i_zoi_opos_enai_cover.jpg
Ηρώ Σκάρου, Η ζωή όπως είναι, εκδ. Κέδρος
Περιγραφή βιβλίου

Ένας επιστήμονας μελετά τους παράγοντες της μακροζωίας ενώ μια νοικοκυρά αποκαλύπτει τις αιτίες ενός πρόωρου θανάτου. Ένα αγόρι που αρνείται να μιλήσει, γράφει την ιστορία του στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, κι ένας Έλληνας της διασποράς διαβάζει τη δική του σε αλλεπάλληλα στρώματα καταστροφής. Ένας νεαρός κρατούμενος ονειρεύεται τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι κι ένας μεσόκοπος πωλητής τον αντικρίζει όπως είναι πραγματικά. Οικογενειακά μυστικά ξεδιπλώνονται σε παραχωμένα σημειώματα ενώ κάποια παραμένουν αθέατα σε μία ορθάνοιχτη ντουλάπα. Ζεύγη παρόμοια και αντίθετα, οι ήρωες των 24 διηγημάτων μοιράζονται στιγμές μιας καθημερινότητας, κάποιες φορές απροσδόκητης, που μοιάζει όμως αναπόφευκτη. Κινηματογραφικά καρέ που, όπως κι αν μονταριστούν, προβάλλουν ένα πανόραμα της ζωής όπως είναι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ