Βιβλιο

«Σκοτεινό κράτος»: Γιατί να το διαβάσεις;

Ο David Young επανέρχεται με μια ακόμα πιο ζοφερή υπόθεση

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σκοτεινό κράτος» του David Young, εκδόσεις Κέρδος

Παρουσίαση του αστυνομικού βιβλίου «Σκοτεινό κράτος» του David Young που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρδος

«Σκοτεινό κράτος»
Υπόθεση:
Η Κάριν Μίλερ καλείται να ερευνήσει μια υπόθεση δολοφονίας με θύμα έναν νεαρό τη στιγμή που παίρνει προαγωγή και γίνεται αξιωματικός της Αστυνομίας του Λαού στην Ανατολική Γερμανία, ενώ ο επιθεωρητής της Στάζι Γιέγκερ την ενημερώνει πως οι αρχές της παραχωρούν ένα νέο, ευρύχωρο διαμέρισμα για την οικογένειά της. Το άγρυπνο βλέμμα της Στάζι είναι καρφωμένο πάνω της διαρκώς και περιορίζει τις κινήσεις της. Όπως και η κούραση από την ανατροφή των διδύμων, οι τσακωμοί με τον σύντροφό της Εμίλ, οι ενοχές για την ταλαιπωρία της γιαγιάς της όσο εκείνη κάνει έρευνες. Ο βοηθός της Τίλσνερ προσπαθεί να συνδράμει αποφασιστικά και να τη βοηθήσει αλλά αισθάνονται και οι δύο πως κάποιοι δεν θέλουν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Μέσα στο χάος της εξιχνίασης, ο γιος ενός μέλους της ομάδας της Μίλερ εξαφανίζεται και το παζλ γίνεται πιο σκοτεινό, πιο επικίνδυνο, πιο τρομακτικό από όσο είχε φανταστεί. Η Μίλερ είναι αποφασισμένη να βρει την άκρη του νήματος μεόποιο κόστος μόνο που οι συνταρακτικές αποκαλύψεις καταστρέφουν κάθε σταθερά στη ζωή της. Και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα.
 
Συγγραφέας: Ο David Young κέρδισε κοινό και κριτικούς με το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την Κάριν Μίλερ «Το παιδί της Στάζι», όπως και το Βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα. Η σειρά μετράει ήδη τρεις υποθέσεις ενώ ο συγγραφέας έχει υπογράψει για άλλα δύο βιβλία με την ίδια ηρωίδα. Ο Young μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο σπίτι του στο Λονδίνο και στο συγγραφικό καταφύγιο που απέκτησε πρόσφατα στη Σύρο!

Σε ποιους απευθύνεται: Σε όσους αγαπούν τις καλοδουλεμένες αστυνομικές ιστορίες όπου κυριαρχούν οι ανακρίσεις και οι ενδελεχείς έρευνες, με φόντο το σκοτεινό σκηνικό της Ανατολικής Γερμανίας της δεκαετίας του ’70 και μια δυναμική πρωταγωνίστρια που ρισκάρει τα πάντα για φτάσει στην αλήθεια.

Θα σε συνεπάρουν: 

  1. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η ακόμα πιο ζοφερή υπόθεση. Ο David Young εκμεταλλεύεται το τοπίο και τις ακραίες καιρικές συνθήκες για να αποτυπώσει τη σκληρή ιστορία του. Μια ιστορία που παίζει με την ανθρώπινη ψυχή και την ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί σε μια εποχή που ο τρόμος και ο φόβος μεσουρανεί. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν και οι ανακρίσεις μπορεί να αποσυντονίσουν αντί να βοηθήσουν.
  2. Η Κάριν Μίλερ. Μια ισχυρή προσωπικότητα, με αληθοφανείς αντιδράσεις και συμπεριφορά. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στην προσωπική της ζωή όπως ακριβώς κάθε γυναίκα εκείνης της εποχής και την ίδια στιγμή ξεπερνά τον εαυτό της και αντιστέκεται με πάθος στις επιταγές του φοβικού σκηνικού που έχει στήσει η Στάζι. Η εξιχνίαση κάθε υπόθεσης είναι ζήτημα τιμής για εκείνην και αυτό προσδίδει μεγαλύτερη ένταση στην έκβαση της πλοκής γιατί ξέρεις πως είναι πάντα αποφασισμένη για όλα. 
  3. Η δυνατή γραφή σε συνδυασμό με τη βαθιά έρευνα του συγγραφέα όσον αφορά το κοινωνικοπολιτικό –και όχι μόνο‒ πλαίσιο της εποχής. Ο Young ξέρει να γίνεται ένα με την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία του και να προσαρμόζει τις εξελίξεις με όσα θα μπορούσαν πράγματι να συνέβαιναν τη δεκαετία του ’70 στην Ανατολική Γερμανία. Παντρεύει τόσο εύστοχα πραγματικά γεγονότα και μυθοπλαστικά στοιχεία που δύσκολα θα ξεχωρίσεις την αλήθεια από τον μύθο. 
  4. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μάρκους Σμιτ καταφέρνει να αγγίξει ευαίσθητες χορδές σε μια άκρως σκληρή και ανατριχιαστική ιστορία και εντείνει την αγωνία κάθε φορά που παρεμβάλλεται στην εξέλιξη των ερευνών οδηγώντας το μυαλό σου διαρκώς σε διαφορετικά συμπεράσματα. 

«Σκοτεινό κράτος» του David Young, εκδόσεις Κέρδος
Κορυφαία στιγμή: Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μάρκους Σμιτ λίγο πριν το φινάλε.
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Η παρουσία του Εμίλ θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.
Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Όσα αναφέρει ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου σχετικά με την έρευνά του είναι εντυπωσιακά. Όπως το γεγονός ότι στο τμήμα ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Χούμπολντ έγινε έρευνα, ως μέρος μιας εκστρατείας για την πρόληψη της ομοφυλοφιλίας, η οποία χρησιμοποιούσε τον χειρισμό των ορμονικών επιπέδων εγκύων γυναικών για να αποτραπεί η γέννηση ομοφυλόφιλων παιδιών. Η έρευνα αυτή κατέληξε πως η σεξουαλική ορμή μπορεί να αλλάξει μέσω της παροχής ανδρογόνων και προτεινόταν επίσης η εγχείριση εγκεφάλου ως μέθοδος αλλαγής της σεξουαλικότητας ενήλικων αντρών. 

Μετάφραση: Ανήκει στον Φίλιππο Χρυσόπουλο και είναι εξαιρετική. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ