Βιβλιο

Kate Quinn: «Η ελληνική μυθολογία ήταν ένα από τα πρώτα μου πάθη»

Το νέο της βιβλίο, «Το δίκτυο Alice» (εκδ. Κλειδάριθμος), βρέθηκε στις λίστες best seller των ΝΥ Times και USA Today

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kate Quinn
Kate Quinn © Laura Jucha

Συνέντευξη: Η Kate Quinn μιλάει αποκλειστικά στην ATHENS VOICE με αφορμή το νέο της βιβλίο «Το δίκτυο Alice», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Προσιτή και ανεπιτήδευτη, η δημοφιλής συγγραφέας Kate Quinn, που κατέκτησε το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το ιστορικό μυθιστόρημα «Η κυνηγός του Χίτλερ» (εκδ. Κλειδάριθμος), παραχώρησε μια ιδιαίτερη συνέντευξη αποκλειστικά στην ATHENS VOICE με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Το δίκτυο Alice» (εκδ. Κλειδάριθμος). Ένα μυθιστόρημα που βρέθηκε στις λίστες best seller των ΝΥ Times και USA Today, επιλέχθηκε από τη λέσχη ανάγνωσης της Reese Witherspoon και έχει ξεπεράσει τις 1.000.000 πωλήσεις.

Παραμένοντας αισιόδοξη αυτή τη δύσκολη περίοδο, μίλησε για την πανδημία, τις εσωτερικές αλλαγές που της συνέβησαν, τη συγγραφή, τις γυναίκες που αναδεικνύει μέσα από τα μυθιστορήματά της αλλά και τα βιβλία που ξεχώρισε το 2020.

Κατά πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σας λόγω της καραντίνας και της πανδημίας;
Η καθημερινή μου ρουτίνα έχει αλλάξει ελάχιστα για να είμαι ειλικρινής. Δούλευα από το σπίτι από πριν, οπότε η ρουτίνα συγγραφής μου είναι σχεδόν ίδια: ξυπνάω, περπατώ με τους σκύλους μου, ασκούμαι, απαντώ σε e-mail, γράφω μέχρι το δείπνο. Οι περισσότερες από τις αλλαγές που μου συνέβησαν και σχετίζονται με την καραντίνα είναι εσωτερικές - είμαι πολύ τυχερή που μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι με τον συνηθισμένο μου τρόπο, και ακόμη πιο τυχερή που η οικογένεια και τα αγαπημένα μου πρόσωπα παρέμειναν υγιή, αλλά το άγχος για τον Covid-19 έκανε πολύ πιο δύσκολο το να είσαι θετικός και παραγωγικός.

Έχετε ακόμα την ίδια διάθεση να γράψετε κατά την περίοδο της καραντίνας;
Αρχικά ένιωσα ότι είχα την προσοχή ενός χρυσόψαρου - ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ στις τελευταίες φάσεις της επιμέλειας για το «The Rose Code». Αλλά πίεσα τον εαυτό μου να συνεχίσει την έρευνα και το προσχέδιο του επόμενου βιβλίου μου μετά από αυτό, και μόλις άρχισα να γράφω, αισθάνθηκα πραγματικά ευλογημένη που μπορούσα να ξεφύγω σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν τον πολύ παράξενο και αγχωτικό που αντέχουμε όλοι μας το 2020!

Ποια βιβλία διαβάσατε και ξεχωρίσατε αυτή την παράξενη χρονιά;
Το «Mexican Gothic» της Silvia Moreno-Garcia είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα για όσους αγαπούν συγκινήσεις, εξάψεις και ανατριχίλες. «Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ» του Stuart Turton που πραγματικά τρελαίνει το μυαλό. Το «Library of legends» της Janie Chang, μια ποιητική και όμορφη και πολύ επίκαιρη ιστορία, δεδομένου ότι αφορά στη σημασία των βιβλίων και της μάθησης στην κρίση που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη χώρα.

Ποιος από την οικογένειά σας καλλιέργησε την αγάπη σας για την ιστορία;
Τόσο η βιβλιοθηκονόμος μητέρα μου όσο και ο μουσικός της τζαζ πατέρας μου μού διάβαζαν δυνατά όταν ήμουν πολύ μικρή, ενισχύοντας την αγάπη μου για τις ιστορίες προτού μπορέσω να διαβάσω μόνη μου. Και αφού η μητέρα μου είχε πτυχίο στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ιστορία, και ήταν και βιβλιοθηκονόμος, υπήρχαν πολλές, πολλές ιστορίες για το παρελθόν γύρω μου!

Ποια ιστορική περίοδο βρίσκεται περισσότερο συναρπαστική;
Δεν μπορώ να επιλέξω, υπάρχουν πάρα πολλές υπέροχες, συναρπαστικές εποχές. Πολύ περισσότερες από όσες θα μπορέσω να γράψω βιβλία για αυτές.

Πώς αποφασίσατε να αφήσετε την Αρχαία Ρώμη και να γράψετε ένα βιβλίο που αναφέρεται στον 20ό αιώνα;
Έψαχνα για κάτι εντελώς νέο και διαφορετικό από οτιδήποτε είχα γράψει στο παρελθόν και δεδομένου ότι ήταν τότε τέλη του 2014 με αρχές του 2015, διάβαζα πάρα πολλά άρθρα σχετικά με τις εκατοντάδες επετείους για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό λοιπόν έστρεψε την προσοχή μου στην ιστορία του Μεγάλου Πολέμου.

Kate Quinn «Το δίκτυο Alice» εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Τι αποτέλεσε την έμπνευση για το βιβλίο σας «Το δίκτυο Alice»;
Διάβασα ένα καταπληκτικό βιβλίο -μη μυθοπλασίας- με τον τίτλο «Γυναίκες Ηρωίδες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου» της Kathryn Atwood (Women Heroes of WWI) που με σύστησε στη γοητευτική ερωμένη κατάσκοπο Louise de Bettignies και στον κύκλο των πρακτόρων και των πηγών της, ο οποίος ήταν γνωστός ως «το δίκτυο Αlice» από το κωδικό της όνομα Alice Dubois. Με γοήτευσε αμέσως - δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν θα είχα ακούσει ποτέ για αυτές τις υπέροχες γυναίκες.

Φαίνεται πως όσα συμβαίνουν μετά, οι συνέπειες, σας γοητεύουν περισσότερο.
Πραγματικά. Γοητεύομαι από όσα διαβάζω για τους πολέμους γιατί συχνά οι γυναίκες είχαν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των πολέμων που μπορεί να μην είχαν σε περιόδους ειρήνης - ασυνήθιστες δουλειές ή ακόμη και την ευκαιρία να πολεμήσουν και να υπηρετήσουν τη χώρα τους. Αλλά τα επακόλουθα του πολέμου είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα γιατί εμφανίζεται το ερώτημα: «Και τώρα;» Μπορεί μια γυναίκα να κολλήσει στις ελευθερίες ή τις ευκαιρίες που μπορεί να της έχει προσφέρει ο πόλεμος, όταν ο κόσμος θέλει τα πάντα να επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση; Τι συναισθηματική ή σωματική ζημιά -ποιες αλλαγές στον χαρακτήρα- πρέπει να αντιμετωπίσει όταν πια υπάρχει χρόνος αλλά και ειρήνη και δεν είναι πια εγκλωβισμένη στη νοοτροπία του «Απλώς επιβιώστε» όπως συμβαίνει σε περιόδους πολέμου; Οι συνέπειες ήταν πάντα ενδιαφέρουσες για μένα.

Ποια ιστορική πληροφορία σας εξέπληξε καθώς γράφατε το βιβλίο «Η κυνηγός του Χίτλερ»;
Έμεινα έκπληκτη όταν έμαθα ότι ο πρώτος Ναζί εγκληματίας πολέμου που εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη ήταν γυναίκα - και ότι είχε εντοπιστεί τη δεκαετία του '60, ήταν μια νοικοκυρά στη Νέα Υόρκη και ο Αμερικανός σύζυγός της και οι γείτονές της δεν την γνώριζαν για το παρελθόν της.

Αποτυπώνετε στα βιβλία σας δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες που έπαιξαν ζωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Γιατί πιστεύετε ότι η ιστορία τους ξεχνά;
Όπως ανέφερα, οι άνθρωποι λένε συχνά μετά από έναν πόλεμο «Πηγαίνετε σπίτι και ξεχάστε όσα συνέβησαν. Αφήστε τα πάντα να γίνουν όπως ήταν». Αυτό σημαίνει ότι εάν οι γυναίκες είχαν ασυνήθιστους ρόλους στον πόλεμο, συχνά ενθαρρύνονταν να επιστρέψουν σε μια πιο παραδοσιακή εγχώρια κανονικότητα μετά τον πόλεμο.

Kate Quinn
Kate Quinn © Laura Jucha

Έχετε σκεφτεί να γράψετε ένα μυθιστόρημα που να διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα;
Έχω γράψει ήδη. Έχω γράψει μαζί με άλλους έξι συγγραφείς ιστορικής μυθοπλασίας το βιβλίο «A song of war» και αποτυπώνουμε τη δική μας εκδοχή για τον Τρωικό Πόλεμο. Θα ήθελα πάρα πολύ να γράψω ένα δικό μου μυθιστόρημα που να διαδραματίζεται στην αρχαία Ελλάδα. Η ελληνική μυθολογία ήταν ένα από τα πρώτα μου πάθη ως παιδί, και λατρεύω να διαβάζω ιστορίες που διαδραματίζονται στην Ελλάδα όποτε μπορώ να τις ανακαλύψω.

Πώς χαλαρώνετε μετά από μία κουραστική μέρα;
Με ένα ποτήρι κρασί και ένα καλό βιβλίο στον καναπέ με τα τρία σκυλιά μου γύρω από τα πόδια μου. Αν είναι καλοκαίρι, παίζει σίγουρα ένα παιχνίδι μπέιζμπολ στο παρασκήνιο. Αν είναι χειμώνας, κλασική τζαζ!


Τα βιβλία της Kate Quinn «Το δίκτυο Alice» και «Η κυνηγός του Χίτλερ»  κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ