Βιβλιο

Κ. Παπαδόπουλος: «Θέλουμε και είμαστε δίπλα στους αναγνώστες μας»

Ο άνθρωπος πίσω από τις Εκδόσεις Διόπτρα μιλάει για τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 757
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος από τις Eκδόσεις Διόπτρα μιλάει για τη στρατηγική που ακολούθησε ο εκδοτικός οίκος στην εποχή της πανδημίας

Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν και αυτή; Εσείς πώς προσαρμόσατε την εκδοτική πολιτική σας;
Η περίοδος που διανύουμε είναι μοναδική τόσο για όσα μας έφερε όσο και για όσα θα μας φέρει. Επαγγελματικά όμως μιλώντας, νομίζω ότι μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι ακόμα και σε τομείς που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν ή που ίσως η πλειονότητα δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία. Αν και πάντα στη Διόπτρα κατείχε κυρίαρχη θέση η εξυπηρέτηση του πελάτη, τώρα εμπεδώνουμε ακόμα περισσότερο τη σημασία του. Ο αναγνώστης μας θέλει δίπλα του και χρειάζεται να νιώθει ότι η επαφή του μαζί μας είναι προσωποποιημένη. Και ιδιαίτερα τώρα που η διάδοση μέσα από τα ψηφιακά κανάλια είναι ταχύτατη. Εταιρείες που παρείχαν τη δυνατότητα παραγγελίας από το site τους και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τον αναγνώστη, ενημερώνοντάς τον για την όποια καθυστέρηση ή έλλειψη παρουσιάστηκε εξαιτίας του μεγάλου φόρτου, τώρα που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά δυσκολεύονται να ξανακερδίσουν το κοινό τους. Όλα τα δικά μας παιδιά, που είναι επιφορτισμένα με αυτό τον ρόλο, διαθέτουν το απαραίτητο υπόβαθρο για να μιλήσουν στον αναγνώστη και να τον καθοδηγήσουν σε κάθε θέμα. Θέλουμε και είμαστε δίπλα στους αναγνώστες μας, είμαστε ένα με την κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει. Δεν είναι απλώς ένα από τα καθήκοντά μας, είναι αυτό που μας μεγαλώνει και μας κάνει καλύτερους κάθε μέρα.

Ποιο βιβλίο ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σας και γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μου είναι αδύνατον να διαλέξω έναν τίτλο. Υπάρχουν πολλά βιβλία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαδρομή μας και μας έφεραν στο σημείο που είμαστε σήμερα, πράγμα για το οποίο είμαι ευγνώμων. Έχουμε βιβλία σε πολλές κατηγορίες αλλά θα σταθώ σε εκείνη που μας μεγάλωσε, μας στήριξε, και σε αυτήν που έχουμε πιστούς αναγνώστες εδώ και σαράντα τρία χρόνια, και δεν είναι άλλη από τα βιβλία αυτοβοήθειας. Πολλές φορές γνωρίζω ανθρώπους που μετά τις συστάσεις μου χαμογελούν, αναφέροντας ότι κάποιο βιβλίο μας τους βοήθησε σε μια δύσκολη περίοδο, ή τους έδειξε νέες διαδρομές στη ζωή. Κι αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Και θα εστιάσω σε ένα από τα τελευταία βιβλία που έκαναν πολλούς γονείς να αλλάξουν στάση απέναντι στα παιδιά τους αλλά και στον εαυτό τους: Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες), της γνωστής Βρετανίδας ψυχολόγου Dr. Philippa Perry, όπου μέσα σε λιγότερες από τριακόσιες σελίδες προσφέρει έναν χάρτη για υγιείς σχέσεις με τα παιδιά μας και με τους εαυτούς μας. Ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε και τη χώρα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ