- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέες εκδόσεις: Τζορτζ Πελεκάνος, Γουέντι Γκέρα, Douglas Kellner, Θάνος Πιπιλής, Shane O’Mara, Χάλιντ Χαλίφα
Τζορτζ Πελεκάνος, μτφ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Πατάκης, σελ.328, €15,50
Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του ελληνικής καταγωγής μπεστσελερίστα Τζορτζ Πελεκάνος είναι συναρπαστικό, σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει για μια ακόμα φορά στη γενέθλια πόλη του, την Ουάσινγκτον με τον ήρωά του Μάικλ Χάντσον, πρώην εγκληματία που αποφυλακίζεται να επιστρέφει σε μια πόλη εντελώς διαφορετική: Τα κακόφημα μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε τρέντι μπιραρίες με κήπο και σε ανθοπωλεία. Ο ήρωας αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτόν τον νέο κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει αλλάξει η δύσκολη επιλογή ανάμεσα στον πειρασμό του εγκλήματος και στο να κάνεις το σωστό.
Γουέντι Γκέρα, εκδ. Καστανιώτης, σελ. 224, €15
Η Γουέντι Γκέρα, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της Λατινικής Αμερικής, μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και έχουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε μέσα από το μυθιστόρημά της Η Κυριακή της Επανάστασης. Είναι η ιστορία μιας νεαρής ποιήτριας και συγγραφέως η οποία ζει στη σύγχρονη Αβάνα, παγιδευμένη μέσα σε ένα συνονθύλευμα εικασιών που αφορούν στην προσωπικότητα και στο έργο της. Με λεπτό χιούμορ, χωρίς προκαταλήψεις και με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, η συγγραφέας σκιαγραφεί ιστορικές μεταβολές και την κοινωνική καθημερινότητα στην Κούβα. Η Γουέντι Γκέρα, ποιήτρια και πεζογράφος, γεννήθηκε το 1970 στην Αβάνα, όπου και κατοικεί μόνιμα. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες, αλλά στη χώρα της έχει εκδοθεί μονάχα ένα.
Douglas Kellner, μτφ. Στέφανος Ροζάνης, Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Ύψιλον/Βιβλία, σελ. 80, € 10
Πώς συνδέεται η αρνητική ουτοπία του με τον μονοδιάστατο άνθρωπο της κριτικής θεωρίας του Μαρκούζε; Ο Αμερικανός φιλόσοφος Douglas Kellner θεωρεί ότι το 1984 του Όργουελ εκτός από μια ζοφερή απεικόνιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου (το φόβο της εξάπλωσης στον Δυτικό κόσμο της κομμουνιστικής οργάνωσης του κράτους μέσα από τις «ενοράσεις» της σταλινικής τρομοκρατίας) είναι μια προειδοποίηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να μας συμβεί στο μέλλον. Και αυτό διότι με διαφορετικές μορφές -απειλές για τις πολιτικές ελευθερίες μας, περιορισμοί της δημοκρατίας, προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησης και ελέγχου, βασανιστήρια, κρατική τρομοκρατία κλπ. -ανιχνεύεται και μέσα στις σύγχρονες βιομηχανικές δομές.Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1984, ο Kellner επιχειρεί μια διαπόρευση της κριτικής της ιδεολογίας από την ανατομία των ολοκληρωτικών καθεστώτων στις δυστοπικές τους εκφάνσεις στην κριτική θεωρία του καταναλωτικού καπιταλισμού της Σχολής της Φρανκφούρτης.
Θάνος Πιπιλής, ιατρός καρδιολόγος, εκδ. Καπόν, σελ. 128
Πόσο απρόοπτα μπορεί να εξελιχθεί μια συνηθισμένη επίσκεψη στο ιατρείο; Τι συμβαίνει αν ο γιατρός απενεργοποιήσει το κινητό; Με τι ασχολούνται οι γιατροί στα συνέδρια; Πώς συμπεριφέρονται οι Έλληνες ασθενείς και εκπαιδευόμενοι στο εξωτερικό; Πρέπει ο γιατρός να πηγαίνει σε κηδείες; Μια εύθυμη ματιά στην ιατρική καθημερινότητα – οικείες καταστάσεις, αναπάντεχες εξελίξεις, σουρεαλιστικοί διάλογοι. Μια χιουμοριστική περιπλάνηση στον χρόνο και στους τόπους εκμάθησης και άσκησης της τέχνης του Ασκληπιού.
Shane O’Mara, εκδ. Κάκτος, σελ. 312, €16,96
Τοποθετούμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο χωρίς να το σκεφτούμε, αλλά πόσοι γνωρίζουν πώς να το κάνουν αυτό σωστά; Καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο καθιστική, ο νευροεπιστήμονας Shane O’Mara, καθηγητής Πειραματικής Έρευνας του Εγκεφάλου στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, με αυτό το βιβλίο-ύμνο του περπατήματος, περιγράφει τα πλεονεκτήματα που παρέχει το περπάτημα στο σώμα και στο μυαλό (βελτιώνει τους μυς και τη στάση του σώματος, βοηθάει να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε διάφορα όργανα, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες κ.ά.) και μάς θυμίζει γιατί πρέπει να αφήσουμε το τηλεκοντρόλ και να αρχίσουμε να περπατάμε και πάλι.
Χάλιντ Χαλίφα, εκδ. Καστανιώτης, μτφ. Αγγελική Σιγούρου, €15
Λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, ο ηλικιωμένος Αμπντελατίφ εκφράζει στον μικρό του γιο την ύστατη επιθυμία του: να ταφεί στο χώμα του χωριού του. Ο Μπούλμπουλ θα πείσει τον μεγάλο του αδερφό τον Χουσέιν και την αδερφή τους τη Φάτιμα να συνοδεύσουν όλοι μαζί τη σορό του πατέρα τους. Αυτό όμως ισοδυναμεί με επικίνδυνη αποστολή σε μια χώρα που έχει μετατραπεί σε έναν αιματηρό λαβύρινθο αυθαίρετων στρατιωτικών αναμετρήσεων. Ο συγγραφέας με όπλο το μαύρο χιούμορ μας ταξιδεύει μαζί με την οικογένεια ανάμεσα στα οδοφράγματα και τα ψυχολογικά εμπόδια που κάνουν τη διαδρομή μια σκληρή δοκιμασία. Ένα σουρεαλιστικό, συγκινητικό μυθιστόρημα δρόμου για την τραγωδία της σύγχρονης Συρίας που με αφορμή τον θάνατο, έρχεται να μας μιλήσει για τη ζωή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Οι ποιητικές συλλογές «Ζητείται φωνή» και «Ιστορίες δαγκωμένων μήλων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ένα βιβλίο για το καινούργιο τοπόσημο «Ζαΐρα» αλλά και για την κληρονομιά ως ευθύνη.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.