Βιβλιο

Βρόμικα κόμικς

μτφ. Γ. Μασταπιάνης, εκδ. Άγρα

41889-94342.jpg
Ελεάννα Βλαστού
ΤΕΥΧΟΣ 476
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64714-143782.jpg

Με ήρωες όλο το κατεστημένο της εποχής, από πολιτικούς ηγέτες (Στάλιν, Μουσολίνι), ηθοποιούς του Χόλιγουντ (Κάρι Γκραντ, Γκρέτα Γκάρμπο) και ήρωες κινουμένων σχεδίων, τα «Βρόμικα κόμικς» δίνουν τη δυνατότητα στα πρόσωπα-σύμβολα της Αμερικής να δείξουν μια άλλη πτυχή τους: Ο Ντόναλντ πιάνει στα πράσα τη Μίνι και τον Μίκι, η Γκρέτα Γκάρμπο στο Χόλιγουντ καταφέρνει να ξεχάσει τον Σουηδό εραστή της ενώ κάποια στάρλετ περνάει από μια ιδιότυπη ακρόαση για να πάρει ρόλο σε ταινία, ο Χοντρός και ο Λιγνός συνεργάζονται και τα καταφέρνουν, ο Ταρζάν γδύνεται επιτέλους, ο Ποπάι και η Όλιβ σε πιο ιδιαίτερες στιγμές.

Τα «Dirty Comics» ή πιο απλά «Fuck Books» ήταν το είδος που γνώρισε στην Αμερική μεγάλη επιτυχία από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’50. Πρόκειται για μικρές οκτασέλιδες μαυρόασπρες ερωτικές ιστορίες συραμμένες με καρφίτσα και τυπωμένες σε κακής ποιότητας χαρτί. Σε μια οικονομία που την είχε συνθλίψει η ύφεση αυτά τα φυλλάδια διακινούνταν λαθραία πλην όμως μαζικά, ήταν πανταχού παρόντα σαν τη Βίβλο, άλλωστε συχνά τα διακινούσαν σε πόλεις και σε φάρμες οι πλασιέδες βιβλίων παράλληλα με τις Βίβλους. Τα υψηλά ποσοστά κέρδους δεν άφησαν ούτε τη μαφία αδιάφορη, και αυτή συνέβαλε στη διακίνησή τους στέλνοντάς τα με μπράβους στα βιβλιοπωλεία όπου πουλιούνταν στους πιο ιδιαίτερους πελάτες.

Τα κείμενα και η εκτύπωση των «Βρόμικων κόμικς» δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τους συγγραφείς του. Οι εκδόσεις Άγρα μάζεψαν τριάντα τέσσερα από αυτά τα φυλλάδια ανώνυμων συγγραφέων και δημιούργησαν ένα βιβλίο υψηλής αισθητικής αποτίνοντας φόρο τιμής στον ασεβή και διασκεδαστικό ερωτισμό.

n

  nnnnnnnnnnnn

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ