- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νώντας Παπαγεωργίου: «Θα βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει»
Ο ιδρυτής των εκδόσεων Μεταίχμιο #Μένει_Σπίτι και μας μυεί στο 24ωρο του
#menoumespiti με την Athens Voice: Ο ιδρυτής των εκδόσεων Μεταίχμιο, Νώντας Παπαγεωργίου, περιγράφει μία μέρα στο σπίτι, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού
«Μεγάλωσαν τα γένια μας, η ψυχή μας αλλιώτεψε...» Κ.Χ.Μύρης
Το ξέρω πως ό,τι και να γράψω απαντώντας στο ερώτημα «τι κάνουμε τώρα που μένουμε σπίτι» δεν θα είναι καθόλου πρωτότυπο – αν και αυτή η συνθήκη της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι είναι και πρωτότυπη και μοναδική για όσους από μας αυτό δεν συνέβαινε, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση.
Θα σημειώσω λοιπόν κι εγώ μερικά απ' αυτά που κάνω τις ατέλειωτες αυτές ώρες του αναγκαστικού (και, ελπίζω, εν τέλει ωφέλιμου) εγκλεισμού προσπαθώντας να είμαι ειλικρινής γιατί ξέρω ότι θα τα διαβάσει και το μόνο άτομο που τα ξέρει και τα ζει ως συγκάτοικός μου αυτό το διάστημα και που δεν θα ήθελα να με διαψεύσει.
Ξεκινάω από τη δουλειά, εξ αποστάσεως φυσικά αλλά δεν είναι καθόλου λίγη αφού η επιχείρηση λειτουργεί για να τροφοδοτεί καθημερινά τα eshop που στέλνουν βιβλία στους αναγνώστες. Παράλληλα τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν εταιρείες και εργαζόμενους απαιτούν κι αυτά ανάλογη ενασχόληση και διαρκή συνεργασία με ειδικούς προκειμένου να υλοποιηθούν σωστά και να τους βοηθήσουν όλους στο μέτρο του δυνατού.
Ωστόσο, περισσεύει αρκετός χρόνος που μοιράζεται σε διάφορα:
Ενημέρωση: Για να καταλάβουμε, όσο γίνεται, τι συμβαίνει και τι μας περιμένει (και με την καλή και με την κακή έννοια).
Διάβασμα: Πολύ περισσότερο, φυσικά, αυτές τις μέρες. Βιβλία που δεν είχα προλάβει να διαβάσω αλλά και βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα. Σημειώνω μόνο τρία αλλά εξαιρετικά: Τη μοναδική στο είδος της «Υπογαία» του Robert Macfarlane, τη γοητευτική και ατμοσφαιρική «Βαλκανική τριλογία» της Olivia Manning και τον συγκλονιστικό «Τόπο» της Annie Ernaux. Και τα τρία κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Και βιβλία άλλων εκδοτικών οίκων έχω φυσικά στο πρόγραμμα, καλά να 'μαστε...
Σειρές και ταινίες: Ίσως αυτές τις δύο εβδομάδες είδα πολύ περισσότερες από όσες είχα δει τους προηγούμενους 2-3 μήνες (στο σπίτι εννοώ, γιατί η αγαπημένη συνήθεια του σινεμά τώρα ανήκει στα απαγορευμένα)
Μουσική: Σκαλίζω διαρκώς τα ράφια με ξεχασμένα CD, ακούω και ξανακούω αγαπημένες μουσικές.
Επικοινωνία: Με τα παιδιά μας, με συγγενείς, με φίλους και γνωστούς και, φυσικά, με τους συνεργάτες που εξακολουθούν να νοιάζονται για τη δουλειά με την ελπίδα πως σύντομα «θα βρεθούμε ξανά...».
Όχι μόνο τηλεφωνικώς αλλά και με όλα τα νέα επιπλέον μέσα. Δεν ξέρω πώς θα ήταν χωρίς αυτά το «Μένουμε σπίτι».
Και φυσικά, συχνή επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων με τη μικρή Στέλλα που άρχισε αυτές τις μέρες να με φωνάζει «παππού...» χαρούμενη και ζωηρή, ευτυχώς ανυποψίαστη για όσα τη σημαδεύουν τόσο μικρή, έστω και κάπως απορημένη για την απουσία της ζωντανής επαφής που τόσο τη χαιρόταν... Ναι, Στέλλα μου, θα βρεθούμε ξανά, είμαι σίγουρος.
Επίσης, Άσκηση: Δηλαδή κυρίως το καθημερινό περπάτημα, με άδεια φυσικά από το απρόσωπο 13033.
Και κάτι που δεν κάνω (τουλάχιστον προς το παρόν): Μαγείρεμα. Ποτέ μην πεις ποτέ όμως, ίσως κι αυτό το δοκιμάσω μέσα στις δύσκολες και μάλλον αρκετές εβδομάδες εγκλεισμού που θα ακολουθήσουν.
Θα σας ενημερώσω γ' αυτό γιατί, για μένα τουλάχιστον, θα είναι μέγα γεγονός και θα καταγραφεί στα θετικά αυτής της κατάστασης.
Ναι, σίγουρα θα βρεθούμε ξανά... και όλα θα είναι σαν πρώτα. Ας το πιστεύουμε αυτό κι ας κάνουμε υπομονή, όσο δύσκολο κι αν είναι. Κι ας επικοινωνούμε περισσότερο, μπορεί να μας μείνει η συνήθεια και θα είναι κι αυτό μεγάλο κέρδος...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε μαζί τους για τους νέους επιτυχημένους τίτλους τους, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερπληροφόρηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για την επίδραση της Key Books στους αναγνώστες
Στον φετινό διαγωνισμό οι νικητές και οι νικήτριες αναδείχτηκαν με 200.000 ψήφους αναγνωστών
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Ο Ρουμάνος ποιητής αποτυπώνει την αγωνία μιας ταυτότητας που διαρκώς αμφισβητείται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.