Βιβλιο

Πέθανε ο διαπρεπής κριτικός Τζορτζ Στάινερ

«Καμιά κουλτούρα δεν έχει συμβόλαιο με την αιωνιότητα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
george-steiner.jpg
Τζορτζ Στάινερ © EPA PHOTO EFE/MANUEL H. DE LEON

Πέθανε στα 90 του ο διαπρεπής κριτικός Τζορτζ Στάινερ. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε το 1961 από το βιβλίο του «Ο θάνατος της τραγωδίας».

Ο εβραϊκής καταγωγής  πολυμαθής κριτικός λογοτεχνίας Τζορτζ Στάινερ πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι του στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Τον θάνατο του γνωστοποίησε ο γιος του, Δρ. Ντέιβιντ Στάινερ.

Για πρώτη φορά τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα το 1961, οπότε και μεταφράστηκε το βιβλίο του «Ο θάνατος της τραγωδίας» από τον Φώτη Κονδύλη. Μότο του: «Καμιά κουλτούρα δεν έχει συμβόλαιο με την αιωνιότητα».

Ο Στάινερ εργάστηκε ως καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας σε κορυφαία πανεπιστήμια. Τα πρώτα του χρόνια τα έζησε στο Παρίσι. Οι γονείς του, πριν πάνε για μόνιμη εγκατάσταση στο Παρίσι, ζούσαν στη Βιέννη, αλλά ήταν εβραϊκής καταγωγής. Του ενέπνευσαν την αγάπη για τα κλασικά γράμματα. Όταν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, η οικογένειά του έμενε στο 16ο διαμέρισμα. «Ήταν μια πολύ φιλελεύθερη συνοικία – πολλοί οι μορφωμένοι, όπως και μεγάλη εβραϊκή παρουσία» έχει αφηγηθεί οι ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε και στα ελληνικά στο βιβλίο «Η βαρβαρότητα της άγνοιας». «Η παιδική μου ηλικία ήταν εντελώς προνομιούχα, προστατευμένη, σ’ ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, πολλή μουσική, μια υπέροχη μητέρα, Βιεννέζα στην καταγωγή, πολύγλωσση, ένας πατέρας Τσέχος στην καταγωγή, από μια πολύ μικρή άγονη περιοχή (…). Και μια αγωγή βασισμένη στην ελπίδα, με τον πολύ χαρακτηριστικό ουμανισμό αυτού του κόσμου, έναν ουμανισμό γαλλικό και ταυτόχρονα κεντροευρωπαϊκό».

Ο Στάινερ ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του διανοούμενο ούτε πανεπιστημιακό, αλλά ως έναν άνθρωπο που μπορεί να δείξει «πώς να διαβάσετε». Το 1994 είχε πει για την υστεροφημία του στο «The Paris Review»: «Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν καλό δάσκαλο ανάγνωσης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.