Βιβλιο

Josie Silver: «Η αγάπη είναι μια παγκόσμια γλώσσα»

Η συγγραφέας του best seller «Μια μέρα τον Δεκέμβρη» μιλά αποκλειστικά στην ATHENS VOICE

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Josie Silver «Μια μέρα τον Δεκέμβρη», εκδ. Κλειδάριθμος, αποκλειστική συνέντευξη, ATHENS VOICE
© Justine Stoddart

Η Josie Silver, συγγραφέας του best seller «Μια μέρα τον Δεκέμβρη» (εκδ. Κλειδάριθμος), μιλά αποκλειστικά στη ATHENS VOICE.

Η Josie Silver είναι μια γυναίκα αθεράπευτα ρομαντική. Το βιβλίο της «Μια μέρα τον Δεκέμβρη θεωρείται ο πιο εμπορικός τίτλος γυναικείας λογοτεχνίας του αγγλικού οίκου Viking για το 2018 ενώ έφτασε στη Νο 1 θέση των Kindle στη Μεγάλη Βρετανία μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του.

Η συγγραφέας, γλυκιά και αυθόρμητη, μας μίλησε για την πρώτη τη συγγραφική απόπειρα, για τα βιβλία που κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Kat French, για τη θέση που έχει ο ρομαντισμός στη ζωή της, για τον κεραυνοβόλο έρωτα και φυσικά για την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το βιβλίο της «Μια μέρα τον Δεκέμβρη».

Πότε αρχίσατε να γράφετε; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη σας ιστορία;
Πάντα ήθελα να γράψω, αλλά όπως συμβαίνει συχνά, συνέβη η ζωή –παιδιά, οικογένεια, δουλειά– και την έβαλα σε αναμονή. Ήμουν σε άδεια μητρότητας με το μικρότερο παιδί μου όταν είδα μια διαφήμιση για έναν διαγωνισμό συγγραφής, και αυτός ήταν ο καταλύτης για να ξεκινήσω να γράψω ένα μυθιστόρημα.

Γιατί επιλέξατε να γράψετε με το ψευδώνυμο Kat French για σχεδόν δέκα χρόνια;
Εργάζομαι ως συγγραφέας για σχεδόν μια δεκαετία τώρα πια, πρώτα ως Kat French και τώρα ως Josie Silver. Τα βιβλία ως Kat French είναι ζωντανές, ρομαντικές ιστορίες καλοκαιριού, το είδος του βιβλίου που θα θέλατε στη βαλίτσα σας για διακοπές στην παραλία. Αποφάσισα να γράψω ως Josie Silver όταν έγραψα το «Μια μέρα τον Δεκέμβρη»· η αλλαγή σήμανε και μια μικρή αλλαγή πλεύσης στον τρόπο γραφής μου. Ακόμα ιστορίες αγάπης (φυσικά!), αλλά με μια πιο συναισθηματική, επική αίσθηση που περικλείει οικογένεια και φίλους, καθώς και ρομαντισμό.

Josie Silver «Μια μέρα τον Δεκέμβρη», εκδ. Κλειδάριθμος, αποκλειστική συνέντευξη, ATHENS VOICE
© Justine-Stoddart

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψετε το μυθιστόρημα «Μια μέρα τον Δεκέμβρη»;
Ο εκδότης μου μού ζήτησε να σκεφτώ μια εορταστική ιστορία αγάπης που θα μπορούσε να κάνει τους αναγνώστες να αισθάνονται όπως όταν βλέπουν τις αγαπημένες τους χριστουγεννιάτικες ταινίες-νοσταλγία, ζεστασιά, αποκομμένοι από την πραγματικότητα και παρασυρμένοι από το συναίσθημα. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης, και φυσικά άρχισα να παρακολουθώ μερικές από τις αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες ταινίες – «Bridget Jones», «Love Actually» και «The Holiday». Μια ευτυχισμένη αρχή για τη συγγραφή ενός βιβλίου!

Υπάρχουν πολλά ρομαντικά βιβλία σήμερα. Αλλά το βιβλίο σας έχει περάσει εβδομάδες στο νούμερο ένα στο Amazon και τα δικαιώματά του έχουν πωληθεί σε 24 χώρες. Γιατί νομίζετε ότι το βιβλίο σας αγγίζει τις καρδιές των αναγνωστών;
Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή που το βιβλίο έχει φτάσει σε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσα πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τόσες πολλές ζοφερές ειδήσεις καθημερινά, και νομίζω ότι οι αναγνώστες έχουν ανάγκη και απολαμβάνουν να μπορούν να ξεφεύγουν σε ένα μέρος όπου η πραγματικότητα σβήνει και μια ιστορία αγάπης τους παρασύρει. Εγώ προσπάθησα πολύ σκληρά για να κάνω όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου «Μια μέρα τον Δεκέμβρη» πραγματικά οικείους. Δεν υπάρχουν ήρωες ή κακοί, απλώς πραγματικοί άνθρωποι που προσπαθούν το καλύτερό τους και μερικές φορές κάνουν λάθη, όπως ο καθένας μας! Υπάρχει και η μαγική αύρα των Χριστουγέννων φυσικά, και το χιονισμένο Λονδίνο, το οποίο πάντα βοηθά, νομίζω.

Πιστεύετε ότι οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας ή η τύχη παίζει τον ρόλο της;
Καλή ερώτηση! Νομίζω ότι πιθανώς είναι ένα μίγμα και των δύο. Μπορούμε να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε τις επιλογές μας και να συμμετέχουμε σε πράγματα που μας οδηγούν σε δρόμους συναρπαστικών πραγμάτων, αλλά μερικές φορές υπάρχει και η επέμβαση της τύχης που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Τα αστέρια ευθυγραμμίζονται με τον σωστό τρόπο και συμβαίνει μαγεία.

Josie Silver «Μια μέρα τον Δεκέμβρη» (εκδ. Κλειδάριθμος)
Έρωτας με την πρώτη ματιά. Είναι απλά μια ρομαντική ιδέα;
Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το «Μια μέρα τον Δεκέμβρη», πάρα πολλοί αναγνώστες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου για να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τον δικό τους κεραυνοβόλο έρωτα, οπότε όχι, δεν πιστεύω ότι είναι απλά μια ιδέα! Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σπάνιο, αλλά συμβαίνει!

Από τους τρεις κεντρικούς ήρωες της ιστορίας, τη Σάρα, τη Λόρι και τον Τζακ, ποιος διανύει την πιο δύσκολη διαδρομή;
Όλοι ακολουθούν αρκετά δύσκολα και διαφορετικά μονοπάτια. Θα έλεγα όμως ότι η διαδρομή του Τζακ είναι ίσως η πιο δύσκολη και με τους περισσότερους κύκλους, τις περισσότερες ανατροπές, τις οποίες τις προκαλεί από μόνος του, για να είμαι ειλικρινής! Η Λόρι περνά μέσα από κάποιες πολύ σκοτεινές στιγμές κατά τη διάρκεια των ετών. Το βιβλίο εκτείνεται σε μια δεκαετία, οπότε είναι φυσικό όλοι να συναντήσουν το μερίδιό τους σε σκαμπανεβάσματα.

Τι αγαπάτε στα ρομαντικά μυθιστορήματα;
Τα πάντα! Είμαι εθισμένη στον ρομαντισμό. Μου αρέσει να τον παρακολουθώ, να τον διαβάζω και, πάνω από όλα, να γράφω γι 'αυτόν. Η αγάπη είναι κάτι με το οποίο όλοι μπορούμε να συσχετιστούμε ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε και πού ζούμε. Όλοι καταλαβαίνουν την έκσταση της πρώτης αγάπης ή την αγωνία της αγάπης χωρίς ανταπόκριση. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα.

Διαβάζετε τις κριτικές; Πώς τις αντιμετωπίζετε;
Τις διαβάζω μερικές φορές, και με τα χρόνια έχω καταλάβει ότι δεν μπορώ να τους ευχαριστώ όλους! Οι άνθρωποι είναι γενικά γενναιόδωροι, αλλά αν συναντήσω κάποιον κακοπροαίρετο, προσπαθώ να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι οι κριτικές είναι υποκειμενικές και προορίζονται για άλλους αναγνώστες και όχι για τον συγγραφέα.

Ποιο είναι το πιο συγκινητικό πράγμα που έχετε ακούσει/διαβάσει από τους αναγνώστες σας;
Ω! Είναι πάντα πραγματικά εκπληκτικό και συγκινητικό να ακούω από έναν αναγνώστη πως έχει βρει παρηγοριά στο βιβλίο μου όταν περνάει δύσκολα, ή από κάποιον που πραγματικά σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την εξέλιξη της ιστορίας. Το να έρχομαι σε επαφή με όλους αυτούς τους αναγνώστες από όλες τις χώρες του κόσμου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ξεχωριστά πράγματα που μου έχει προσφέρει το «Μια μέρα τον Δεκέμβρη».

Πείτε μας και πέντε βιβλία που αγαπάτε πολύ.

  1. «Πριν έρθεις εσύ» - Jojo Moyes
  2. «The Songs of Us» - Emma Cooper
  3. «The Ten Thousand Doors of January» - Alix E Harrow
  4. «Υ.Γ. Σ' αγαπώ» - Cecilia Ahern
  5. «The Break» - Marian Keyes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ