Βιβλιο

Μυστικά και ψέματα

Ο Παύλος Κάγιος μιλάει για το βιβλίο του «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ» (εκδ. Καστανιώτη)

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 461
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55677-121827.jpg

«Ήρωες του βιβλίου είμαι εγώ και ο κόσμος που έζησα – εμείς, θέλω να πιστεύω. Τα όνειρά μας, οι αγώνες μας, οι αλήθειες και τα ψέματά μας, οι συμβιβασμοί μας και τα λάθη μας. Δεν ήθελα να χαρίζεται σε κανένα μας, αλλά, δεν ρίχνει και “ανάθεμα” σε κανέναν. Μιλάει με αγάπη για τους ήρωές του και για τη χώρα μας, που είχαμε όνειρα πολλά μα χαθήκαμε στα γρανάζια της διαπλοκής, της υποκρισίας, του συμφέροντος, της διαφθοράς. Και τη τελευταία δεκαετία, πριν την κρίση, η κοινωνία μας, εμείς, είχα την αίσθηση πως μοιάζαμε σαν ένα χαλασμένο μηχανισμό που έχει ξεφύγει και γυρίζει μόνος του στα τυφλά.

image

Μα όσο κι αν φωνάζουμε “Μη μ’ αφήσεις να χαθώ” η αλήθεια και το ψέμα είμαστε εμείς. Πιστεύω πως μόνο αν τολμήσουμε να ψάξουμε να βρούμε το λησμονημένο μας εαυτό και τις ξεχασμένες αλήθειες μας μπορεί να μη χαθούμε.

Όλο το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Όλοι οι ήρωες μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο, όλοι είναι πρωταγωνιστές της ζωή τους. Όλοι έχουνε –έχουμε– τις ευθύνες  μας για τη σημερινή Ελλάδα. Η ιστορία του βιβλίου αρχίζει τη μέρα της Μεταπολίτευσης του ’74 και φτάνει στις μέρες μας. Περιγράφει τα μυστικά και τα ψέματα μιας παρέας εφήβων φίλων, των παιδιών τους, των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης, των λεγόμενων “δημοκρατικών δυνάμεων”, όλων των πολιτικών παρατάξεων. Ενός λαού που έμαθε –ή τον μάθανε– να συναλλάσσεται. Όλοι οι ήρωες είναι αριστεροί, “προοδευτικοί”, όπως αυτοαποκαλούμασταν, και πεπεισμένοι ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης – κι ας ήταν χωμένοι σε πολλά κέντρα αποφάσεων. Το “Μη μ’ αφήσεις να χαθώ” αγγίζει το σήμερα, το 2013,  που όλα είναι “σκοτεινά” και “φοβισμένα”. Όμως είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο όπου οι ήρωες του αλλάζουν τη ζωή τους και τινάζουν τα φτερά τους στο αύριο, στο ξημέρωμα μιας νέας ημέρας».

Φωτό: Γιώργος Μαυρόπουλος


Info

To βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (9/12/13, 20.00). Προλογίζει ο Κυριάκος Κατζουράκης, αποσπάσματα διαβάζουν οι Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώτα Φέστα, Αλίκη Παπαχελά, ενώ η Πένυ Ξενάκη ερμηνεύει τραγούδια που έχουν σχέση με τη ζωή των ηρώων του μυθιστορήματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ