Βιβλιο

Η ποίηση του απλού

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα αρχιτεκτονική τάση εκδηλώνεται παγκοσμίως.

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 297
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5288-12627.jpg

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα αρχιτεκτονική τάση εκδηλώνεται παγκοσμίως.Εκφράζεται με το σχεδιασμό σύγχρονων, μικρών, «ποιητικών» οικοδομημάτων που αντιπαρατίθενται στα τεράστια, απρόσωπα συγκροτήματα κατοικιών και τις πολυτελείς επαύλεις που έχει επιβάλει το σύγχρονο «υστερικό» lifestyle. Πια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν σπίτια με ανθρώπινη κλίμακα, κοντά στη φύση, κατασκευασμένα με οικολογικά υλικά που αξιοποιούν την πράσινη ενέργεια. Το βιβλίο και η έκθεση του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Γιώργου Τριανταφύλλου είναι μια διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία για την ισοπέδωση που έχει επιβάλει η αρχιτεκτονική των επιθετικών και αδιάφορων κτιρίων. Οι 180 φωτογραφίες του αποτυπώνουν καλύβες και μαντριά διάσπαρτα στο ελληνικό τοπίο. Πρόκειται για ενδιαφέροντα δείγματα ανώνυμης αλλά αληθινής αρχιτεκτονικής που λειτουργούν ως αρχέτυπα και συσχετίζονται με έργα της σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, καταγράφοντας μια «υπόγεια διαδρομή» ευαισθητοποιημένων δημιουργών.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο αρχιτέκτονας, καθηγητής του ΕΜΠ και συγγραφέας Δημήτρης Φιλιππίδης. Ο καθηγητής φωτογραφίας Κωστής Αντωνιάδης έχει την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού. Παράλληλα με τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του βιβλίου με τον ομώνυμο τίτλο. Το βιβλίο προλογίζεται από τον εικαστικό Κώστα Τσόκλη, που συμμετέχει και στην παρουσίασή του μαζί με τον Μανόλη Κορρέ και τον Δημήτρη Φιλιππίδη.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Δευτέρα 19/4, στις 19.30. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ