Βιβλιο

Ένας «Διακριτικός Ήρωας» κατά της διαφθοράς

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα επιστρέφει με το νέο του βιβλίο

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49008-100722.jpg

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα «Ο Διακριτικός Ήρωας» (El Héroe Discreto).

Το βιβλίο κυκλοφόρησε αυτή την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική από τον εκδοτικό οίκο «Alfaguara».

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην παραθαλάσσια πόλη Πιούρα του Περού- όπου ο συγγραφέας πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας- και αφηγείται την ιστορία δύο αντρών που παραμένουν πιστοί στις ηθικές τους αρχές ενάντια στη δυσμενή μοίρα.

Ανώνυμοι ήρωες

«Δυστυχώς, ζούμε σ’ ένα κόσμο που πολλές φορές οι αρχές και οι αξίες συντρίβονται από τη φιλοδοξία» δήλωσε ο 77χρονος νομπελίστας παρουσιάζοντας το νέο του μυθιστόρημα στη Μαδρίτη. Ο ίδιος δήλωσε ότι αφιερώνει το βιβλίο του στους «ανώνυμους ήρωες». Σ’ αυτούς τους ανθρώπους που, παρότι δεν βρίσκονται στις μπροστινές θέσεις στην κοινωνία, θυσιάζονται για να κάνουν το καλό χωρίς να ανταμείβονται καθόλου γι’ αυτό. Στους αξιοπρεπείς ανθρώπους, με λίγα λόγια, που κανείς δεν τους επιβραβεύει και κανείς δεν τους μιμείται.

Διαφθορά

Ο συγγραφέας περιέγραψε τη διαφθορά ως έναν «αληθινό καρκίνο για την ανάπτυξη, έναν καρκίνο που κάνει τον κυνισμό να εξαπλώνεται». Υποστηρίζει πως «σε όλες τις χώρες υπάρχουν καλοί άνθρωποι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δε φτάνουν συνήθως στα υψηλά αξιώματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσα στους πολιτικούς». Τονίζει πως «είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε για την πολιτική τάξη και να λέμε πως είναι η τάξη της διαφθοράς, σα να μην υπάρχουν εξαιρέσεις σ’ αυτόν τον κανόνα».

Ζωή

Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του, ο Περουβιανός Νομπελίστας μίλησε για τη ζωή. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «σ’ αυτό το μυθιστόρημα υπάρχουν πολλές αποδείξεις πως τη ζωή αξίζει τον κόπο να τη ζεις, πως δεν είναι όλα ατυχία, τραγωδία, απογοήτευση. Όχι: Η ζωή περιλαμβάνει και χαρά, ευχαρίστηση, εξύψωση.

Το να ζεις σημαίνει να καταργείς αυτή την αρνητική όψη της προσωρινότητας. Η ζωή είναι τόσο υπέροχη ακριβώς επειδή υπάρχει ο θάνατος».

n

n

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.