Βιβλιο

Η ιστορία της εξημέρωσης του θανάτου

Στο ποιητικό βιβλίο «Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά» του Max Porter

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά» του Max Porter, εκδόσεις Πόλις

Έγραψαν για το «Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά» ότι είναι «ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς» (Spectator) και «μια ισχυρή αναγνωστική εμπειρία» (TLS). Αυτοί οι ύμνοι αφορούν την πρώτη συγγραφική απόπειρα του Μαξ Πόρτερ. Ο συγγραφέας (γεννήθηκε το 1981 στο High Wycombe) είναι βιβλιοπώλης − μάλιστα το 2009 κέρδισε μάλιστα τη διάκριση του καλύτερου νέου βιβλιοπώλη της χρονιάς.

Αυτό το βιβλίο, που μιλάει για την απώλεια, γεννήθηκε από το πένθος· ο Πόρτερ έχασε τον πατέρα του όταν ήταν έξι ετών. 

Στην ιστορία του, μια γυναίκα πεθαίνει αφήνοντας πίσω της σύζυγο και δύο μικρούς γιους. Μερικές ημέρες μετά τον θάνατό της, ένα κοράκι χτυπά την πόρτα του σπιτιού τους και δηλώνει ότι θα μείνει μαζί τους όσον καιρό το χρειάζονται. Το κοράκι εγκαθίσταται στα λεπτά όρια ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, προικισμένο με λόγο, θράσος και χιούμορ, για να εκφράσει τον πόνο, να δώσει μορφή στη δυστυχία, την άρνηση και τον θυμό. Κείμενο ποιητικό, ιδιόμορφο, σπαρακτικό, εναλλάσσει τρεις φωνές: τη φωνή του δυστυχισμένου και μελαγχολικού πατέρα, την ενιαία φωνή των παιδιών και, τέλος, τη φωνή του κορακιού, παρείσακτη, προκλητική, σοβαρή και κωμική, πότε σε αντίστιξη, πότε σχολιάζοντας. Το κοράκι θα γίνει ο έμπιστός τους, ο σύντροφός τους στο παιχνίδι και στη συγγραφή, φύλακας άγγελος και γελωτοποιός τους.

«Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά» του Max Porter, εκδόσεις Πόλις
Έργο - χαμαιλέων, όπου οι παραλλαγές της μορφής –αφήγηση, λίστες, θέατρο, μύθος– βρίσκονται σε αρμονία με την απορρύθμιση της ζωής της οικογένειας, γίνονται καθρέφτης των σύνθετων διακυμάνσεων των συναισθημάτων των μελών της. Με ελαφράδα φτερού, η ιστορία της εξημέρωσης του θανάτου, της μαθητείας στη ζωή, της ελευθερίας της φαντασίας και της δύναμης των λέξεων.


«Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά» έχει τιμηθεί με τα βραβεία Sunday Times/Peters Fraser & Dunlop Young Writer of the Year, the Europese Literatuurprijs, το BAMB Readers Award και το International Dylan Thomas Prize. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 29 γλώσσες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο.


Max Porter, Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά. Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου. Εκδόσεις Πόλις, σελ.: 128, Τιμή: €12

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ