Βιβλιο

«Θανάσιμα εργαλεία» στα χέρια του Χόλιγουντ

Εφηβική λογοτεχνία του φανταστικού ξανά στην οθόνη

25388-95773.jpg
Αναστασία Καμβύση
ΤΕΥΧΟΣ 446
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λίλι Κόλινς στον ρόλο της Κλέρι
Η Λίλι Κόλινς στον ρόλο της Κλέρι

Νέα κινηματογραφική επέλαση νέων, όμορφων, υπερφυσικών πλασμάτων αυτό το φθινόπωρο.

Ετοιμαστείτε για τη νέα κινηματογραφική επέλαση νέων, όμορφων, υπερφυσικών πλασμάτων αυτό το φθινόπωρο, αφού η σειρά βιβλίων της Κασάντρα Κλερ έρχεται και στις ελληνικές αίθουσες (στα βιβλιοπωλεία υπάρχει ήδη, από τις εκδόσεις Πλατύπους), με το «Θανάσιμα εργαλεία: Πόλη των Οστών».

Στην κινηματογραφική μεταφορά πρωταγωνιστεί η Λίλι Κόλινς, στο ρόλο μίας όχι και τόσο συνηθισμένης κοπέλας που θα οδηγήσει μια στρατιά από πολεμιστές που είναι μισοί άνθρωποι και μισοί άγγελοι, ενάντια σε δαιμονικά πλάσματα που απειλούν την ανθρωπότητα. Η Κασάντρα Κλερ, μία πρώην δημοσιογράφος που ξεκίνησε να γράφει τα βιβλία το 2004, έχει κυκλοφορήσει έκτοτε άλλα τέσσερα, ενώ το έκτο της σειράς αναμένεται μέσα στο 2014. Το «αναμένεται» είναι βέβαια πολύ λίγο για να περιγράψει τα συναισθήματα των περισσότερων από 16 εκατομμυρίων αναγνωστών που αγόρασαν τα βιβλία της σε 36 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι η εφημερίδα «The Wall Street Journal» έδωσε στη συγγραφέα τον τίτλο της Νέας Βασίλισσας του Φανταστικού.

Η Κασάντρα χαρακτηρίζει το γεγονός ότι τα βιβλία της γίνονται ταινίες «σουρεάλ» και δεν έχει ακριβώς άδικο. Από τα 100 βιβλία που προτείνονται για κινηματογραφικές μεταφορές, μόλις 10 βρίσκουν τελικά το δρόμο για τα χολιγουντιανά στούντιο. Δεν είναι ίσως τα 10 καλύτερα, αλλά σίγουρα είναι τα πιο εθιστικά. «Θα έλεγα πως τα “Θανάσιμα εργαλεία” είναι μία διασταύρωση του Ιντιάνα Τζόουνς, των “Αγώνων πείνας” και του Χάρι Πότερ… Είναι η ιστορία ενός δυναμικού κοριτσιού, της Κλέρι, που γίνεται μάρτυς του φόνου ενός άντρα από μία ομάδα μυστήριων τύπων, ένα βράδυ που έχει βγει βόλτα σε ένα νεοϋορκέζικο night club. Το περίεργο είναι ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να τους δει εκτός από εκείνη. Κι ενώ αρχίζει να νομίζει ότι τρελαίνεται, την επισκέπτεται ο αρχηγός τους, ο Τζέις (σ.σ. τον υποδύεται ο Τζέιμι Κάμπελ Μπάουερ, γνωστός στους φίλους των φανταστικών κινηματογραφικών κόσμων από τις ταινίες «Χάρι Πότερ» και «Λυκόφως»), που της εξηγεί ότι είναι Κυνηγοί Σκιών, μισοί άνθρωποι και μισοί άγγελοι πολεμιστές, μία ομάδα κυνηγών δαιμόνων που προφυλάσσουν τον κόσμο μας από υπερφυσικές απειλές» εξηγεί η ίδια η συγγραφέας.

image

Κασάντρα Κλερ

Το πρώτο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε το 2007 με τεράστια επιτυχία. «Φυσικά η επιτυχία του ήταν για μένα έκπληξη. Γράφεις το βιβλίο σου ελπίζοντας να τα πάει καλά και να το διαβάσουν κάποιοι, δεν σου περνάει από το μυαλό ότι θα γίνει best seller στη λίστα των “New York Times”. Ακόμη και στα πιο τρελά μου όνειρα δεν το είχα σκεφτεί. Οπότε, όταν συνέβη, έπαθα σοκ. Και με κάθε βιβλίο που κυκλοφορούσε, το αναγνωστικό τους κοινό μεγάλωνε κι έγινε αυτό το τεράστιο κοινό που ποτέ δεν πίστευα ότι θα είχα». Από τις πρώτες απορίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Κασάνδρα Κλερ είναι, βέβαια, αν ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα που έπλασε. Εκείνη, όμως, μοιάζει να έχει μεγαλύτερη συγγένεια με τον Σάιμον. «Υπάρχει κάτι από τον εαυτό μου σε όλους τους ήρωες, αλλά αυτός που μου μοιάζει πραγματικά είναι ο Σάιμον. Ένας συνηθισμένος τύπος, κάπως σπασικλάκι. Αγαπάει τα βιβλία, τα παιχνίδια και την τηλεόραση. Η Κλάρι είναι αποφασιστική, ριψοκίνδυνη και γενναία. Έχει πολλά προσόντα που θα ήθελα, αλλά δεν έχω. Δεν της μοιάζω, αλλά την αγαπώ».

Κάθε φορά που μία τέτοια σάγκα κάνει την εμφάνισή της στη λογοτεχνία, όλοι προσπαθούν να στριμώξουν το συγγραφέα. Από πού πήρε την ιδέα, πώς την εμπνεύστηκε; «Είχα μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, για δουλειά, ένα μήνα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Όταν έχασα τη δουλειά αμέσως μετά, δεν ήξερα τι να κάνω. Μία φίλη μου, καλλιτέχνης του τατουάζ, μου είπε “να δεις που θα αισθανθείς καλύτερα αν χτυπήσεις ένα τατουάζ”. Πήγα μαζί της, λοιπόν, στο εργαστήριο. Δεν έκανα τατουάζ τελικά, αλλά διάβασα όλα τα βιβλία της για την ιστορία της δερματοστιξίας και με συνάρπασε το γεγονός ότι σε τόσες διαφορετικές κουλτούρες στην ιστορία της ανθρωπότητας οι άνθρωποι επέλεγαν να σημαδεύουν το δέρμα τους και να χαράσσουν πάνω τους σχέδια και σύμβολα που πίστευαν ότι θα τους προστατεύουν στις μάχες κ.λπ. Κι έτσι σκέφτηκα για πρώτη φορά. “Κι αν υπήρχε μία φυλή ανθρώπων που πραγματικά είχε τατού που την προστάτευαν;”»

Πώς εξηγεί η ίδια την επιτυχία των βιβλίων της; Απορεί ακόμη. «Μπορώ να μιλήσω μόνο για την εμπειρία που έχω μιλώντας με τους αναγνώστες μου. Όταν τους ρωτάω γιατί τους αρέσουν τα βιβλία, απαντούν ότι αγαπούν τους χαρακτήρες, ότι μοιάζουν με ανθρώπους που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να γνωρίσουν. Αισθάνονται κάποιου είδους σύνδεση μαζί τους και γι’ αυτό νοιάζονται για το τι θα τους συμβεί παρακάτω».

image

Στη μεταφορά τέτοιων βιβλίων στην οθόνη μεγάλο βάρος πέφτει στις πλάτες του πρωταγωνιστικού ζευγαριού. «Όταν σκέφτεσαι τους ηθοποιούς που θέλεις να υποδυθούν τους χαρακτήρες που έπλασες, σκέφτεσαι το χρώμα των μαλλιών και των ματιών τους και το πόσο ψηλοί είναι. Αλλά όταν ένας ηθοποιός παίρνει το ρόλο και αρχίζει να ζωντανεύει τον ήρωά σου, συνειδητοποιείς ότι αυτό που σε απασχολούσε ήταν το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι αν μπορούν στ’ αλήθεια να συλλάβουν την ουσία του ήρωα, να μπουν στο πετσί του. Η Λίλι Κόλινς το πέτυχε αυτό. Μου άρεσε ο τρόπος που αποτύπωσε την εύθραυστη πλευρά και τους φόβους της Κλέρι και την ίδια στιγμή έδειξε τη δύναμή της. Τον Τζέιμι τον είδα για πρώτη φορά, όταν ήρθε να διαβάσει με τη Λίλι. Είδα τη χημεία τους να γεννιέται μπροστά στα μάτια μου. Ήταν απίθανος ο τρόπος που απλώς μπήκε σε ένα δωμάτιο και ήταν ο Τζέις – ένας καυχησιάρης, υπερόπτης, εκνευριστικός τύπος, που κρύβει την ευαισθησία του κάτω από στρώσεις εχθρότητας απέναντι σε ένα κορίτσι που τον διαβάζει σαν ανοιχτό γράμμα. Ήταν και οι δύο απλώς υπέροχοι στους ρόλους τους» λέει η Κασάντρα Κλερ, που δηλώνει μεγάλη θαυμάστρια του Τόλκιν και των συγγραφέων της γκόθικ λογοτεχνίας της βικτοριανής εποχής: Γουίλκι Κόλινς, Κάρολος Ντίκενς, αδερφές Μπροντέ. «Λατρεύω βιβλία όπως το “Κορίτσι που εξαφανίστηκε” της Τζίλιαν Φλιν…» λέει και –προς τιμήν της– δεν ξεχνάει να αναφέρει τις Στέφανι Μάγιερ («Λυκόφως») και Σουζάν Κόλινς («Αγώνες πείνας»), το σινάφι της δηλαδή στη λογοτεχνία του φανταστικού για εφήβους.

Βέβαια, αυτό που βρίσκεται στο μυαλό όλων με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων της Κλερ είναι αν τα «Θανάσιμα εργαλεία» θα μπορέσουν να αγγίξουν την επιτυχία του «Twilight» στην οθόνη. «Το όνειρό μου είναι να τα πάει καλά και να αγαπηθεί από τον κόσμο, τόσο ώστε να ακολουθήσουν κινηματογραφικές μεταφορές και των υπόλοιπων βιβλίων της σειράς».


* Η ταινία «Θανάσιμα Εργαλεία: Πόλη των Οστών» κυκλοφορείς τις 29 Αυγούστου από την Odeon. Το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τίτλο «City of Heavenly Fire» αναμένεται τον Απρίλιο του 2014.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.