Βιβλιο

Από το αμπέλι στο ποτήρι

2 χρήσιμα βιβλία για την Αμπελουργία και την Οινοτεχνία

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 651
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ampelourgia-anoigma.jpg

Αμπελουργία - Για κρασιά ποιότητας, 
Αργύρης Τσακίρης, εκδ. Ψύχαλου

ampelourgia.jpg
Η ποιότητα του κρασιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, το έδαφος, το κλίμα, την ποικιλία, τον άνθρωπο και τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα. Για να βάλουμε τις βάσεις για ένα «μεγάλο» κρασί χρειάζεται να έχουμε φυτέψει την κατάλληλη ποικιλία στην κατάλληλη τοποθεσία και να την καλλιεργήσουμε σωστά. Για να το πούμε αλλιώς, τα «μεγάλα» κρασιά γίνονται στο αμπέλι. Η γνώση της σύγχρονης οινολογίας μάς δίνει τη δυνατότητα να γίνουν τα υπόλοιπα με τον σωστό τρόπο. Το βιβλίο αυτό είναι μια πρακτική αμπελουργία και οινολογία για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν μόνοι τους ένα μικρό αμπέλι ώστε να πάρουν σταφύλια που προορίζονται να οινοποιηθούν και να δώσουν κρασί ποιότητας. Με το κρασί αυτό μπορούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες ή να προχωρήσουν σε μικρής έκτασης εμπορία. Δίνει πληροφορίες τόσο για τον χρόνο όσο και για τα χρήματα που πρέπει να διαθέσετε. Χωρίζεται σε κεφάλαια που ξεκινούν από το ξεκίνημα της βλάστησης, τον τόπο που μπορούμε να φυτέψουμε, το κλίμα και το μικροκλίμα, τη σύσταση και τη φροντίδα του εδάφους, την επιλογή της ποικιλίας, την προετοιμασία για το φύτεμα, τους εμβολιασμούς, για το πώς διαμορφώνουμε τα κλίματα, για τους εχθρούς και την προστασία του αμπελιού, για τη βιολογική οινοποίηση και τη βιοδυναμική καλλιέργεια. Το δεύτερο μέρος αφορά το κρασί, τον τρύγο, τη λευκή και την ερυθρή οινοποίηση, την ωρίμανση του κρασιού. Κύριος στόχος του είναι να αποτελέσει ένα απλό και εύχρηστο εργαλείο για μικρούς αμπελώνες και την παραγωγή κρασιού ποιότητος που μπορεί κάποιος να κάνει χωρίς βοήθεια. Ο ειδικός στόχος του βιβλίου είναι να υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους καλλιέργειας του αμπελιού, ικανούς να οδηγήσουν σε μικρή παραγωγή σταφυλιών ώστε αυτά να δώσουν κρασί με υψηλή ποιότητα. Ο συγγραφέας είναι γνωστός για τα βιβλία του οινολογίας, γευσιγνωσίας και αποσταγμάτων. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έγινε οινολόγος και κατόπιν γευσιγνώστης κρασιών στο Ιστιτούτο Οινολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό της Γαλλίας από όπου πήρε το πτυχίο Τεχνολόγος στην Οινολογία και Αμπελουργία. 


Οινοτεχνία - Η επιστήμη του κρασιού στην πράξη
Παναγιώτης Λ. Τσέτουρας, εκδ. Αθ. Σταμούλης 

oinotexnia.jpg
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που το κλίμα της είναι κατάλληλο για την παραγωγή κρασιών ποιότητας. Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει ένα πλήθος από σπάνιες οινοποιήσιμες ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ειδικά οι λευκές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο της Σαντορίνης, η Βηλάνα της Κρήτης, η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς, η Μαλαγουζιά της Μακεδονίας, η Ντεμπίνα της Ηπείρου, το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, ο Ροδίτης, το Αθήρι, το Αηδάνι, το Σαββατιανό, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, είναι οι πλέον σπάνιες και καλύτερες στον κόσμο. Το ίδιο και οι ερυθρές, παράδειγμα το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και άλλες. Οι ελληνικές βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να διακριθούν και παίρνουν τα περισσότερα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αφενός να διατηρήσουμε αυτό το γενετικό υλικό και αφετέρου να το βελτιώσουμε παντρεύοντας ορισμένες ερυθρές ποικιλίες της χώρας μας που υστερούν με εισαγόμενες από τη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, ώστε να παράγουμε προϊόντα ποιότητας που θα ξεχωρίζουν σε όλες τις αγορές του κόσμου. Αυτό το βιβλίο ενημερώνει τους οινοποιούς, αλλά και όσους θέλουν να ασχοληθούν με το κρασί, για τα νέα δεδομένα της Οινολογίας. Είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο για να βοηθήσει σε πρακτικό επίπεδο εκείνους οι οποίοι ασχολούνται με το κρασί και την ονοποιία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ