- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Μετρόπολις» και «Στάλκερ»: Κλασική επιστημονική φαντασία ανάμεσα στην οθόνη και το χαρτί
Τα δύο βιβλία έγιναν ακόμα διασημότερα χάρη στις ταινίες που ακολούθησαν
Η Επιστημονική Φαντασία, σημαντικός κλάδος της Λογοτεχνίας (ήδη από τα χρόνια του Λουκιανού) και του Κινηματογράφου (ήδη από τα χρόνια του Μελιές), συμβαίνει να είναι μεγάλη μου αγάπη, είμαι άλλωστε μέλος της ΑΛΕΦ (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας), ενώ έχω γράψει και τα σχετικά πεζά.
Σας παρουσιάζω σήμερα δυο βιβλία που έχουν μεγάλη αξία για τρεις κυρίως λόγους:
- Έχουν πολύ ψηλή συγγραφική ποιότητα και πρωτοτυπία τους είναι μοναδική
- Άσκησαν έντονη διακαλλιτεχνική επιρροή
- Έγιναν ακόμα διασημότερα χάρη στις ταινίες που ακολούθησαν.
Γυρισμένο σε ταινία με τον ίδιο τίτλο από το Φριτς Λανγκ (1927), σύζυγο τότε της φον Χάρμπου, έγινε πασίγνωστο σαν κορυφαία υπερπαραγωγή του βωβού σινεμά, με αξέχαστα στοιχεία, επιπλέον του βιβλίου, τους άπειρους κομπάρσους, τα ειδικά εφέ και τις εικόνες της πόλης του 21ου αιώνα.
Θεωρείται πάντα μια από τις κορυφαίες ταινίες στην Ιστορία του σινεμά, κι έχει επηρεάσει πλήθος καλλιτεχνών και μετέπειτα έργων Τέχνης, όχι μόνο στον Κινηματογράφο.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017 από την «Αλεξάνδρεια», σε πολύ καλή μετάφραση του Δημήτρη Αρβανίτη. Περιλαμβάνει, ακόμα, Εισαγωγή του Φόρεστ Άκερμαν και φωτογραφικό παράρτημα με εικόνες από την ταινία του Φριτς Λανγκ, καθώς και την ξακουστή επίσημη αφίσα της.
Πάνω στο βιβλίο αυτό βασίστηκε η μείζων ταινία «Στάλκερ» του Αντρέι Ταρκόφσκι, στον οποίο οι Στρουγκάτσκι έδωσαν έτοιμο σενάριο.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις «ΑΩ», σε μετάφραση του Μανώλη Ασημιάδη. Ο ίδιος έχει γράψει μια εκτενέστατη Εισαγωγή, που ξεκινάει από την αρχική εμφάνιση της Επιστημονικής Φαντασίας στ΄ αρχαία χρόνια και καταλήγει στο συγκεκριμένο έργο των Στρουγκάτσκι. Δικές του είναι και οι υποσημειώσεις, καθώς κι ένα υπέροχο «Αντί Επιλόγου», στο κλείσιμο, με αναλογία ανάμεσα στο βιβλίο και το κατεστραμμένο Τσέρνομπιλ του 1986.
d.fyssas@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Οι ποιητικές συλλογές «Ζητείται φωνή» και «Ιστορίες δαγκωμένων μήλων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ένα βιβλίο για το καινούργιο τοπόσημο «Ζαΐρα» αλλά και για την κληρονομιά ως ευθύνη.
Το χρηματικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας σε όλο τον κόσμο
Όταν η μνήμη διεκδικεί τα αστέρια ή τη σκουριά
Το έργο «The Serpent in the Grove» του Τζαμίρ Ναζίρ χαρακτηρίστηκε «πρωτότυπο, ποιητικό και βαθιά συγκινητικό»
Μια συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Το τούνελ», η Ξένια Κούρτογλου μιλά για τις απώλειες, τους χωρισμούς, τις ανατροπές της ζωής και την ψυχική ανθεκτικότητα, που μας βοηθά να ξανασταθούμε στα πόδια μας.
Ένα μυθιστόρημα για την εξουσία, την οικογενειοκρατία και το τέλος της Δημοκρατίας
Μια συνομιλία για τη Νέα Ιστορία, τη μεγάλη διάρκεια, το «εκ των υστέρων» και την ανάγκη να καταλαβαίνουμε τον κόσμο πριν τον κρίνουμε
Από το Παρίσι του 1950 και την Αθήνα μέχρι την Κόλαση του Δάντη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.