Βιβλιο

«Origin». Γιατί να το διαβάσεις;

Ο Dan Brown ακροβατεί ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη αναζητώντας απαντήσεις (εκδ. Ψυχογιός)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dan Brown, Origin (εκδ. Ψυχογιός)

Υπόθεση: Ο Έντμοντ Κιρς, ένας διάσημος δισεκατομμυριούχος μελλοντολόγος, ετοιμάζεται να αποκαλύψει σε ζωντανή μετάδοση την απάντηση σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Από πού προερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον βρίσκεται ανάμεσα στους επίτιμους προσκεκλημένους στην εκδήλωση στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, καθώς ο Έντμοντ ήταν από τους πλέον αγαπημένους του μαθητές στο Χάρβαρντ. Λίγο πριν τη μεγάλη αποκάλυψη όμως, και ενώ εκατομμύρια ανθρώπων παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα, όλα ανατρέπονται με φρικιαστικό τρόπο. Ο Ρόμπερτ αναγκάζεται να αναλάβει δράση έχοντας στο πλευρό του τη δυναμική Άμπρα Βιδάλ. Τα μέτωπα πολλά καθώς η ιεροσύνη μάχεται να διατηρήσει όρθιο το οικοδόμημα της θρησκείας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραληρούν εξυφαίνοντας θεωρίες συνωμοσίας και τα Βασιλικά Ανάκτορα προσπαθούν να βγουν αλώβητα από τις φήμες και τις υποψίες. Ο χρόνος τρέχει και τα περιθώρια στενεύουν...

Dan Brown, Origin (εκδ. Ψυχογιός)
Συγγραφέας: Ο Dan Brown, ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1964 στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. Εκτός από τον περίφημο «Κώδικα Da Vinci», έχει γράψει άλλα τρία μυθιστορήματα στα οποία κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 52 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του με αφορμή την κυκλοφορία του «Origin» δήλωσε: «Παραδοσιακά, όλοι οι θεοί πέφτουν. Και η ερώτησή μου είναι: "Είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι οι θεοί του σήμερα δεν θα υποφέρουν από την ίδια μοίρα;"[...] Προσωπικά πιστεύω ότι ο πλανήτης μας θα ήταν μια χαρά χωρίς θρησκεία και πιστεύω επίσης ότι εξελισσόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ποιους απευθύνεται: Αν σου αρέσουν τα μυθιστορήματα που χάνονται στον μαγικό κόσμο της κρυπτογραφίας, των συμβολισμών και των ιδιαίτερων ερμηνειών των θρησκειών και της επιστήμης, τότε είσαι φανατικός αναγνώστης των μυθιστορημάτων του Dan Brown και το «Origin» δεν πρέπει να λείψει από τη συλλογή σου.

Θα σε συνεπάρουν:

  1. Οι πλούσιες και γλαφυρές περιγραφές των τοπίων και των αξιοθέατων της Ισπανίας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Dan Brown μελετά κάθε λεπτομέρεια του τόπου που διαδραματίζεται η υπόθεσή του και αναδεικνύει μοναδικά κάθε στοιχείο του. Παραθέτοντας άγνωστες πληροφορίες, ο Brown σου συστήνει τα μνημεία της Ισπανίας, όπως τη σπειροειδή σκάλα της Σαγράδα Φαμίλια, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας από τον χώρο της ζωγραφικής και των γραμμάτων, όπως ο Γκαουντί και ο Μιρό.
  2. Το άνοιγμα του Brown στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις υιοθετώντας τον χαρακτήρα του Ουίνστον. Οι δυνατότητες του υπολογιστή-βοηθού του Έντμοντ φαντάζουν ασύλληπτες και υπερβολικές, όμως στην εποχή της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντομηχανικής τίποτα δεν είναι πια απίθανο. Ο Ουίνστον θα σε μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή και θα μονοπωλήσει τον ενδιαφέρον σου, αν αναλογιστείς πως η δημιουργία του δεν είναι μακριά – αν δεν είναι ήδη πραγματικότητα. 
  3. Η μίξη τόσων αντιφατικών στοιχείων που δεν αφήνει περιθώρια για να βρεις τι θα συμβεί στην επόμενη αράδα. Πόλεμος, πίστη, ιδανικά, αξίες, συγχώρεση, κώδικες, σύμβολα, θεωρίες συνωμοσίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύω, αρχές, μοντέρνα τέχνη γίνονται όλα ένα κουβάρι που σε προκαλεί να αναμετρηθείς μαζί του μέχρι το τέλος.
  4. Οι αμφιβολίες που σκορπά ο Brown με τις εικασίες του αποκρυπτογραφώντας με τον δικό του τρόπο πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, επιστημονικές θεωρίες και πειράματα, φιλοσοφίες και τα πιστεύω θρησκειών, δογμάτων και αιρέσεων. Αν είσαι σκεπτικιστής και ψάχνεις να ανακαλύψεις και εσύ από πού προερχόμαστε και πού πηγαίνουμε, τότε το «Origin» θα σου δώσει το έναυσμα για να ψάξεις την αλήθεια πίσω από τις λέξεις.

Κορυφαία στιγμή: Η σκηνή στην Κάζα Μιλά, όπου ο Λάνγκτον και η Βιδάλ δεν ξέρουν πια ποιον να εμπιστευτούν και κυρίως πώς να κατορθώσουν να διαφύγουν ζωντανοί.

Αν μπορούσα θα άλλαζα:

  1. Την έλλειψη πρωτοτυπίας στο μοτίβο των χαρακτήρων: ο Λάνγκτον βρίσκει πάντα έναν σύμμαχο στο πρόσωπο μιας γυναίκας που διαθέτει γνώσεις υψηλού επιπέδου, ενώ τους καταδιώκει ένας αδικημένος της ζωής που ακολουθεί πιστά τις εντολές των ανωτέρων του θεωρώντας ότι υπηρετεί τον Θεό με τις άνομες και αποτρόπαιες πράξεις του.
  2. Το μυστικό που αποκαλύπτει ο βασιλιάς της Ισπανίας στον γιο του.  Είναι το λιγότερο άστοχο σε μια περιπέτεια μυστηρίου, συμβόλων και γρίφων, και δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα στην εξέλιξη της πλοκής.

Φράση που ξεχώρισα: «[...]όταν ένας υπολογιστής δημιουργεί τέχνη, ποιος είναι ο καλλιτέχνης; Ο υπολογιστής ή ο προγραμματιστής; [...] Η τέχνη είναι αυτή που μας καθιστά ανθρώπους;
Ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ο χαρακτήρας του Robert Langdon πήρε το όνομά του από τον John Langdon, καθηγητή τυπογραφίας ο οποίος είναι γνωστός για τα πολύπλοκα αμφιγράμματά του, τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο «Άγγελοι και δαίμονες».
Μετάφραση: Ανήκει στον Χρήστο Καψάλη και είναι πολύ καλή, όμως δεν έχουν μεταφραστεί όλες οι ισπανικές φράσεις προκαλώντας πρόβλημα στον αναγνώστη καθώς προσπαθεί να καταλάβει από μόνος του τι σημαίνει αυτό που διαβάζει.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ