«Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια». Γιατί να το διαβάσεις;
40 μοναδικές Ελληνίδες μέσα από τη ματιά της Κατερίνας Σχινά και τα σκίτσα 16 εικονογράφων
Υπόθεση: Η συγγραφέας Κατερίνα Σχινά αφηγείται με αμεσότητα και απλά λόγια την ιστορία ζωής 40 Ελληνίδων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εστιάζοντας στην αποφασιστικότητα και στο πάθος τους για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ξεπροβάλλουν γνωστές προσωπικότητες όπως η Πηνελόπη, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ζωρζ Σαρή αλλά και γυναίκες λιγότερο γνωστές στην πλειονότητα των Ελλήνων, όπως η Αγνοδίκη, η Κούλα Πράτσικα, η Τζίνα Μπαχάουερ.
Σαράντα γυναίκες, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, διαφορετικές εποχές, με διαφορετικά όνειρα, που κατόρθωσαν να υπερβούν εμπόδια και δυσκολίες και να διαπρέψουν, κληροδοτώντας μας μια σπουδαία παρακαταθήκη. Η σκληρόδετη έκδοση απογειώνεται με τα εξαιρετικά πορτρέτα των γυναικών που έχουν φιλοτεχνηθεί μοναδικά από 16 εικονογράφους με ξεχωριστό ύφος και στυλ.
Συγγραφέας: Η Κατερίνα Σχινά είναι κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, με πλούσιο συγγραφικό έργο, διακρίσεις και σπουδαίες δράσεις στον τομέα του πολιτισμού.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όλη την οικογένεια – είναι ένα βιβλίο για παιδιά άνω των 7 ετών, για εφήβους, για ενήλικες, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πόσες σπουδαίες προσωπικότητες έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον τόπο και να διδαχθούν από τα επιτεύγματά τους.
Θα σε συνεπάρουν:
- Η προσωπική μάχη κάθε Ελληνίδας ενάντια στις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας που έζησε, απέναντι σε στερεότυπα, προκαταλήψεις και ανυπέρβλητες αντιξοότητες. Η δύναμη της κάθε ψυχής που αρνήθηκε να συμβιβαστεί, κατόρθωσε να βρει τον δρόμο της και να μεγαλουργήσει.
- Η περηφάνια που θα νιώσεις ανακαλύπτοντας σπουδαίες προσωπικότητες από διάφορους τομείς. Μια περηφάνια που, χωρίς να το αντιληφθείς, σε κινητοποιεί να θέσεις νέους στόχους, να αναθεωρήσεις τι είναι αδύνατο να πετύχεις και να μην παραδίνεσαι αμαχητί.
- Πόσο όμορφο είναι να μοιράζεσαι ένα βιβλίο με όλη την οικογένεια! Οι «ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» αποτελεί το έναυσμα για μακροσκελείς συζητήσεις, για αναζήτηση νέων πληροφοριών στο διαδίκτυο ή/και στη βιβλιοθήκη με σκοπό να μάθεις περισσότερα για την προσωπικότητα που άγγιξε περισσότερο τον καθένα, για γνωριμία με κομμάτια της ιστορίας, του πολιτισμού, της πολιτικής, του αθλητισμού, της παράδοσης, των τεχνών.
- Ο δρόμος της αφοσίωσης και της πίστης σε ό,τι αγαπάς που αναδεικνύεται μέσα από τις ιστορίες αυτές, κυρίως για τη νέα γενιά, αλλά και το μήνυμα ισότητας που προάγεται με έμμεσο τρόπο.
Κορυφαία στιγμή: Όταν ανακαλύπτεις προσωπικότητες που δεν γνώριζες, δεν έχεις ακούσει ποτέ, και που με τον αδιάκοπο –και μοναχικό πολλές φορές - αγώνα τους έθεσαν τις βάσεις για να μπορούν σήμερα οι γυναίκες να αξιώνουν μια καλύτερη θέση σε πολλούς ανδροκρατούμενους τομείς.
Αν μπορούσα θα άλλαζα: Το πλήθος των πληροφοριών που παρέχονται για κάθε γυναίκα. Θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή τους ή/και για το έργο τους.
Φράση που με άγγιξε: «Για να αλλάξουμε τον άνθρωπο, πρέπει πρώτα εμείς να γίνουμε άνθρωποι», έλεγε η Ρόζα Ιμβριώτη, σπουδαία παιδαγωγός και αγωνίστρια.
Διαβάστε ένα απόσπασμα από «Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.