Βιβλιο

Νίκος Καζαντζάκης: Θεατρικός, τηλεοπτικός, κινηματογραφικός

Ο Σ.ΕΚ.Β. τιμά τον συγγραφέα με μια εκδήλωση στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371732-767966.jpg

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες και ο πιο πολυμεταφρασμένος. Ασχολήθηκε με τα περισσότερα λογοτεχνικά είδη. Είναι ένας πνευματικός άνθρωπος με οικουμενικό χαρακτήρα που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του και με το έργο του επηρέασε τις τέχνες του θεάματος, καθώς έργα του έχουν μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή αλλά και τη μεγάλη οθόνη.

Όπως λέει και ο ίδιος ο Καζαντζάκης, όλοι οι ήρωες των έργων του είναι ανέλπιδοι πολεμιστές. Πολεμάνε για την ψυχή τους, να μην την αφήσουν να γονατίσει, να μπορεί ο εφήμερος άνθρωπος να νικήσει το αθάνατο σκοτάδι. Είναι πολεμιστές άγιοι σε μια διαδικασία διαρκούς ανάβασης. Ελεύθεροι από το φόβο περνούν μέσα από την Κόλαση για να φτάσουν στον Παράδεισο και μετουσιώνουν το σκοτάδι σε φως, σωτηρία και ελευθερία.

Νίκος Καζαντζάκης

Αυτόν τον άνθρωπο και συγγραφέα θέλει να τιμήσει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου με την εκδήλωση «Νίκος Καζαντζάκης. Θεατρικός, τηλεοπτικός, κινηματογραφικός», στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ενώ θα προβληθεί και η ταινία «Νίκος Καζαντζάκης. Ακροβάτης πάνω από το Χάος» του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης ο Θανάσης Αγάθος (Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας) και ο Πάνος Αγγελόπουλος (σκηνοθέτης της παράστασης του φιλοσοφικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, «Ασκητική») ενώ αποσπάσματα της παράστασης θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου, Tάσος Νούσιας και Μαρία Κίτσου. Η παράσταση θα παιχτεί στο Ηρώδειο την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης και εκδότης Γιάννης Σολδάτος.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 20.30. Στο χώρο εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου


Δείτε πληροφορίες για το φεστιβάλ στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκδόσεις Utopia: «Αθέατος Βίος» του Νικολό Αμανίτι | «Το κακό που δεν υπάρχει» της Τζούλια Καμινίτο
«Αθέατος Βίος» και «Το κακό που δεν υπάρχει»: δύο μυθιστορήματα για όσα κρύβουμε από τον κόσμο – και από τον εαυτό μας

Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή

«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε, εκδόσεις Διόπτρα
«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε: Το ταξιδιωτικό βιβλίο ενός απρόθυμου ταξιδευτή

Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.

Βασίλης Καραποστόλης
Βασίλης Καραποστόλης: «Όταν παύουν τα αισθήματα, πληθαίνουν οι παραισθήσεις»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY