Βιβλιο

Πέντε ελληνικά θεατρικά έργα με προοπτικές διεθνούς καριέρας

Το «The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays» περιλαμβάνει έργα καταξιωμένων συγγραφέων μεταφρασμένα στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Oberon

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351816-729930.jpg

Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο κι αυτό φαίνεται από τη νέα συνεργασία του Oberon Books, ενός από τους πιο γνωστούς εκδοτικούς οίκους που δραστηριοποιείται στο χώρο των παραστατικών τεχνών, με τις εκδόσεις Σοκόλη. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι το «The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays», μια συλλογή στην αγγλική γλώσσα της Σύγχρονης Γενιάς Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

«The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays», εκδ. OberonΑυτός ο τόμος αποτελεί την πρώτη μεγάλης εμβέλειας ανθολογία σύγχρονων ελληνικών έργων στα αγγλικά, καθώς η συλλογή «Σύγχρονο ελληνικό θέατρο» (1999, εκδ. Arcadia) είχε περιορισμένη κυκλοφορία.

Το «The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays» περιλαμβάνει πέντε αυτοτελή έργα καταξιωμένων θεατρικών συγγραφέων. Η «Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου, ο λυρικός μονόλογος «... και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου, η κωμικοτραγική «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, το σκοτεινό «Wolfgang» του Γιάννη Μαυριτσάκη και το ανατρεπτικό «Angelstate» της Νίνας Ράπτη είναι έργα που «ξεφεύγουν από τα όρια της εντοπιότητας και πραγματεύονται καθολικές αλήθειες. Ακόμα και αν εκτυλίσσονται στην Ελλάδα, δεν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια», όπως διευκρινίζει η επικεφαλής των ελληνικών εκδόσεων.

Τη Γενική Εισαγωγή στον τόμο έκανε ο Γιώργος Πεφάνης (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών) και τις επιμέρους εισαγωγές οι Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Μαρία Καρανάνου (Θεατρολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Εκδόσεων Εθνικού Θεάτρου, κάτοχος ΜΑ Applied Drama, University of Exeter), Δήμητρα Κονδυλάκη (Σύμβουλος Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στο Φεστιβάλ Αθηνών για το Σύγχρονο Θέατρο, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Σορβόνης, δραματολόγος-μεταφράστρια) Ειρήνη Μουντράκη (Θεατρολόγος, Κριτικός Θεάτρου, Υπεύθυνη Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, ιδρύτρια του The Greek Play Project) και Γιώργος Σαμπατακάκης (M.Phil., Cambridge; Ph.D., London, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας στο Παν/μιο Πατρών).

«The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays», εκδ. Oberon

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ