Βιβλιο

Ποια είναι η «Διαδρομή» των προσφύγων;

11 φωτορεπόρτερ παρουσιάζουν το βιβλίο «The Itinerary» στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341453-710095.jpg

Τι σημαίνει να ξεκινήσεις μία διαδρομή προς την Ευρώπη; Ειδικά εάν αυτό συνεπάγεται να διασχίσεις θάλασσες, βουνά, παράξενες και άγνωστες πόλεις και αφιλόξενα τοπία;

Ενώ τα μονοπάτια που πήραν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην Ευρώπη έχουν τύχει της υπερβολικής προσοχής των μέσων ενημέρωσης, λείπουν οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, της «Διαδρομής», παρότι είναι ζωτικής σημασίας. Έντεκα φωτορεπόρτερ (photojournalists) συνδυάζουν τις μοναδικές τους ματιές σε ένα φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο «Η Διαδρομή» που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 19.00.

gallery 1

Έντεκα φωτογράφοι (Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas, Orestis Seferoglou) καταγράφουν και παρουσιάζουν με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής των προσφύγων και την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς.

Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, την Ειδομένη, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία  − τη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» (Balkan Route). Επίσης, μερικές από τις φωτογραφίες πάρθηκαν στα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού των προσφύγων, όπως το Ιράκ, τη Συρία και τη Υποσαχάρια Αφρική. Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά.

 

Ένα ισχυρό και ευαίσθητο, αλλά στοιχειωμένο ταξίδι στη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση. Σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης.

Ποιος είναι «ένα πρόσωπο που φεύγει αναζητώντας το καταφύγιο ή την ασφάλεια, ειδικά σε μια ξένη χώρα»; Τι είναι μια «ξένη χώρα», «πολιτική αναταραχή», και όροι όπως «δραπετεύουν» και «ασφάλεια»;

Το βιβλίο (τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν για τη στήριξη των προγραμμάτων της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα) είναι μια απόπειρα να θιγούν με μια οπτική μορφή διάφορες πτυχές του κεντρικού ερωτήματος «τι είναι πρόσφυγας;» μέσα από έντεκα φωτογραφικές γωνίες που δίνουν το πλεονέκτημα της αποφυγής της προσχηματικής γνώσης. Θίγει όμως παράλληλα και το κρίσιμο ζήτημα του τέλους της διαδρομής, το οποίο δεν είναι ορατό. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο έντεκα «σιωπηλών μαρτύρων» μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής µας, έτσι ώστε κανείς να µην μπορεί να πει «Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε».

gallery 2

Στην παρουσίαση του βιβλίου, θα μιλήσουν η Λώρα Παππά, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος (Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»). Θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό οι 11 δημιουργοί του βιβλίου (Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas, Orestis Seferoglou).

Info: Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, 19.00. Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Είσοδος ελεύθερη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.