Βιβλιο

Είσαι του διαβάσματος; Να πού πρέπει να πας την Κυριακή

Φιλικές τιμές και γνωριμία με συγγραφείς στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ που το γιορτάζει 

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328869-681960.jpg
Θανάσης Καρατζάς

Αυτή η Κυριακή ανήκει στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ, όπου Ραχήλ βλέπε Καπόν. Την αξιαγάπητη, δηλαδή, γυναίκα και δυναμική επιχειρηματία των εκδόσεων Καπόν, που μαζί με τον σύζυγό της Μωυσή άνοιξαν πριν κάποιους μήνες το νέο τους βιβλιοπωλείο. Δύο σπάνιοι άνθρωποι που έχουν αφιερωθεί στο βιβλίο, διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή. Αντί εγκαινίων, θέλησαν να κάνουν , όπως συνηθίζουν, κάτι πιο δημιουργικό. Αντί να καλωσορίσουν επίσημα τους αναγνώστες στον νέο τους χώρο με μία βαρετή συνάθροιση εγκαινίων, στήνουν μια μεγάλη γιορτή, όπως ταιριάζει στην πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη και στο ξεχωριστό βιβλιοπωλείο τους.

Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το απογευματάκι οι πόρτες του βιβλιοπωλείου μένουν ανοιχτές και υποδέχονται κόσμο, συγγραφείς και ακαδημαϊκούς. Όσο οι συζητήσεις  δίνουν και παίρνουν, οι συγγραφείς  υπογράφουν τις πολύτιμες εκδόσεις των Καπόν και το ταμείο «χτυπάει» χωρίς σταματημό φιλικές τιμές. Αρχαιολογία, Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Ιστορία και Λογοτεχνία είναι τα θέματα φωτιά που θα σχολιαστούν από τους καλύτερους του είδους σε μία μέρα αφιερωμένη στο βιβλίο. Μια γιορτή που τιμά τις σελίδες που λατρεύουν οι Καπόν, την εξαιρετική πορεία των εκδόσεών τους, τις βραβεύσεις τους και το μεράκι τους γι’ αυτή τη δουλειά που τους κάνει διαχρονικούς.

βιβλιοπωλείο, εκδόσεις Καπόν, συγγραφείς, βιβλίο, εγκαίνια, Το Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ

Φωτό: Θανάσης Καρατζάς

Μετά από 36 χρόνια παρουσίας οι πολυτελείς  εκδόσεις της κυρίας Καπόν βρίσκονται συγκεντρωμένες στο δικό τους χώρο κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό της για ένα βιβλιοπωλείο. Στο «Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ», όπως το ονόμασε ο Μωυσής Καπόν, στήριγμά της και άγρυπνο μάτι που εμμένει στην λεπτομέρεια. Έτσι θα τα επιβλέπει όλα και την Κυριακή  και μαζί με την Ραχήλ θα σε υποδεχτεί με ένα ζεστό χαμόγελο. Αν μάλιστα πιάσετε κουβέντα για κάποιο βιβλίο τους, θα μάθεις πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες και θα γνωρίσεις δύο ξεχωριστές προσωπικότητες.

Στις 12 το μεσημέρι, ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος θα αναφερθεί σε  επίκαιρα γεγονότα που ταράζουν τα νερά της σύγχρονης αρχαιολογίας. Θα ανταλλάξει απόψεις με τον αρχιτέκτονα και ιστορικό τέχνης Γιάννη Παπαϊωάννου, που θα  μιλήσει για τον δικό του προσωπικό τρόπο ανάγνωσης και πρόσληψης της τέχνης σε έναν ζωντανό διάλογο με το κοινό. Στις 2 μ.μ., η καθηγήτρια της ιστορίας της τέχνης Μελίτα Εμμανουήλ θα σχολιάσει τις σύγχρονες προσεγγίσεις της τέχνης, όπως προβάλλονται μέσα από το βιβλίο της «Ιστορία της τέχνης από το 1945 σε πέντε ενότητες». Μετά από ένα διάλειμμα, στις 4 μ.μ., ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος θα μιλήσει για ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που σφράγισαν τη νεώτερη Ιστορία μας, θεματολογία που τον απασχολεί συστηματικά στα βιβλία του. Στις 5 μ.μ. η γιορτή τελειώνει με την Αθηνά Κακούρη, που με την πείρα της στη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων και με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της «Τα δύο Βήτα», θα μιλήσει για το θέμα «Μυθιστόρημα, Ιστορία, Ιστορικό Μυθιστόρημα – πού συμπίπτουν αυτά τα τρία είδη και πού αντιδιαστέλλονται».

βιβλιοπωλείο, εκδόσεις Καπόν, συγγραφείς, βιβλίο, εγκαίνια, Το Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ

φωτό: Θανάσης Καρατζάς

Πριν αφήσεις το όμορφο βιβλιοπωλείο και κατηφορίσεις την Πλουτάρχου, ρίξε μια ματιά και στους νέους τίτλους του Οκτωβρίου. Μόλις κυκλοφόρησε Η «Ροτόντα της Θεσσαλονίκης και τα ψηφιδωτά της» των Hjalmar Torp και Bente Killerich, το «Ιουδαίοι και Έλληνες-Διαχρονικοί διαλογισμοί» του Ηλία Σαμπετάι με τη θεολογική και ιστορική σκοπιά ενός Έλληνα Ραβίνου, το «1918–1920. Η Υπόθεση του Δεύτερου Υποβρυχίου, Ένα επεισόδιο της εποχής του διχασμού», σε επιμέλεια του Δημητρίου Στ. Φεσσά για την άγνωστη τύχη των δύο αξιωματικών που συμμετείχαν στη μυστική αποστολή του δεύτερου γερμανικού υποβρυχίου που αποβιβάστηκε στις αρχές του 1918 στις ακτές της Μεσσηνίας και το «Εξόριστη σε τρεις ηπείρους - Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής», της Μίριαμ Φρανκ που αφηγείται με απολαυστικές, χειροπιαστές λεπτομέρειες την ιστορία μιας πλανόδιας ζωής σε μετάφραση Καρίνας Λάμψα.

Info: Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Πλουτάρχου 22, 2107241442, Fb: Το Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ