Βιβλιο

Ο Samuel Bjork φέρνει το θρίλερ στην Αθήνα

Ένας κορυφαίος εκπρόσωπος του σύγχρονου σκανδιναβικού νουάρ μιλά στην A.V. λίγο πριν συναντήσει το ελληνικό κοινό του

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 585
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326513-674191.jpg

Το πρόσωπο του νέου Nordic Noir έχει νορβηγικά χαρακτηριστικά και κοντράρει σε πωλήσεις και κριτικές τον Jo Nesbo. Συγγραφέας των «Παγωµένος άγγελος» και «Η κουκουβάγια» (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα), δηµιουργός του συναρπαστικά ευανάγνωστου ερευνητικού ντουέτου Χόλγκερ Μουνκ και Μία Κρούγκερ, ο Samuel Bjork γράφει το είδος του καθηλωτικού και ολοκληρωµένου αστυνοµικού που θα σε ταξιδέψει µέχρι το τέλος της νύχτας.  Η A.V. µίλησε µε τον συγγραφέα που διαβάζεται σε 30 χώρες. 

Συνθέτης, µουσικός µε δισκογραφία, συγγραφέας θεατρικών έργων, µεταφραστής του Σαίξπηρ, µυθιστοριογράφος. Πώς κατορθώσατε τόσα πολλά, τόσο γρήγορα; Τίποτε δεν έγινε σε µια νύχτα. Μπήκα στο θέατρο στα 16 µου, έγραψα για πρώτη φορά στα 21 και έκτοτε εξερευνώ κάθε τοµέα ενδιαφέροντος αντλώντας έµπνευση από τους ανθρώπους που συναντώ. Μοιάζουν πολλά, ωστόσο πρόκειται για µια περίοδο 25 ετών.

Τι σας ενέπνευσε να καταπιαστείτε µε το αστυνοµικό; Είχα µόλις ολοκληρώσει µια µετάφραση του Σαίξπηρ και δούλευα πάνω σε ένα βιβλίο το οποίο κατά κάποιο τρόπο αργοπέθαινε, εποµένως διαπίστωνα κάποιο κενό. Έπληττα και δεν έβρισκα τίποτα το ενδιαφέρον για να ασχοληθώ. Αποφάσισα ότι ήταν η κατάλληλη στιγµή για να αναδηµιουργήσω τον εαυτό µου. Η συµφωνία ήταν ότι αν καταπιεστώ θα τα παρατήσω, όµως λάτρεψα κάθε στάδιο της διαδικασίας. Ήταν επίσης απλούστατο. Το πρώτο βιβλίο γράφτηκε σχεδόν µόνο του.  

Στα βιβλία σας έχει πάντα κρύο και σκοτεινιά. Γιατί ποθούµε τόσο πολύ εµείς οι αναγνώστες να γίνουµε µέρος ενός τόσο δυσοίωνου κόσµου; Το σκότος, το κρύο και το δράµα είναι πάντοτε ενδιαφέροντα. Προσπαθώ να γράφω όσο πιο οπτικά γίνεται, ώστε ο αναγνώστης να µπορεί να µεταφερθεί στο τοπίο των έργων µου. Ο στόχος είναι να γίνεσαι µέρος του, αντί να τον παρατηρείς από απόσταση, και πιστεύω ότι έχω κατορθώσει να µεταφέρω στο κοινό αυτό το εφέ. 

Είστε ικανοποιηµένος από το δίδυµο των πρωταγωνιστών σας; Πρόκειται για προεκτάσεις της δικής σας προσωπικότητας; Ή µήπως το αντίθετο; Στο δικό µου σύµπαν, η Μία και ο Μουνχ είναι υπαρκτοί µε σάρκα και οστά, απολαµβάνω πολύ την παρέα τους. Θα έλεγα ότι ο Μουνχ δανείζεται από τη διαλλακτική και προστατευτική πλευρά µου, ενώ η Μία υπακούει στις πιο άγριες υπαρξιακές προεκτάσεις µου. 

Οφείλει ένα καλό αφήγηµα να προεκτείνεται σε κοινωνικούς προβληµατισµούς; Πώς ανταποκρίνονται οι αναγνώστες σας στα ευρύτερα ερωτήµατα που θέτει η «Κουκουβάγια»; Ένα µυστήριο «whodunit» δεν µου αρκεί, µια ιστορία πρέπει να έχει βαθύτερο περιεχόµενο για να είναι ενδιαφέρουσα. Οι αναγνώστες εκδηλώνονται µε λογιών τρόπους, σε µεγάλο ποσοστό πάντως εκτιµούν τα υποστρώµατα του έργου. 

Το σύγχρονο αστυνοµικό χρωστά πολλά στη Σκανδιναβία. Πού αποδίδετε την παγκόσµια εξάπλωσή του; Πρόκειται για µια ερώτηση που δέχοµαι τακτικά, στην οποία εξακολουθώ να δυσκολεύοµαι να απαντήσω. Διαθέτουµε σίγουρα µια µακρά παράδοση υπαρξιστικής λογοτεχνίας εδώ στο βορρά, γεγονός που σίγουρα παίζει ρόλο στη σκανδιναβική ιδιαιτερότητα.

Πού έγκειται η ισορροπία ανάµεσα στο συναρπαστικό αίνιγµα και το κοινωνικό σχόλιο που επιδιώκετε στα βιβλία σας; Τι σας εξιτάρει περισσότερο; Η ιστορία καθαυτή είναι ασφαλώς κεφαλαιώδης – όλα περιστρέφονται γύρω της. Η ισορροπία στο µείγµα µοιάζει µε τα µαθηµατικά ή τη µαγειρική. Υπάρχουν ορισµένα µυστικά συστατικά, τα οποία θα µου επιτρέψετε να κρατήσω για τον εαυτό µου. 

Ποιος καλλιτέχνης θα ήταν ιδανικός για να µεταφέρει τη δουλειά σας στον κινηµατογράφο ή τη δισκογραφία; Παραείναι πολλοί. Στο σινεµά θα µπορούσα να αναφέρω τον Paul Thomas Anderson ή τους αδελφούς Κοέν, ενώ στη µουσική θεωρώ ιδεατούς τους Sigur Ros και τους My Bloody Valentine. 

Πόσο µακριά σκοπεύετε να φτάσετε τη σειρά των Μία και Μουνχ; Να περιµένουµε καλύτερες µέρες για τους µαρτυρικούς χαρακτήρες σας; Η ιδέα είναι να πρωταγωνιστήσουν σε έξι βιβλία, και στη συνέχεια θα δω αν το εγχείρηµα φαντάζει ακόµη φρέσκο και ζωντανό. Φωτεινές µέρες θα έρθουν οπωσδήποτε, ιδιαίτερα για τη Μία Κρούγκερ. Γράφω την τρίτη συνέχεια αυτό το διάστηµα και τα πηγαίνει ήδη καλύτερα. Ευελπιστώ να τη φέρω σε ειρήνη µε τους δαίµονές της. 


iNFO: Την Τετάρτη 12/10 (19.00) θα συναντήσει το ελληνικό κοινό του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγµατος. Το προνόµιο της ξεχωριστής αυτής γνωριµίας µας προσφέρουν οι εκδόσεις Διόπτρα, η Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ