Βιβλιο

Λεπτομέρειες 416

● Όταν τα κρατικά βραβεία δίνονται σε άσχετους, διαμαρτυρόμαστε. Όταν δίνονται όχι απλώς σε σχετικούς αλλά σε πλειστάκις βραβευμένους αναρωτιόμαστε:

43714-98169.jpg
Σταυρούλα Παπασπύρου
ΤΕΥΧΟΣ 416
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30970-69710.jpg

● Όταν τα κρατικά βραβεία δίνονται σε άσχετους, διαμαρτυρόμαστε. Όταν δίνονται όχι απλώς σε σχετικούς αλλά σε πλειστάκις βραβευμένους –Βαλτινό, Αγγελάκη-Ρουκ, Σωτηροπούλου– επικροτούμε, αλλά κι αναρωτιόμαστε: λίγη τόλμη, λίγο παραπάνω ρίσκο από την επιτροπή υπό τον Νίκο Δαββέτα, τι θα κόστιζε;

●Ο Πιέρ Ασουλίν εξακολουθεί να μην εκτιμά τον Μισέλ Ουελμπέκ. Δεν ξέρω τι αποτύπωμα θα αφήσει ο ίδιος ως μυθιστοριογράφος, αλλά ως επαγγελματίας blogger (www.larepubliquedeslivres.com) και ως λογοτεχνικός ρεπόρτερ σε κρίσιμα πόστα (βλ. επιτροπή Γκονκούρ) ασκεί καταλυτική επιρροή στον παρισινό εκδοτικό μικρόκοσμο. «Κάτι που μάλλον θα ’χουν στο νου τους όσοι κρίνουν τα γραπτά σας, έτσι δεν είναι;» Να τι θα ’θελα να τον ρωτήσω στον «Ιανό» τις προάλλες, αλλά δεν τόλμησα.

●Εκεί έμαθα και τα της Fnac, που έφυγε από την Ελλάδα άρον άρον: έχει βάλει πωλητήριο εδώ και πέντε χρόνια, αλλά αγοραστής ακόμα να βρεθεί. Κι ως ιδιοκτήτρια... άπειρων τ.μ. στη Γαλλία, αντικαθιστά στα ράφια τα βιβλία με ψηφιακές συσκευές. «Ό,τι βρίσκεται ανάμεσα στο amazon και το ανεξάρτητο, συνοικιακό βιβλιοπωλείο που συσπειρώνει αναγνώστες, θα εξαφανιστεί» ισχυρίζεται ο Ασουλίν.

●Εδώ πάντως η Public ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τουλάχιστον τριάντα (!) νέα υποκαταστήματα, ο Ευριπίδης του Χαλανδρίου μόλις εγκαινίασε τον τρίτο κρίκο του στην Κηφισιά, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκκλήσεις για τη διάσωση του πιο ιστορικού από τα ιστορικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας...

●«Αν μας ενδιαφέρει ακόμα η γνώμη των διανοουμένων» έλεγε ο Ασουλίν εκείνο το βράδυ, «είναι επειδή όντως υπήρξαν διανοούμενοι που καθοδηγούσαν συνειδήσεις – στο παρελθόν». Με την ευκαιρία σάς παραπέμπω στο κεφάλαιο περί «κουλτουριάρηδων» στο αυτοβιογραφικό δοκίμιο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Το τελευταίο τέταρτο» (Πόλις) και στο «Ο καλλιτέχνης και η εποχή του» του Καμί (Καστανιώτης).

●Το αντίστοιχο των σουβλατζίδικων στη βιβλιαγορά: τα «εθιστικά», «προκλητικά» μυθιστορήματα που προτείνονται ως ό,τι καλύτερο μετά τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι». Πατάκης, Ψυχογιός, Mίνωας, Λιβάνης... μπήκε και το Μεταίχμιο στο χορό μ’ ένα «αδιανόητα σέξι» –τάχα μου– κοκτέιλ έντασης και έρωτα για νεανικό κοινό. Στηρίζω τους γονείς που προωθούν Εμπειρίκο και «Μεγάλο Ανατολικό»! 

stavroulapapaspirou@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.