Βιβλιο

Λεπτομέρειες 397

Κατηφορική –όχι όμως σε δραματικό βαθμό– και η πορεία της βιβλιοπαραγωγής

43714-98169.jpg
Σταυρούλα Παπασπύρου
ΤΕΥΧΟΣ 397
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23315-51613.jpg

● Τι συνδέει την αυτοβιογραφία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου («Ηθοποιός αμέσου δράσεως») με τη βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα («Η κυρία με τα μαύρα») από την ιστορικό Μίτση Πικραμένου;  Ένα «Τετράγωνο». Ο οίκος του Νίκου Μουρατίδη, από τον οποίο κυκλοφορούν, πέρα από τα δικά του, καμιά σαρανταριά βιβλία όλων των ειδών. Ξέρετε κι άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ή τηλε-πανελίστες που, μεσούσης της κρίσης, επένδυσαν σε λέξεις τις οικονομίες τους;

● Οι πρώτες πληροφορίες από το «Παρατηρητήριο» του ΕΚΕΒΙ, που μελετά τους ισολογισμούς του δύσκολου 2011: ο Πατάκης εξακολουθεί να έχει κέρδη (513 εκ.), μολονότι ο τζίρος του έπεσε κατά 11%. Αντίθετα, η εκδοτική του Λιβάνη μπήκε μέσα κατά 2,4 εκ. ευρώ. Ενώ ο Καστανιώτης, για πρώτη φορά στην ιστορία του, εμφανίζεται ζημιογόνος (-163 εκ.) και με πωλήσεις μειωμένες κατά 24%.

● Κατηφορική –όχι όμως σε δραματικό βαθμό– και η πορεία της βιβλιοπαραγωγής. Αν το 2009 εκδόθηκαν πάνω από 9.700 νέοι τίτλοι, πέρσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν 1.000 λιγότεροι. Το εντυπωσιακό είναι πως, επίσης για πρώτη φορά, τα ελληνικά μυθιστορήματα (507) ξεπέρασαν τα ξένα (453) σ’ ένα τοπίο πλημμυρισμένο από άγνωστα  ονόματα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσοι που να ελπίζουν να ανακαλύψουν μια νέα Λένα Μαντά...

● Άλλη ιστορία προκύπτει διαβάζοντας μόνο τις αριστερές σελίδες, κι άλλη αν τις διαβάζεις συνεχόμενα με τις δεξιές... Ποια είναι η Αρίστη Προυσσιώτη, που υπογράφει το παιγνιώδες «Θρόισμα των εκδοχών» (Μελάνι); Έχω την υποψία ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που υπογράφει ως Σταύρος Κρητιώτης (βλ. «Το μηνολόγιο ενός απόντος»), αλλά δεν φυλάω και σταυρό.

● Λαχτάρησε τις προάλλες η Πόπη Γκανά, με τη φωτιά σε πολυκατοικία της Υψηλάντου, στο υπόγειο της οποίας βρίσκεται αποθηκευμένο όλο το στοκ του «Μελανιού». Τελικά οι ζημιές –διόλου αμελητέες– προκλήθηκαν από τα νερά των πυροσβεστικών κρουνών.

● Όσοι εκτιμούν το σκληρό ρεαλισμό του Θανάση Σκρουμπέλου έχουν διπλό κίνητρο ν’ αγοράσουν τη νέα νουβέλα του. Μέρος των εσόδων της «Ιστορίας της Βέρας Παλμ» (Τόπος), με ηρωίδα μια μαύρη μετανάστρια-πόρνη στην Αθήνα, προορίζεται για τους πρόσφυγες μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

● Σάββατο πρωί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, αφιέρωμα σε δύο νομπελίστες: τον Αντρέ Ζιντ και τον Ροζέ Μαρτέν ντι Γκαρ. Οι «Τιμπώ» του τελευταίου (Εστία), οικογενειακή σάγκα και χορταστική τοιχογραφία της Γαλλίας παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επιβάλλεται να μπουν στη βαλίτσα των διακοπών!

stavroulapapaspirou@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ