Βιβλιο

Λεπτομέρειες 395

«Να ποιος πρέπει να είναι ο κανόνας» εικάζει η Ενράιτ

43714-98169.jpg
Σταυρούλα Παπασπύρου
ΤΕΥΧΟΣ 395
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22967-50735.jpg

● Το πρώτο διδακτορικό που κατατέθηκε στο Πάντειο για τον «Μικρόκοσμο του Mall», τώρα και στα βιβλιοπωλεία. Τρία χρόνια επιτόπιας έρευνας –επί «ευημερίας»...– και μια βιβλιογραφία που περιλαμβάνει από Φρόιντ, Φουκό, Γκι Ντεμπόρ και Μποντριγιάρ μέχρι Καστοριάδη, Ηλία Πετρόπουλο και Αρανίτση, σε μια ερεθιστική σύνθεση που ανατέμνει τα δίπολα δημόσιο-ιδιωτικό, βρόμικο-καθαρό, επικίνδυνο-ασφαλές (και) στις συμβολικές τους διαστάσεις. Toυ κοινωνιολόγου Δημήτρη Λάλλα (εκδ. Νησίδες).

● Από τις φθηνότερες κι εντονότερες απολαύσεις: να διαβάζεις ένα μυθιστόρημα που, όταν το αρχίσεις, δεν μπορείς να το αφήσεις. Την υπενθυμίζει ο Άλαν Πέρσι στα «99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα» (Πατάκης), αντλημένα όλα τους από τον ωκεανό αφορισμών του Όσκαρ Ουάιλντ. Την επιβεβαιώνω και πάλι, χάρη στο «Ξεχασμένο βαλς» της Αν Ενράιτ (Καστανιώτης).

● «Να ποιος πρέπει να είναι ο κανόνας» εικάζει η Ενράιτ, καθώς ξετυλίγει με δηλητηριώδες χιούμορ το χρονικό μιας... παραδοσιακής μοιχείας στη μοντέρνα Ιρλανδία: «Οι άνθρωποι προδίδονται σε βαθμό εξωφρενικό προτού επιτευχθεί η ένωση και σε βαθμό αξιοθρήνητο όταν η σχέση λάβει τέλος». Στο μεσοδιάστημα, πάντως, «είναι το ίδιο μουλωχτοί όσο κι ένας υπουργός με τραπεζικές καταθέσεις στις Νήσους Κέιμαν»...

● Mπακόπουλος. Κι έλεγα τι μου θυμίζει αυτό το όνομα... Ε, λοιπόν εκτός από τη Νάταλι υπάρχει και ο Ντιν, ο 42χρονος αδελφός της.  Εκπρόσωπος μιας άλλης Αμερικής –της ανεργίας, των διαλυμένων σπιτικών, των υποβαθμισμένων προαστίων– κι από τους πιο ελπιδοφόρους της γενιάς του σύμφωνα με το «Τime», δεν προσέχτηκε εδώ όσο ο Ευγενίδης ή ο Πελεκάνος. Αναζητείστε το «Σε παρακαλώ, μη γυρίσεις από το φεγγάρι» (Εμπειρία Εκδοτική) και, καλού κακού, πάρτε και λίγα χαρτομάντιλα μαζί σας.

● Ένας σύμβουλος λιγότερος για τον Νώντα Παπαγεωργίου: λύθηκε η συνεργασία του με τον ποιητή Γιάννη Κοντό, δυο χρόνια μετά τη μετακίνηση του τελευταίου από τον Κέδρο, η οποία είχε συνοδευτεί κι από την ηχηρή μεταγραφή στο Μεταίχμιο της πάντα δημοφιλούς Άλκης Ζέη.

● Ο Γιάννης Τροχόπουλος, «ψυχή» επί δεκαετίες της βιβλιοθήκης της Βέροιας, της βραβευμένης από το Ιδρυμα Γκέιτς για τις ψηφιακές της καινοτομίες, μόλις ανέλαβε τα ηνία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μια επιπλέον εγγύηση για την οργάνωση της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, που θα αντικαταστήσει τη μουχλιασμένη, και μια δικλείδα ασφαλείας για τη λειτουργία της όταν περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου. Σιδερένιος!

stavroulapapaspirou@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ