Βιβλιο

Λεπτομέρειες 389

Μετρημένες στα δάχτυλα είναι πια οι νέες εκδόσεις του «Ροδακιού».

43714-98169.jpg
Σταυρούλα Παπασπύρου
ΤΕΥΧΟΣ 389
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21739-48720.jpg

● Μετρημένες στα δάχτυλα είναι πια οι νέες εκδόσεις του «Ροδακιού». Να όμως που μετά τη Στέλλα Παναγιωτοπούλου και τη λεπτοκεντημένη της «Έξοδο προς την Καππαδοκία», ήρθε η σειρά του  Αντώνη Νικολή να κάνει την έκπληξη. Η ιστορία της αλαφροΐσκιωτης και ποικιλοτρόπως κακοποιημένης «Διονυσίας» που εγκαταλείπει την Κω για να εξαϋλωθεί στην... ξελογιάστρα Αθήνα, είναι ένας αναπάντεχος συνδυασμός ηθογραφίας και ερωτικής λογοτεχνίας που σε κρατά ως το τέλος αιχμάλωτο.

● Παρ’ ολίγον γιατρός που τελικά στράφηκε στην κλασική φιλολογία, ο Αντώνης Νικολής με τη στιβαρή πρόζα έχει πίσω του θεατρικά έργα σκηνοθετημένα από τους Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Παπαγεωργίου και τη νουβέλα «Το σκοτεινό νησί» (Εμπειρία-Εκδοτική). Αλίμονο σ’ εκείνους που προβλήθηκαν επί «ευημερίας» ως νέα ταλέντα, δεσμεύτηκαν με συμβόλαιο για ό,τι σχεδόν γράψουν στο μέλλον και τώρα απορρίπτονται ως αντιεμπορικοί...

● Πολύς λόγος γίνεται για τις ψηφιακές αυτοεκδόσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία και για τις περιουσίες που έχτισαν ορισμένοι εν ριπή οφθαλμού, αναλαμβάνοντας ρόλο συγγραφέα, ατζέντη, εκδότη, επιμελητή και πωλητή μαζί. Για να προσγειωθούμε λιγάκι, σας παραπέμπω στη διαδικτυακή εμπειρία του Κυριάκου Αθανασιάδη, γνωστού στους λάτρεις του φανταστικού από παλιά (βλ. «Μικροί κόσμοι», Λιβάνης). Επί ενάμιση μήνα είχε ανεβασμένη, σε κοινή θέα, την ανέκδοτη νουβέλα του «Ζαζά». 900 ξεκίνησαν να τη διαβάζουν, 45 την ολοκλήρωσαν.

● Αυτό το σαββατοκύριακο, Παπαδιαμαντοπούλου 4, η κινητή περιουσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης –λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, έπιπλα, κομπιούτερ– βγαίνει στο σφυρί. Τα χρέη του, θυμίζω, ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Για να δούμε, θα καλυφθούν με το παζάρι;

● «Γιατί πίνεις τόσο πολύ;». Σ’ όποιον απορούσε, ο Γιόζεφ Ροτ έλεγε: «Εσύ νομίζεις ότι θα ξεφύγεις; Κι εσύ θα αφανιστείς»... Ο ίδιος χάθηκε το 1939, στα 44 του, έχοντας ήδη δώσει το αριστουργηματικό «Εμβατήριο του Ραντέσκυ» (Ροές, Άγρα). Το τελευταίο του δημοσιευμένο μυθιστόρημα ήταν το «Χίλιες και δύο νύχτες», που διαδραματίζεται στη λαμπερή Βιέννη του 19ου αιώνα, κι ενώ στην Ευρώπη κυριαρχεί μια απατηλή ειρήνη και μια  ευμάρεια που θ’ αποδειχτεί καταστροφική για τους αφελείς... Το ετοιμάζει ο «Ολκός» σε μετάφραση Γ. Δεπάστα.

● Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή έκανε η δημοσιογράφος Όλγα Μπακομάρου κατά του βιογράφου του Αλέξανδρου Ιόλα Νίκου Σταθούλη, απηυδισμένη από τη συστηματική κλοπή της πνευματικής της ιδιοκτησίας εκ μέρους του (αναφέρεται σε παλιά συνέντευξή της με το συλλέκτη στη «Γυναίκα»). Εντωμεταξύ, στη Γερμανία, αφαιρέθηκε ένας διδακτορικός τίτλος ακόμα, της Μαργαρίτας Μαθιουδάκη. Δύσκολοι καιροί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ