Βιβλιο

Ένα ελληνικό bestseller στη συχνότητα του BBC

Το Σπίτι της Οδού Παραδείσου

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21576-52493.jpg

Ένα ελληνικό μυθιστόρημα θα «φιλοξενηθεί» σε εκατομμύρια νοικοκυριά του πλανήτη από τις 16 Απριλίου και για δύο εβδομάδες. Ο λόγος για το βιβλίο της Σόφκα Ζινόβιεφ, «The House on Paradise Street», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Tο Σπίτι στην Οδό Παραδείσου».

Για δύο εβδομάδες, δύο ηθοποιοί θα διαβάζουν 15λεπτα αποσπάσματα από το βιβλίο, στα πλαίσια της γνωστής εκπομπής "Book at Bedtime", που μεταδίδεται από τη ραδιοφωνική συχνότητα του BBC-Radio 4 σε όλο τον κόσμο.

Το «Σπίτι στην Οδό Παραδείσου», που κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις αρχές Μαρτίου, αφηγείται τη δραματική ιστορία μίας διχασμένης πολιτικά οικογένειας, σκιαγραφώντας συγχρόνως μία τοιχογραφία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στις ταραγμένες πτυχές της, από τα Δεκεμβριανά του ’44, τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη Χούντα, μέχρι και τα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008.

«Το Σπίτι στην Oδό Παραδείσου» έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στον αγγλικό Τύπο. Η επιλογή του για την παρουσίαση από το BBC έγινε ανάμεσα από εκατοντάδες άλλα υποψήφια βιβλία. Εύλογα, οι πωλήσεις του βιβλίου μετά την ανακοίνωση της παρουσίασης από το BBC έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά.

Το περιοδικό Economist χαρακτήρισε το βιβλίο σαν «ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι Έλληνες δεν ανέχονται τις έξωθεν παρεμβάσεις».

Φυσικά, για τον βρετανικό Τύπο επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχουν και οι αποκαλύψεις του βιβλίου για τον ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στον ελληνικό εμφύλιο, μία από τις πλέον «σκοτεινές» σελίδες της βρετανικής πολιτικής ιστορίας.

Το γεγονός πως η Ζινόβιεφ είναι και συμπατριώτισσά τους (ρωσικής καταγωγής ωστόσο) προκαλεί ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Η συγγραφέας ζει στην Ελλάδα από το 2001 και έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα.

Αν θέλεις να ακούσεις τη ραδιοφωνική αφήγηση online στο BBC τις επόμενες δύο εβδομάδες, πάτα εδώ.

 

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ