- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Tι νέα;
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΑΚΗ Το πρώτο λογοτεχνικό καφέ της χρονιάς από τις εκδ. Πατάκη (14/1, 12.00, στο Booze, Κολοκοτρώνη 57)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΑΚΗ
Το πρώτο λογοτεχνικό καφέ της χρονιάς από τις εκδ. Πατάκη (14/1, 12.00, στο Booze, Κολοκοτρώνη 57), όπου ο διευθυντής σπουδών Στρατής Χαβιαράς θα αναλύσει το πρόγραμμα του Β’ κύκλου της «Σχoλής» (διήγημα, νουβέλα, ποίηση κ.ά.). Παράλληλα θα παρουσιαστεί η νέα ενότητα «Συναντήσεις», όπου από τις 18/1 και κάθε Τετάρτη, για 10 εβδομάδες, ένας Έλληνας πεζογράφος συναντάει στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδηµίας 65, Αθήνα) τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και συζητάει μαζί του σε μορφή ταχύρρυθµου σεμιναρίου για το σύνολο της δουλειάς του. Το κοινό συμμετέχει, παρεμβαίνει και συνδιαμορφώνει τη συζήτηση. Το κόστος συμμετοχής είναι € 100 και για τις 10 συναντήσεις και € 15 ανά συνάντηση. Πρόγραμμα: 18/1 Θ. Βαλτινός, 25/1 Ε. Φακίνου, 1/2 Κ. Μουρσελάς, 8/2 Μ. Φάις,15/2 Ν. Παναγιωτόπουλος, 22/2 Γ. Γιατροµανωλάκης, 29/2 Σ. Δηµητρίου, 7/3 Μ. Δούκα, 14/3 Ρ. Γαλανάκη, 21/3 Π. Μάρκαρης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληρ. www.patakis.gr, 210 3650.073 (9 π.µ. - 5 µ.µ.). Έναρξη: 18/1 (6.30 µ.µ. - 8 µ.µ.).
ΣEΜΙΝΑΡΙA ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣTAMATH
Η λογοτεχνία και τα μυστικά της σε δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής, από τον Αλέξη Σταμάτη. Το πρώτο, με τίτλο «Μάγισσα τέχνη», έχει σκοπό να προσφέρει μια εξοικείωση με το μαγικό κόσμο της γραφής ενώ το δεύτερο, το «Συγγραφικό εργαστήρι», απευθύνεται σε επίδοξους συγγραφείς και σε αναγνώστες που θέλουν να μάθουν πώς και γιατί ο κάθε συγγραφέας επέλεξε να παρουσιάσει την ιστορία του. Για το κάθε σεμινάριο θα υπάρξουν 14 δίωρες συναντήσεις, κάθε Δευτ., 6/2 - 28/5. Τμήματα 15μελή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Εγγραφές 16-31/1 (10.00-19.00). Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού, Στ. Δέλτα 15, 210 6748.160, www.haef.gr/gr/pee/contact.php.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Έχοντας τη φιλοσοφία ότι μέρος των κερδών θα πρέπει να επιστρέφεται στο κοινωνικό σύνολο, οι εκδόσεις δωρίζουν € 0,10 κάθε βιβλίου για κοινωφελείς σκοπούς. Έτσι, μόνο για το 2011 το ποσό αυτό ξεπέρασε τα € 200.000, χρήματα που δόθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS, στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κ.λπ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΣ
Γιώργος Χαραλαμπίδης, εκδ. Οσελότος, σελ. 144
Ένα βιβλίο για τον «Αριστοτελικό διαλογισμό», δηλαδή την επαναλειτουργία και αποκατάσταση της Ανάμνησης, που στην αρχαία Ελλάδα αφορούσε στην ανάσυρση λησμονημένων γεγονότων από τις προηγούμενες ζωές μας.

ΚΑΤ-ΓΑΤ-ΚΑΡΑΓΑΤ
Φωτεινή Φραγκούλη, εικ. Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Πατάκη, σελ. 56
Η Πουπέτα είναι μια φιλότεχνη γάτα που κάθε βράδυ παρακολουθεί τα όνειρα της κυρίας της σαν να ήταν κινηματογραφικές ταινίες. Μάλιστα, η αγάπη μεταξύ των δύο δίνει στην ουρά της Πουπέτας τη μαγική ιδιότητα να επεμβαίνει στα όνειρα και να τα τροποποιεί, κάνοντας τον κόσμο καλύτερο. Μία έξυπνη ιστορία, για παιδιά από 5 έως… 110 ετών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος μιλά στην Athens Voice με αφορμή την ελληνική έκδοση του παιδικού βιβλίου «Το Μεγάλο Τιγράκι» (εκδόσεις Key Books)
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.