Βιβλιο

Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη

Ως Θεσσαλονικιός τον γνωρίζω από τον «Ιανό», όπου εργάζεται.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 351
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14949-33302.jpg

Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ, Κυριάκος Γιαλένιος, εκδ. Μελάνι

Ως Θεσσαλονικιός τον γνωρίζω από τον «Ιανό», όπου εργάζεται. Τον ξέρω από τα βιβλία που, κάθε φορά που τα ψάχνω, είναι εκεί για να ανταλλάξουμε know how. Μόνο που αυτή τη φορά ο Κυριάκος Γιαλένιος κυκλοφόρησε τις δικές του λέξεις-μυθιστόρημα. Στη «Νόσο των εραστών», από τις εκδόσεις Μελάνι, οι εμμονές του με τη φιλοσοφία αλλά και τη γαλλική Nouvelle Vague, το χοροθέατρο της Πίνας Μπάους αλλά και τους παρανόμους, τη θρησκεία είτε στην ορθόδοξη χριστιανική μορφή της είτε στη διαπλανητική, αφού κάτι τέτοιο είναι ο έρωτας, φτιάχνουν μια συμπυκνωμένη αφήγηση-σχόλιο για όσα τον καίνε.

Αγάπες που ξεκινούν σφοδρή πορεία και σκαμπανεβάζουν εντός λεωφορείων του ΟΑΣΘ, μηχανάκια, κλέφτες, μετανάστριες με ένα μάτι αλλά πολύ μυαλό, καλόγεροι, απελπισμένοι εραστές, παλιά σπίτια όπως αυτά πάνω από την Εγνατία, σοφές γιαγιάδες, διάλογοι στα όρια της ψυχανάλυσης. Η «Νόσος των εραστών» είναι ένα πόνημα δύσκολο, αφού ο συγγραφέας του, παρότι γνωρίζει λόγω επαγγέλματος τα γούστα του κοινού, δεν καταφεύγει σε κοινοτοπίες. Ως μυθιστόρημα είναι και ερωτικό και πολιτικό. Εμπεριέχει την πόλη, είτε ως Θεσσαλονίκη είτε ως περιφερειακά παραρτήματα, όπως η Καλλικράτεια, βολτάρει στα πέριξ του Αγίου Όρους αλλά και στους τσιγγάνικους καταυλισμούς στον Δενδροπόταμο. Γράψιμο πυρετικό, όχι ως προς το ρυθμό, που είναι αργός, αλλά ως προς την ανάπτυξη των ιδεών και της δράσης του. Απώλειες, πισωγυρίσματα, διλήμματα, ατομικές ευθύνες, συλλογικές απελπισίες. Μπράβο, αγοράκι μου. Αγγελάκας και Γκοντάρ, Σοπενάουερ και Ζενέ, μυθιστορικοποιητικά δανεικά εντέχνως και μαστοροειδώς υφασμένα.

Πόσο μου αρέσει που το βιβλίο του Κυριάκου Γιαλένιου προστίθεται στο νέο δημιουργικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, μιλώντας ταυτόχρονα για την πόλη αλλά και τις πόλεις, αγκαλιάζει στοργικά και καταγράφει ουμανιστικά ζωές πέρα από αυτές τις στερεοτυπικές που γίνονται σίριαλ για διαφημίσεις. Δεν σλογκανάρει, δεν καταφεύγει σε ευκολίες, είναι ένα μυθιστόρημα με τα όλα του και, όταν τελειώνει ο ζόφος, η κάθαρση μοιάζει με τα ήρεμα νερά της θάλασσας.


Διαγωνισμός διηγήματος

«Θεσσαλονίκη 2012» τιτλοφορείται ο διαγωνισμός διηγήματος που διοργανώνει ο IANOS, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ερασιτέχνες συγγραφείς, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας, με ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές που θα αντανακλούν το πνεύμα της πόλης.

Τα διηγήματα, που θα πρέπει να υποβληθούν στην ελληνική γλώσσα, θα αξιολογηθούν από τους Πάνο Θεοδωρίδη, Πέτρο Μάρκαρη και Σοφία Νικολαΐδου με βάση το λογοτεχνικό επίπεδο γραφής και την πρωτότυπη μυθοπλασία. Θα αναδειχθούν τρεις νικητές και τα καλύτερα διηγήματα θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο site του διαγωνισμού www.ianos2012.gr, όπως και με ηλεκτρονική μορφή στα καταστήματα της αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟS (Σταδίου 24, Αθήνα/ Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη). Τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Κυριακή 31 Ιουλίου.

Κάνοντας τις αγορές σας σε οποιοδήποτε κατάστημα IANOS στη Θεσσαλονίκη έως τις 21/6, συμμετέχετε αυτόματα στην κλήρωση που θα γίνει την επόμενη μέρα για το νέο βιβλίο του Γιώργου Πολυράκη «Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού», από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ