Γράφοντας (και μιλώντας για) μικροσκοπικές ιστορίες με τον Μισέλ Φάις
Στη Μικρή Σχόλη των εκδόσεων Πατάκη
Το να μάθεις να γράφεις είναι μια δημιουργική διέξοδος και καθώς ξεκινά για τρίτη συνεχή χρονιά το επιτυχημένο σεμινάριο της Μικρής Σχόλης των Εκδόσεων Πατάκη «Γράφοντας (και μιλώντας για) μικροσκοπικές ιστορίες», στο οποίο θα διδάξει και πάλι ο συγγραφέας και διευθυντής της Σχόλης, Μισέλ Φάις, έχουμε τη δυνατότητα να ασκηθούμε στη γραφή μικρών ιστοριών, μελετώντας τις αθέατες χειρονομίες των μεγάλων συγγραφέων-δασκάλων.
Μικρό διήγημα, ιστορία μιας παλάμης ή μιας ανάσας, επεισόδιο, flash fiction, short- short, bonsai stories ή, αλλιώς, η αφηγηματική ζωή πριν από το διήγημα, με την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία μιας αυθύπαρκτης ιστορίας: μια εισαγωγή στον περιπετειώδη κόσμο της ανάγνωσης και της γραφής.
Λέει ο Μισέλ Φάις: Η γραφή είναι αμφίδρομη διαδικασία, πηγαίνει μαζί με την ανάγνωση… Διαβάζοντας και γράφοντας, μαθαίνεις να διαβάζεις και να γράφεις. Στα μαθήματα εφαρμόζουμε το τρίπτυχο: δημιουργική ανάγνωση/γραφή/κριτική. Εξού και στον κύκλο των συναντήσεων η μία λειτουργία συνδέεται με την άλλη, προκύπτει μέσα από την άλλη. Ας μην ξεχνάμε, ο αυτάρκης συγγραφέας, πάνω απ’ όλα, είναι δεινός αναγνώστης. Γράφει τα βιβλία που θα ήθελε να διαβάσει, βιβλία που φωτίζουν αλλιώς τα βιβλία που θαυμάζει, τα βιβλία που τον καίνε, τα βιβλία που δεν μπορεί να γράψει. Ο συγγραφέας πάντα σε άλλα βιβλία λογοδοτεί, σε χαρακτήρες άλλων βιβλίων πατάει, αυτό που ονομάζουμε ύφος ή στιλ είναι η έκστασή μας για κάτι που διαβάσαμε, το ξεχάσαμε και το ξαναθυμηθήκαμε ως δικό μας. (διαβάστε τη συνέντευξή του για την περιπέτεια της γραφής)
Γράφοντας (και μιλώντας για) μικροσκοπικές ιστορίες
Εισηγητής: Μισέλ Φάις
Νέα ημερομηνία έναρξης: 19 Φεβρουαρίου 2016
Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 5 συναντήσεις, κάθε Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ. στις Εκδόσεις Πατάκη, Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38.
Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ (εξόφληση πριν την πρώτη συνάντηση)
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για αίτηση συμμετοχής / εγγραφές κάντε κλικ εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ένα ποίημα του Σάββα Σαββόπουλου για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου των εορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.