- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο βιβλίο αυτό περιέχονται οι υπηρεσιακές εκθέσεις πεπραγμένων από υψηλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Τρίτου Ράιχ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής 1942-1944, συνταγμένες λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα. Πρόκειται για έγγραφα που συνοψίζουν την οικονομική πολιτική των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής κυρίωςστο πεδίο της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, συνοδευόμενα από περιληπτικές εκθέσεις για τον επισιτισμό και τις συγκοινωνίες της χώρας.
Συνοδεύονται από τις δημοσιευμένες το 1957 αυτοβιογραφικές σημειώσεις για την Ελλάδα του Ειδικού Πληρεξούσιου του Τρίτου Ράιχ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, του Hermann Neubacher, ο οποίος ήταν ο ιθύνωννους της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 1942 μέχρι το τέλος της Κατοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάσπαρτες κρυπτικές παρατηρήσεις για τη στάση ορισμένων προσωπικοτήτων του ελληνικού πολιτικού κόσμου που ενεπλάκησαν στην οικονομική διαχείριση της χώρας.
Το γεγονός ότι πρόκειται για «εσωτερικές» παρουσιάσεις του διοικητικού μηχανισμού που οργάνωσε την οικονομική λεηλασία και εκμετάλλευση της Ελλάδας κατά την Κατοχή, καθιστά τα κείμενα αυτά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, τόσο για την μερική έστω ανάδειξη μηχανισμών που ήταν άγνωστοι σε πολλούς συγκαιρινούς, όσο και για τη νοοτροπία τηςδιοίκησης του Τρίτου Ράιχ ακριβώς όχι στην πρώτη γραμμή του εκάστοτε πολεμικού μετώπου, αλλά στα «μετόπισθεν» του χώρου Κατοχής, η «ειρήνη» των οποίων ήταν τόσο στρεβλωμένη ώστε αποτελούσε συνέχεια του πολέμου με (υποτίθεται) «αναίμακτα» μεν αλλά εξίσου καταστροφικά -και για ορισμένους εμπλεκόμενους άκρως κερδοφόρα- μέσα.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πρόλογος: Μιχάλης Ψαλιδόπουλος
Μετάφραση – Επιμέλεια: ΘανάσηςΓκιούρας
Κυκλοφορεί από τιςΜεταμεσονύκτιεςΕκδόσεις.
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2015, Σελ. 424.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.