Βιβλιο

Βιβλίο: Το μέλλον είναι εδώ!

Oνειρεύτηκες μήπως ποτέ να γράψεις ένα δικό σου βιβλίο;

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10433-33208.jpg

Oνειρεύτηκες μήπως ποτέ να γράψεις ένα δικό σου βιβλίο; Kαι καλά, όλοι μας λίγο-πολύ φλερτάραμε κάποτε με την ιδέα να γίνουμε συγγραφείς. Πόσοι από μας όμως σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν εκδότες, και μάλιστα χωρίς καμιά σχετική εμπειρία ή προαπαιτούμενα; Ε λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η δυνατότητα να εκδώσει κάποιος το δικό του έργο (ή ό,τι άλλο επιθυμεί) χωρίς πολλούς μπελάδες και σε σχετικά χαμηλό κόστος είναι πλέον πραγματικότητα.

Με ποιον τρόπο; Η απάντηση ακούει στο όνομα Espresso Book Machine (ΕΒΜ), μια μηχανή που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2007 και που εμφανίστηκε στην Ολλανδία μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε. Στις 25 Νοεμβρίου 2010, στο βιβλιοπωλείο American Book Center στο κέντρο του Άμστερνταμ γράφτηκε -η καλύτερα τυπώθηκε- ιστορία, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επίσημα η εν λόγω μηχανή και στην ηπειρωτική Ευρώπη (είχε προηγηθεί η Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2008). Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης (ένας από τους οποίους είχα την τύχη να είμαι και εγώ) παρακολούθησαν ζωντανά την Espresso Book Machine να εκτυπώνει και κατόπιν να δένει ένα βιβλίο 70 σελίδων σε όσο χρόνο θα ετοίμαζε και έναν... εσπρέσσο!

Αν και είναι ακόμα αρκετά νωρίς για προβλέψεις όσον αφορά το μέλλον της ιδιόμορφης αυτής εφεύρεσης, είναι προφανές ότι η διάδοση και εκτενής χρησιμοποίησή της θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στον εκδοτικό κόσμο - και όχι μόνο. Βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, βιβλιοπωλεία, κτλ. θα έχουν στο άμεσο μέλλον την δυνατότητα να εκδίδουν κατά βούληση και στις ποσότητες ακριβώς που επιθυμούν οποιοδήποτε τίτλο θελήσουν γρήγορα και ανέξοδα. Μόνη προϋπόθεση είναι η καταχώρηση του κειμένου υπό την μορφή PDF, γεγονός όχι ιδιαίτερα προβληματικό δεδομένης της συνεχούς ψηφιοποίησης βιβλίων και χειρογράφων που λαμβάνει χώρα με καλπάζοντα ρυθμό.

Τα δυνατά οφέλη είναι προφανή: Ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση στα επιθυμητά κείμενα και βιβλία (ακόμα και σε εξαντλημένους τίτλους), μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος, άμεση δυνατότητα έκδοσης οποιουδήποτε κειμένου για προσωπική ή άλλη χρήση. Οι εξελίξεις στον εκδοτικό τομέα προβλέπονται ραγδαίες και καλό θα ήταν λοιπόν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προετοιμαστούν ανάλογα.

Συναρπαστικοί καιροί για φερέλπιδες εκδότες! Ας ελπίσουμε πως και ο όρος ποιότητα θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της βιβλιοεκδοτικής εξίσωσης...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ