Βιβλιο

Τα βιβλία με λίγα λόγια

Αστυνομικά βιβλία και κόμικς για το καλοκαίρι

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 532
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100630-225111.jpg

Μillennium - To κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά Runberg και Man & Homs,  μτφ. Χριστίνα Μανιά, εκδ. Ψυχογιός

image

Ακόμα κι αν έχουμε διαβάσει την τριλογία του Λάρσον, η μεταγραφή των περιπετειών της Λίσπετ Σαλάντερ από το σεναριογράφο Σιλβέν Ρουνμπέν και τους ιλουστρέιτορ Man & Homs έγινε με τέτοιο φρέσκο τρόπο που η αγωνία ξεκινάει πάλι από την αφετηρία. Χωρίς καμία φλυαρία οι δημιουργοί κρατούν τα πιο σημαντικά επεισόδια και το πρόσωπο του κοριτσιού με το τατουάζ πρωταγωνιστεί στα περισσότερα καρέ και αυτού του δεύτερου τόμου, καθώς στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον Μίκαελ Μπλούκβιστ βρίσκεται μπλεγμένη σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για τρίτο φόνο. Βάλτε και πως στο φόντο κυριαρχεί και το εμπόριο λευκής σαρκός… Εγγυημένη απόλαυση. 


Επίλογος θανάτου Joy Fielding μτφ. Ουρανία Τουτουντζή, εκδ. Διόπτρα

image

Η ηρωίδα Τσάρλι Γουέμπ έχει λίγο από την Κάρι του «Sex and the city». Κρατάει μια δημοφιλή στήλη σε εφημερίδα όπου παραθέτει έως και πικάντικες προσωπικές λεπτομέρειες που φέρνουν σε αμηχανία οικείους και φίλους, ενώ εξοργίζουν κάποιους αναγνώστες. Ένας εξ αυτών θα φτάσει στο σημείο να απειλήσει τη ζωή των παιδιών της, όταν η Γουέμπ πάρει την απόφαση να γράψει τη βιογραφία μιας καταδικασμένης σε θάνατο, φυλακισμένης. Η ηρωίδα πρέπει να βρει συμμάχους στο περιβάλλον που σνόμπαρε προκειμένου να σώσει τα παιδιά της.


Half Bad Σάλι Γκριν εκδ. Α.Α.Λιβάνη

image

Η προαιώνια διαμάχη μεταξύ Λευκών και Μαύρων Μάγων κορυφώνεται στη σύγχρονη Αγγλία. Ο μικρός Νέιθαν ζει σε μια οικογένεια Λευκών Μάγων και υπό την επιτήρηση του Συμβουλίου των Λευκών Μάγων, ο μικρός θα ανακαλύψει ένα σκοτεινό μυστικό στην προσπάθειά του να επιβιώσει μέχρι τα δέκατα έβδομα γενέθλιά του, όταν θα λάβει τρία δώρα από τον πατέρα του και θα αποκαλυφθεί το Χάρισμά του. Μέχρι τότε πρέπει ξεφύγει από Λευκούς και Μαύρους Μάγους που τον κυνηγούν για να τον εξοντώσουν. Πώς όμως θα μπορέσει να βρει τον πατέρα του, όταν κάθε του κίνηση παρακολουθείται;


Το τέλος της αλυσίδας Φρέντρικ Τ. Ουλσον μτφ. Ξενοφών Παγκαλιάς, εκδ. Ψυχογιός

image

Δεν ήταν έκπληξη που κινηματογραφική εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα για να γυρίσει ταινία αυτό το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, που ήδη κυκλοφορεί σε 25 χώρες. Μόνο με τα χτυπήματα στο εξώφυλλο των φράσεων «Ημέρα 1η: Απαγωγή», «Ημέρα 2η: Ξέσπασμα» και «Ημέρα 3η: Χάος» καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η δράση που μεταφέρεται από τους δρόμους του Βερολίνου στη Στοκχόλμη και από εκεί στις Άλπεις. Στο κέντρο της ιστορίας ο Βίλιαμ που έχει βαλθεί να αποκωδικοποιήσει το DNA της συμπεριφοράς, μέχρι που θα απαχθεί από μια μυστική οργάνωση…


Παγωμένος άγγελος Samuel Bjork μτφ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Διόπτρα

image

Οι ερευνητές του τμήματος ανθρωποκτονιών του Όσλο, Χόλγκερ Μουνκ και Μία Κρούγκερ, μας συστήνονται σ’ αυτή την ανατριχιαστική ιστορία που έχει ένα σίριαλ κίλερ και θύματα μικρά παιδιά. Στόχος τους δεν είναι μόνο η ανακάλυψη του δολοφόνου, αλλά να μας κερδίσουν (και) ως χαρακτήρες για να τους παρακολουθούμε από κοντά και στις επόμενες περιπέτειές τους. Γιατί όχι; Ούτως ή άλλως η σκανδιναβική λογοτεχνία έχει γίνει εθισμός.


Είναι όμορφη η ζωή, αδελφέ μου! Ναζίμ Χικμέτ εκδ. Α.Α. Λιβάνη

image

Στο μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Χικμέτ, λίγο πριν το θάνατό του, διακρίνεται όπως και στην ποίησή του η δεξιοτεχνία και η ευαισθησία του. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ένα είδος αυτοβιογραφίας. «”Να πάρει”, σκέφτηκα και κοίταξα την Ανούσκα. Δε θα ξαναδώ αυτό το μέτωπο, αυτό το στόμα, αυτή τη μύτη, αυτά τα μάτια… Δε θα ξανανιώσω αυτή την εγγύτητα που αισθάνεται ένας άνθρωπος για κάποιον άλλο, αυτή την οικειότητα, την εμπιστοσύνη που βουρκώνει τα μάτια μου. Ξέρω ότι όλες αυτές οι σκέψεις είναι ρομαντικές. Εδώ και τόσα χρόνια η ζωή του επαναστάτη που καλπάζει πάνω στο άλογό του. Ίσως είναι βασανιστικός, ίσως αιμοσταγής, ποιος ξέρει…».


Τελευταία ευχή James Patterson, Liza Marklund μτφ. Νίκη Προδρομίδου, εκδ. Μεταίχμιο

image

Η ισχύς εν τη ενώσει και μάλιστα πολλών μεγατόνων, καθότι και οι δύο είναι από τους εμπορικότερους συγγραφείς. Εδώ βάλθηκαν να μετατρέψουν τις διακοπές σε εφιάλτη καθώς οι φόνοι λαμβάνουν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ανακοινώνονται πάντοτε λίγες ημέρες πριν συμβούν με την αποστολή καρτ ποστάλ στις τοπικές εφημερίδες.


Ο θαμμένος γίγαντας, Καζούο Ισιγκούρο μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός

image

Δεν μιλάμε για έναν τυχαίο συγγραφέα, αλλά αυτόν που έγραψε «Τα απομεινάρια μιας μέρας». Εδώ μας μεταφέρει στην Αγγλία λίγο μετά το θάνατο του βασιλιά Αρθούρου. Η αναζήτηση του γιου τους από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Άγγλων θα γίνει η αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στην ατομική και συλλογική μνήμη, μια βουτιά στις πιο σκοτεινές πτυχές της ψυχής. (Υ.Γ. Η μαεστρία και το ταλέντο του θα φανεί όταν αποκαλυφθεί ποιος είναι ο γίγαντας-δράκος τηςιστορίας.) 


Η Πηνελόπη των τρένων, Μαρλένα Πολιτοπούλου εκδ. Μεταίχμιο

image

1965: Ο Στέλιος Καζαντζίδης φτάνει στο σταθμό του Μονάχου για να δώσει μια σειρά από συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Σε μια γωνιά του ίδιου σταθμού ο Στρατής Κοκκινίδης, ένας Έλληνας μετανάστης, βρίσκεται νεκρός. Ο φόνος του δεν θα εξιχνιαστεί ποτέ. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής και σκιτσογράφος Παύλος Γ., ως οφειλή στον αστυνόμο πατέρα του, θα ασχοληθεί με την υπόθεση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ